W sennym nadmorskim miasteczku w północnej Anglii bestialsko zamordowano studentkę. Policja drepcze w miejscu, gdyż morderca nie zostawił żadnych śladów. Parę miesięcy później, w pobliżu samotnej farmy, zamieszkałej przez zdziwaczałego wdowca i jego córkę, zostaje popełniona kolejna zbrodnia. Tym razem ofiarą pada starsza kobieta. Ambitna i żądna sukcesu komisarz Valerie Almond za wszelką cenę pragnie złapać sprawcę. Podejrzewa, że klucz do rozwiązania tajemniczych morderstw tkwi w przeszłości rodziny drugiej z ofiar. Nie przypuszcza jednak, że tajemnica będzie sięgać aż czasów drugiej wojny światowej, kiedy to w miasteczku pojawiła się dwójka dzieci z ewakuowanego Londynu. Valerie odkrywa, że wszelki ślad po jednym z dzieci, niedorozwiniętym umysłowo chłopcu, zaginął. Co się stało z drugim dzieckiem? Jaką mroczną tajemnicę kryje odludna farma i jej dziwni mieszkańcy?
,,Charlotte Link fascynuje czytelnika, mistrzowsko manipulując czasem i łącząc przeszłość z teraźniejszością. Pełna napięcia powieść, którą się czyta z przyjemnością aż do ostatniej strony". Buchjournal
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2023-06-07
Tytuł oryginału: Das andere Kind
5 jest tu odrobinę na wyrost z uwagi na całokształt twórczości. Tak realnie to 4,5. Fabuła zdecydowanie przyspiesza na końcu. Znów skomplikowana historia, trudna historia, z jednej strony ciężko sobie coś takiego wyobrazić, z drugiej jednak strony - może to być jednak całkiem prawdopodobne.
W każdym razie - nie zawiodłam się, kolejna świetna książka tej Autorki. Polecam
Książki Charlotte Link bardzo lubię ,toteż i po "Drugie dziecko"sięgnęłam bez zastanowienia.
Akcja powieści ma miejsce w Anglii , w małym miasteczku, gdzie dochodzi do dwóch makabrycznych morderstw.Najpierw zostaje brutalnie zamordowana studentka a następnie starsza kobieta. Sprawca obu morderstw działa podstępnie nie pozostawiając żadnych śladów.Ten wątek kryminalny, jednak autorka jakby potraktowała pretekstowo, koncentrując się na aspekcie obyczajowym.W powieści tej bowiem mamy dwie przedstawiane naprzemiennie historie toczące się współcześnie śledztwo i opowieść sprzed wielu lat. Historie, początkowo pozornie niezależnie, z czasem coraz mocniej się splatają, by w końcu połączyć się w nierozerwalną całość. Bohaterowie, a wraz z nimi czytelnik, przekonują się, że nie ma ucieczki od własnej przeszłości, że dawne niegodziwości potrafią kłaść się długim, złowieszczym cieniem na naszym życiu, niszcząc zarówno winnych, jak i ich najbliższych. Nie będę streszczać całej historii bo jest dość zawiła i skomplikowana, a liczba bohaterów i ich pokrętnych losów przyprawia o zawrót głowy.:-)A tytułowe drugie dziecko?No cóż ,powiem tylko ,że po 26 latach zostaje odnalezione ...ale kto i jak to już zostawiam czytelnikowi do znalezienia odpowiedzi na łamach powieści.
Od lat spędzają wspólnie urlop w idyllicznej angielskiej posiadłości Stanbury: jej właścicielka Patricia wraz z mężem Leonem i dwiema córkami...
W niewielkim, sennym, nadmorskim miasteczku w północnej Anglii zostaje w wyjątkowo bestialski sposób zamordowana studentka. Parę miesięcy...
Przeczytane:2017-05-02,