Teoria polityki i prawa, rozdarta dzisiaj między faktycznością i obowiązywaniem, rozpada się na odrębne dyscypliny, które nie mają już sobie prawie nic do powiedzenia. Napięcie między podejściem normatywistycznym, któremu stale grozi utrata kontaktu z rzeczywistością społeczną, a podejściem obiektywistycznym, które wycisza wszelkie aspekty normatywne, można postrzegać jako przestrogę przed przywiązaniem się do spojrzenia ukierunkowanego na jedną dyscyplinę i zachętę do otwartości na różne stanowiska metodologiczne (uczestnik vs. obserwator), na różne cele teoretyczne (wyjaśnienie wyławiające sens i analiza pojęciowa vs. opis i wyjaśnienie empiryczne), wreszcie otwartości na różne perspektywy wynikające z ról (sędzia, polityk, prawodawca, klient, obywatel państwa). Habermas porusza się swobodnie po tym szerokim polu badawczym.

Informacje dodatkowe o Faktyczność i obowiązywanie. Teoria dyskursu wobec zagadnień prawa i demokratycznego państwa prawnego:

Wydawnictwo: Scholar
Data wydania: b.d
Kategoria: Polityka
ISBN: 83-7383-168-1

Kup książkę Faktyczność i obowiązywanie. Teoria dyskursu wobec zagadnień prawa i demokratycznego państwa prawnego

Faktyczność i obowiązywanie. Teoria dyskursu wobec zagadnień prawa i demokratycznego państwa prawnego - opinie o książce

Strukturalne przeobrażenia sfery publicznej
Habermas Jurgen0
Okładka ksiązki - Strukturalne przeobrażenia sfery publicznej

Praca jednego z najwybitniejszych filozofów i socjologów XX wieku, należy do podstawowego kanonu dzieł współczesnej myśli społecznej, a nawet humanistyki...

Działanie komunikacyjne i detranscendentalizacja rozumu
Habermas Jurgen0
Okładka ksiązki - Działanie komunikacyjne i detranscendentalizacja rozumu

Detranscendentalizacja, z jednej strony umieszcza uspołecznione podmioty wewnątrz kontekstów świata życia, z drugiej strony zdolność poznawcza splata z...