Damy Z³otego Wieku

Ocena: 5.45 (11 g³osów)
Inne wydania:

¯y³y w epoce najwiêkszej potêgi Rzeczpospolitej. Op³ywa³y w niewyobra¿alne luksusy, na swoje zawo³anie mia³y setki dworzan i s³u¿±cych. „Z³oty wiek” by³ jednak tylko fasad± dla najbardziej bezwzglêdnego okresu dziejów Polski. Otacza³a je sieæ intryg i spisków.

Oczekiwano od nich, ¿e bêd± tylko statystkami w ¶wiecie zdominowanym przez mê¿czyzn. Ale „Damy z³otego wieku” nie pozwoli³y uwiêziæ siê w z³otych klatkach. Wziê³y sprawy we w³asne rêce.

Ksiê¿niczka z podrzêdnego w³oskiego rodu ma zasi±¶æ na tronie najpotê¿niejszego pañstwa Europy. Czy jej najwiêkszym wrogiem oka¿e siê ukochany syn?

Magnatka nosi w ³onie nie¶lubne dziecko m³odego w³adcy. Czy dziêki tej ci±¿y jej ród zostanie wywy¿szony? A mo¿e spadnie na ni± hañba i powszechne potêpienie? Królowa walczy z przeklêtym dziedzictwem matki i spiskuje przeciw swojemu mê¿owi. Czy koniec jej dynastii bêdzie tak¿e koñcem polskiego imperium?

Autor bestsellerowych „Pierwszych Dam II Rzeczpospolitej” i „Upad³ych Dam II Rzeczpospolitej” prezentuje ¶wiat dworskich intryg, politycznych rozgrywek, nieograniczonych ambicji i niepohamowanych namiêtno¶ci. W takim ¶wiecie ¿y³y Bona Sforza, Barbara Radziwi³³ówna i Anna Jagiellonka.

Informacje dodatkowe o Damy Z³otego Wieku:

Jêzyk orygina³u: polski

wiêcej

Kup ksi±¿kê Damy Z³otego Wieku

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Damy Z³otego Wieku - opinie o ksi±¿ce

Avatar u¿ytkownika - aaniaa1912
aaniaa1912
Przeczytane:2021-11-14,

Historia niezmiennie od lat kojarzy mi siê z nudnymi lekcjami w szkole. Wydaje mi siê, ¿e nigdy nie uda mi siê pozbyæ tego skojarzenia. Mimo, ¿e ju¿ jako doros³a osoba uda³o mi siê niektóre fragmenty historii polubiæ. Znalaz³am swoje ulubione serie wydawnicze, z których czerpiê swoj± wiedzê i to w przyjemny sposób. Z jednej takiej serii pozna³am twórczo¶æ pana Kamila Janickiego. Kilkakrotne spotkanie z jego ksi±¿kami pokaza³o mi, ¿e da siê przedstawiæ historiê w ciekawy sposób, co spowodowa³o, ¿e z wielk± chêci± wracam do ksi±¿ek napisanych przez niego. Ostatnio, uda³o mi siê przeczytaæ ksi±¿kê pod tytu³em „Damy z³otego wieku”.

Siêgaj±c po ksi±¿kê pana Janickiego od pocz±tku wiedzia³am, ¿e bêdzie mi siê j± dobrze czytaæ. Pozna³am ju¿ styl autora i polubi³am go. „Damy z³otego wieku” nie ró¿ni siê zbytnio od poprzedniczek. Czuæ, ¿e ta historia wysz³a spod rêki pana Janickiego. Ksi±¿ka opowiada o losie Bony Sforzy, Barbary Radziwi³³ówny i Anny Jagiellonki. Do tej pory praktycznie nic nie wiedzia³am o tych paniach, wiêc wszystko, co czyta³am to by³a dla mnie nowo¶æ. Niektóre wydarzenia z udzia³em bohaterek ksi±¿ki mnie zaskoczy³y i na pewno zapamiêtam je sobie na d³u¿ej.

„Damy z³otego wieku” to kolejna dobra lektura od pana Janickiego, który z ka¿d± kolejn± ksi±¿k± udowadnia mi, ¿e historiê da siê lubiæ. My¶lê, ¿e to czego siê dowiedzia³am podczas czytania tej pozycji zostanie w mojej g³owie na d³u¿ej.

