Do odkochania jeden krok

Łucja Krasińska od lat nie utrzymuje kontaktu z dziadkami. Wiedzie na pozór poukładane życie: ma narzeczonego i syna, z którymi mieszka na jednym z warszawskich osiedli. Jest jednak zranioną i pogubioną kobietą, a żal do dziadków, który pielęgnuje w sobie od lat, sprawia, że żyje przeszłością.

Gdy pewnego dnia Łucja odbiera telefon od babci, która prosi o pomoc przy odrestaurowaniu lodziarni zmarłego męża, pełna obaw wraca do rodzinnego miasteczka. Ma tym samym nadzieję na rozliczenie się z bolesną przeszłością, ale i ukryty motyw. Jest nim Witek – mężczyzna, o którym mimo upływających lat nie potrafi zapomnieć. Pierwsza, młodzieńcza miłość, która została jej brutalnie odebrana, z czym nigdy się nie pogodziła. W Szczęśliwicach Łucja będzie musiała w końcu stawić czoła niedokończonym sprawom. Podjąć decyzje, które całkowicie odmienią jej życie.

Jak potoczą się jej losy? Czy na nowo rozpalone uczucia do Witka sprawią, że odejdzie od narzeczonego i porzuci syna, tak jak niegdyś porzuciła ją matka?

A może przestanie zatracać się w przeszłości i zacznie doceniać to, co ma?

Życie Łucji wypełni się sekretami. Ale nie tylko ona ma tajemnice. I nie tylko ona ma wpływ na przyszłość, która się przed nią rozpościera, o czym kobieta wkrótce się przekona.

Do odkochania jeden krok to powieść o konfrontacji z przeszłością. Mimo że porusza trudne tematy, jest napisana w lekkim, humorystycznym tonie. Tli się w niej uczucie pierwszej miłości, która często nie daje o sobie zapomnieć. Jest pełna sprzecznych emocji, lęków i niepewności. Pokazuje, że niejednokrotnie ulegamy pragnieniom, krzywdząc nie tylko innych, lecz także siebie.

Informacje dodatkowe o Do odkochania jeden krok:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2024-05-24

Kup książkę Do odkochania jeden krok

Do odkochania jeden krok - opinie o książce

„Do odkochania jeden krok” Katarzyny Świderskiej to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. Przyznam szczerze, że w te letnie wieczory idealnie czyta się właśnie takie książki, dlatego polecam wszystkim sięgnąć po ten tytuł, który jest lekki, ale ma jednak w sobie głębsze przesłanie.
Łucja to kobieta, która wiedzie pozornie szczęśliwe życie w Warszawie u boku narzeczonego i nastoletniego syna. Życie pozornie tylko jest szczęśliwe, gdyż Łucja ciągle nosi w sercu przedawnione żale do dziadków, z którymi od lat nie utrzymuje już kontaktów. Pewnego dnia odbiera telefon od babci, która prosi ją jednak o pomoc w poprowadzeniu lodziarni po dziadku. Kobieta decyduje się na wyjazd do Szczęśliwic, w których zostawiła swoją przeszłość, a także Witka, który był jej pierwszą wielką miłością. A jak wiadomo, tej pierwszej wielkiej miłości nie zapomina się nigdy, szczególnie gdy została nam ona okrutnie odebrana.
Wiele niejasności, wiele tajemnic i sekretów, które krążyły w życiu Łucji, będą musiały zostać wyjaśnione. Kobita musi zmierzyć się ze swoją przeszłością, powrócić do niedokończonych i niewyjaśnionych spraw, aby pewne tematy zamknąć raz na zawsze.
Często przeszłość jest w naszym życiu tematem, który tak naprawdę nie pozwala nam o sobie zapomnieć i naprawdę cieszyć się z tego, co mamy, doceniać nasze tu i teraz. Z takimi tematami przyszło zmierzyć się Łucji, ciągle myślami powracającej do przeszłości i rozpamiętującej to, co się zdarzyło kiedyś. Teraz powrót w rodzinne strony z pewnością wniesie w jej życie wiele emocji, przeżyć, ale przynajmniej będzie mogła ruszyć dalej w swoim życiu i dowiedzieć się, czego tak naprawdę chce i co da jej szczęście.
Książka, która idealnie nadaje się na letni wieczór, czyta się ją bardzo szybko i przyjemnie. Styl pisarski autorki jest bardzo lekki, co sprawiło, że strony szybko uciekały. Polubiłam główną bohaterkę i czytając, utożsamiałam się z jej przeżyciami i starałam się wczuć w jej emocje.
Mnie książka zdecydowanie przypadła do gustu, a szata graficzna dosłownie zachwyciła, za co ogromne brawa dla wydawnictwa! Serdecznie polecam ten tytuł, a wydawnictwu dziękuję za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki.

Avatar użytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2024-10-29, Ocena: 5, Przeczytałam, 2024,
Błękit jego oczu
Katarzyna Świderska0
Okładka ksiązki - Błękit jego oczu

Calina to kobieta o mocnym charakterze i niewyparzonym języku, który niejednokrotnie przysparza jej problemów. Obce jej są marzenia o miłości, związane...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk