Gaja z Gajówki (Tom 4). Nowi sąsiedzi. Gaja z Gajówki. Tom 4

Gaja Wicherek ma nowych sąsiadów! Do Kawek, wsi sąsiadującej z leśniczówką, wprowadza się nowa, całkiem liczna rodzina - pani Zosia i pan Maks, ich córka pani Julia oraz wnuki: Wiktoria, Patryk i Patrycja. To świetna okazja do zawarcia nowych przyjaźni!

Gaja chodzi już do drugiej klasy, więc czeka ją mnóstwo ciekawych rzeczy do odkrycia. Razem z mamą zaczyna nowy projekt przyrodniczy, który polega na opisywaniu okolicznych gatunków w Atlasie Zwierząt Leśnych. Gaję czekają także lekcje przyrody w terenie, podczas których natrafi na prawdziwe ślady łosia! Dziewczynka dowie się również, dlaczego drzewa gubią liście i czym jest fotosynteza. Nie zabraknie malarskich i kulinarnych eksperymentów - na czytelników czeka m.in. przepis na przepyszny makaron z masłem i szałwią.

Czwarty tom przygód Gai to też czas zimowych ferii, lepienia bałwana oraz czas oczekiwania na pierwsze promyki słońca i znaki wiosny, która przyniesie do Gajówki kolejne zmiany i nowe przygody.

,,Gaja z Gajówki" autorstwa Anny Włodarkiewicz (,,Misiu, wróć", ,,Lato Toli"), z ilustracjami Kasi Piątek, to pełna humoru, urocza opowieść o piegowatej dziewczynce, która pokaże młodym czytelnikom proste, ale też niesamowicie ciekawe życie wśród natury, wypełnione miłością i przyjaźnią.

Informacje dodatkowe o Gaja z Gajówki (Tom 4). Nowi sąsiedzi. Gaja z Gajówki. Tom 4:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-03-26

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 8 lat

Kup książkę Gaja z Gajówki (Tom 4). Nowi sąsiedzi. Gaja z Gajówki. Tom 4

Świąteczny kalendarz Gabrysi
Anna Włodarkiewicz0
Okładka ksiązki -  Świąteczny kalendarz Gabrysi

Gabrysia jest pogodną, dobrze zorganizowaną dziewczynką, która lubi robótki ręczne i celebrowanie rodzinnych uroczystości. Ostatnio ma jednak wrażenie...

Elf z choinki
Anna Włodarkiewicz0
Okładka ksiązki - Elf z choinki

Czy Elfowi uda się uratować świąteczne przygotowania? Zanurz się w magicznej opowieści, w której przebudzone choinkowe ozdoby robią wszystko, by uratować...