Avatar u¿ytkownika - kalola
kalola
Przeczytane:2015-09-12, Ocena: 6, Przeczyta³am, 12 ksi±¿ek 2015,
Co mo¿na napisaæ o tak wspania³ej ksi±¿ce jak Damy Z³otego Wieku, Rzetelnie przygotowane zaplecze ¼róde³ historycznych. Niewyszukany jêzyk, który oddaje wszystko to co mo¿na odnale¼æ w beletrystyce historycznej. Czytaj±c ma siê wra¿enie jakby wszystkie historie by³y jedno¶ci±, a zbudowany ¶wiat jest tak niesamowity ¿e a¿ trudno uwierzyæ, ¿e jest on prawdziwy.
Avatar u¿ytkownika -

Przeczytane:2015-01-16,
Na pierwszy rzut oka ksi±¿ka przypomina powie¶ci spod pióra Philippy Gregory. Posiada bardzo podobny sposób przeplatania faktów z fikcj±. W wielu miejscach autor postanowi³ przedstawiæ swoj± wersjê wydarzeñ. Kiedy indziej, dla podkre¶lenia faktu, wspiera³ siê cytatem ¼ród³owym lub powo³ywa³ na wybitnych historyków - badaczy historii Bony lub okresu z³otego wieku. W wielu miejscach aktor wplata wstawki fabularne, które u³atwiaj± odbiór tre¶ci, a tak¿e portrety bohaterów ksi±¿ki z przypisami. Mnie osobi¶cie bardzo urzek³a próba odtworzeniu wygl±du Bony Sforzy w wykonaniu fundacji Nomina Rosae - pomys³ kapitalny (str. 90-91). Wszystkie te elementy maj± znacz±cy wp³yw na odbiór zawartych na kartach informacji. Ksi±¿kê czyta siê w tempie ekspresowym. Dziennie po¶wiêca³em na ni± 100-120 stron, gdy¿ stara³em siê smakowaæ ka¿dym detalem, czy cytatem. Jestem pewien, ¿e mo¿na przeczytaæ ca³o¶æ w góra dwa dni. Damy z³otego wieku przedstawiaj± historiê kobiet zwi±zanych z dynasti± Jagiellonów. XVI wiek zwany z³otym zdominowa³o panowanie ostatnich Jagiellonów - Zygmunta Starego oraz jego syna - Zygmunta Augusta. Okres opisany obejmuje czasy od przybycia do Polski Bony Sforzy - w 1518 roku. Ostatni rozdzia³ zamyka historiê na ¶mierci w 1596 roku Anny Jagiellonki - królowej, ¿ony Stefana Batorego. Plusem ksi±¿ki jest nadanie postaciom typowych ludzkich przymiotów. Czytamy o w³adcach i ich ¿onach w kontek¶cie osób skrzywdzonych przez los lub bli¼nich. Poznajemy ich s³abo¶ci - s± to osoby zawistne, zazdrosne, nie zawsze piêkne, podatne na pochlebstwa, nieodporne na choroby. Ksi±¿ka jest udanym po³±czeniem przygody z faktami. Urzeka niezwyk³a dba³o¶æ o szczegó³y. Janicki pisze w nocie od autora o kompilacji informacji zawartych w tekstach ¼ród³owych i opracowaniach historycznych. Na potwierdzenie tych s³ów, na koñcu ksi±¿ki mo¿emy znale¼æ d³ug± bibliografiê tytu³ów. Ciekaw± historiê ostatnich Jagiellonów wzbogaca o kulisy wielkiej polityki, o której na pró¿no szukaæ informacji w szkolnych podrêcznikach. Autor w interesuj±cy i bardzo kompletny, a przy tym przystêpny sposób przedstawia skomplikowan± sytuacjê polityczn± ogromnego pañstwa licz±cego prawie milion kilometrów kwadratowych, które w wyniku niejednokrotnie podjêtych b³êdnych decyzji d±¿y³o ku upadkowi. Zarówno Bona Sforza jak i jej córka Anna okaza³y siê byæ jedynymi w tym ogromnym kraju, którym bliska by³a przysz³o¶æ dynastii - by³y prawdziwymi patriotkami.
Avatar u¿ytkownika - SteveS
SteveS
Przeczytane:2014-12-17, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki w 2014, Mam, Ulubione,
Mój Miko³ajkowy prezent sprawdzi³ siê doskonale - ksi±¿ka jest historyczna, ale nie usypia siê nad ni±, co samo w sobie jest wed³ug mnie ogromnym sukcesem. Królowe, królewny i inne kobiety pokazane s± tak, jak nie robi siê tego na lekcjach historii, nawet tak ciekawych, jakie ja mia³am w szkole. ¦wietna ksi±¿ka, na pewno siêgnê po inne tego autora.
Avatar u¿ytkownika - Franca
Franca
Przeczytane:2014-12-08, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2014, Literatura faktu, Mam,

