Goralenvolk. Historia zdrady

Książka, która wypełnia "białą plamę" historii Polski czasu hitlerowskiej okupacji. Przedstawia nieznaną historię o największej zinstytucjonalizowanej kolaboracji na ziemiach okupowanej Polski. Porusza temat niewygodny, przemilczany, bulwersujący, emocjonujący szczególnie współczesnych górali, dotychczas "zamiatany pod dywan". Temat o bolesnej hańbie Podhala. "Goralenvolk to piętno, które było i jest z nami". Książka mocno oparta na zachowanych i nieznanych dotychczas dokumentach m.in. z IPN-u, Muzeum Tatrzańskiego, zbiorów prywatnych. Nieznane zdjęcia. "Żywe relacje". Liczne cytaty z pamiętników, dzienników i przesłuchań.

Czy znasz termin Goralenvolk? Czy wiesz coś o liczącym kilkadziesiąt tysięcy narodzie góralskim? Czy słyszałeś o Legionie Góralskim Waffen SS? Czy wiesz o góralskim klubie sportowym grającym mecze piłkarskie z klubem Gestapo? Jak to możliwe, że w czasie gdy okupant niemiecki dokonywał eksterminacji narodu polskiego, jego "honorna" część poszła z wrogiem na współpracę?

Informacje dodatkowe o Goralenvolk. Historia zdrady :

Przeczytane:2013-11-26, Ocena: 6, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Uleczkaa38
Uleczkaa38
Przeczytane:2013-01-13, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2013,
Wspaniała książka opowiadająca o kontrowersyjnym temacie kolaboracji z niemieckim okupantem mieszkańców Podhala, podczas II wojny światowej. Autor stawia trudne pytanie, czy przystąpienie do Goralenvolku było faktycznie zdradą ojczyzny, czy też chęcią przeżycia wojny. Ponadto jest to również opowieść i swoisty hołd oddany wszystkim tym góralom, którzy przeciwstawili się tej organizacji i walczyli z nią. W książce zawartych jest wiele fotografii, często bardzo wymownych jak chociażby zdjęcia górali w przyjacielskich relacjach z niemieckimi oficerami. Książka ta jest godna polecenia wszystkim tym, którzy uznają za jedyną prawdę fakt, iż Polacy podczas drugiej wojny światowej byli tyko i wyłącznie bohaterami, co jak widać nie zawsze miało miejsce.