zdrowy, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy i linolenowy, niezbędne do prawidłowego rozwoju człowieka. Kukurydza jest jednym z podstawowych zbóż. Otrzymuje się z niej kaszę i bardzo delikatną mąkę.
Wywar za znamion kukurydzy od wieków uznawany jest za środek moczopędny, rozkurczowy i przeciwzapalny, pomocny w kamicy nerkowej, zapaleniu nerek i wątroby, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i przewodów żółciowych, zapaleniu miedniczek nerkowych, paradentozie, reumatyzmie, skazie moczanowej, cukrzycy, otyłości; zwiększa wydzielanie żółci oraz ilość usuwanych z moczem moczanów, fosforanów i szczawianów; likwiduje obrzęki spowodowane niewydolnością nerek, reguluje miesiączkę, oczyszcza organizm, zwiększa popęd płciowy, obniża ciśnienie krwi. Mąka kukurydziana polecana jest rekonwalescentom i osobom nie tolerującym glutenu pszenicy. Olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu we krwi; nasiona osłaniają, goją i regenerują błony śluzowe żołądka i jelit, co szczególnie pomaga przy wrzodach żołądka.
Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Potas wpływa na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej organizmu oraz prawidłowego rytmu serca, co zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Znakomity budulec dla mózgu, kości i mięśni.
Kolby gotować na parze; spożywać z zielonymi warzywami - radzą autorzy ebooka.
Czego konkretnie możesz dowiedzieć się już za chwilę?
Czym jest zakwaszenie organizmu i jak je neutralizować?
Czego lepiej nie jeść i nie pić?
Co jest powodem przedwczesnego starzenia się?
Które witaminy za co odpowiadają?
Omówienie najpopularniejszych owoców
Omówienie warzyw i soków warzywnych
Wiele przydatnych informacji o orzechach
Istnieje stare przysłowie:
„Człowiek po 40. albo jest lekarzem dla samego siebie, albo jest po prostu głupi…”
Jak Twoja obecna dieta wpływa na zdrowie
i samopoczucie?
Warto przyjrzeć się temu, co jemy. Wbrew pozorom, to bardzo ważne, czy będziemy mieli świetne samopoczucie i unikniemy chorób wynikających ze złego odżywiania i prowadzenia niezdrowego trybu życia czy też zaniedbamy te sprawy i zapłacimy za to zdrowiem.
Poradnik „Dieta surowa, która jest... smaczna!” dostarcza potrzebnych informacji, które pomogą Ci lepiej się odżywiać i zdrowiej żyć. Możesz posiąść tę wiedzę już teraz, możesz zainteresować się tym za kilka lat, gdy problemy zdrowotne zwrócą Twoją uwagę na istotność właściwej diety. Wybór należy do Ciebie...
Jak inteligentna osoba, zapewne wolisz odkryć sekrety zdrowego odżywiania już teraz i nie szkodzić sobie więcej potrawami, które nie służą Twojemu zdrowiu, a wzmacniać je umiejętnie stosując w diecie owoce i warzywa. Dlatego właśnie możesz zainwestować w tego ebooka i w swoje zdrowie już teraz
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2008-05-15
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 142
W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie? Jeśli należysz do grupy ludzi, którzy...