Bohaterki Kamila Janickiego, postacie autentyczne, to kobiety, które zdecydowanie wyró¿nia³y siê w¶ród niewie¶ciego rodu swoich czasów. Oczywi¶cie, nie zawsze pozytywnie. O ile ,,Pierwsze damy II Rzeczpospolitej" stanowi³y pewien wzór do na¶ladowania, to ,,Upad³e damy II Rzeczpospolitej" z pewno¶ci± nie. Najbardziej niejednoznaczne w ocenie s± bohaterki trzeciej ksi±¿ki Janickiego a zarazem ósmej czê¶ci serii ,,Prawdziwe historie" - ,,Dam z³otego wieku".

Tytu³owe damy to Bona Sforza, El¿bieta Habsbur¿anka, Barbara Radziwi³³ówna i Anna Jagiellonka Najwa¿niejsza jest Bona, która jest wiod±c± postaci± dwóch rozdzia³ów, oraz co najmniej wa¿n± wszystkich pozosta³ych. Jej wybór na najistotniejsz± postaæ tej ksi±¿ki nie jest przypadkowy - Bona mia³a wyczucie polityczne, by³a sprytna i przebieg³a, gdyby napotka³a w Polsce na nieco bardziej przychylne ,,bia³og³owim rz±dom" otoczenie, mog³aby przej¶æ do historii jako w³adczyni równie utalentowana co Izabela Kastylijska czy El¿bieta Tudor. Z dwóch jej znienawidzonych synowych, Habsbur¿anki i Radziwi³³ówny, Janicki upodoba³ sobie tê drug±, bardziej wyrazist±. Potulna El¿bieta nawet na kartach tej ksi±¿ki nie zosta³a obdarzona jakimkolwiek temperamentem. Dziwi nieco kreacja Barbary Radziwi³³ówny, szczwanej jak ca³y jej ród. Jej postaæ zosta³a w tej ksi±¿ce niemal¿e wyidealizowana; win± za wszelkie przypisywane jej przywary autor obwinia Miko³aja Czarnego, któremu rzeczywi¶cie przez ca³e ¿ycie daleko by³o od ¶wiêto¶ci, zreszt± najprawdopodobniej tak jak jego kuzynce. Anna Jagiellonka, od dziecka uwa¿ana za niewart± zainteresowania, dopiero pod koniec ¿ycia da³a wyraz swojemu silnemu charakterowi i determinacji. To dziêki niej w Polsce w³adzê przejê³a dynastia Wazów - potomkowie Jagiellonów.

W przeciwieñstwie do pozosta³ych czê¶ci wspomnianej serii, w ,,Damach z³otego wieku" nie zastosowano podzia³u jeden rozdzia³-jedna postaæ. Ich nazwy na to wskazuj±, ale ich tytu³y s± jedynie koniecznym zabiegiem porz±dkuj±cym spis tre¶ci. Losy tytu³owych dam s± tak ze sob± spl±tane, ¿e rozdzielenie ich, nawet blisko piêæset lat po ¶mierci wszystkich heroin, by³oby niepowa¿ne i przede wszystkim niepotrzebne.
Z lektury wynika, ¿e Janickiemu najbardziej zale¿a³o na ukazaniu portretu psychologicznego swoich bohaterek. Nie da³oby siê ich stworzyæ, nie opieraj±c siê na faktach historycznych i ¼ród³ach z epoki, których w tej ksi±¿ce nie brakuje, jednak zabawa w odtwarzanie charakteru osoby, z któr± nie mia³o siê do czynienia, zawsze nosi znamiona wybitnie niehistorycznego gdybania. Janicki sam przyznaje, ¿e ,,Damy z³otego wieku'' nie s± ksi±¿k± naukow±. Nietrudno to zauwa¿yæ i bez wzmianki Janickiego, ale pisarz sam najlepiej wyja¶ni³, jaki mia³ pomys³ na swój najnowszy tekst:

,, ,,Damy z³otego wieku" to ksi±¿ka przygotowana na podstawie literatury i ¼róde³ historycznych, nie jest to jednak praca naukowa. Oceny zachowañ i charakteru bohaterów, a tak¿e fabularyzowane sceny wzbogacaj±ce poszczególne rozdzia³y stanowi± wizjê autora - jedn± z mo¿liwych, ale na pewno nie jedyn±. Zarazem ,,Damy z³otego wieku" nie s± w ¿adnym razie powie¶ci±. Wszystkie wypowiedzi i cytaty wyszczególnione w ksi±¿ce w cudzys³owach pochodz± ze ¼róde³ historycznych...*"

Pomimo tego, ¿e publikacja ta nie jest powie¶ci±, tak w³a¶nie siê j± czyta. G³ównym tego powodem s± liczne fabularyzowane wstawki oraz styl autora. Janicki lubi fantazjowaæ na temat swoich bohaterek, ale nie waha siê pochwaliæ swoim warsztatem profesjonalnego historyka, polemizuj±c z przywo³anymi kolegami po fachu. Czasami te¿ ujawnia siê i przenosi akcjê (ksi±¿ka jest na tyle zbeletryzowana, ¿e nie waham siê u¿yæ tego s³owa) do wspó³czesno¶ci, opowiadaj±c o tym, jak obecnie wygl±da grobowiec Bony czy jak dojechaæ do Neapolu. Nie jest to zbyt udany zabieg - niepotrzebnie odrywa czytelnika od zg³êbiania siê w staropolsk± rzeczywisto¶æ. Za tym, ¿e ,,Damy z³otego wieku" nie s± ksi±¿k± stricte naukow± ¶wiadczy równie¿ to, ¿e brak w niej przypisów. Na szczê¶cie tê wadê nadrabia rozbudowana bibliografia zawieraj±ca a¿ dwie¶cie dwana¶cie pozycji.

,,Damy z³otego wieku" to ksi±¿ka o najs³ynniejszych kobietach bêd±cej u szczytu potêgi Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Kamil Janicki, oprócz wizerunku Boby Sforzy, El¿biety Habsbur¿anki, Barbary Radziwi³³ówny i Anny Jagiellonki, nakre¶la te¿ obraz kraju, który w³a¶nie prze¿ywa lata swojej ¶wietno¶ci jednocze¶nie tworz±c podwaliny pod swój przysz³y upadek. Piêknie wydana, ozdobiona licznymi ilustracjami ksi±¿ka jest lekcj± historii, któr±, jak to mia³a w zwyczaju, podporz±dkowa³a sobie w³adcza pani spod znaku po¿eraj±cego dziecko smoka. Zachêcam do lektury.
*Janicki Kamil, ,,Damy z³otego wieku", Kraków 2014, s. 471.

Avatar u¿ytkownika - nureczka
nureczka
Przeczytane:2014-11-19, Ocena: 6, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2014,
Kamil Janicki po raz kolejny udowadnia, ¿e historia mo¿e byæ nie tylko ciekawa, lecz wrêcz fascynuj±ca. Z ogromnym, gawêdziarskim talentem opowiada historiê dam Z³otego Wieku [Rzeczpospolitej]: Królowej Bony, Barbary Radziwi³³ówny i Anny Jagiellonki. Jaki jest przepis Janickiego na ciekaw± ksi±¿kê historyczn±? Przede wszystkim zrozumienie, ¿e historia to nie tylko daty i fakt, lecz tak¿e, a w³a¶ciwie przede wszystkim ludzie. To oni tworz± fakty i sprawiaj±, ¿e daty staj± siê wa¿ne. Poznaj±c ludzi, ich motywacje i emocje jeste¶my w stanie poj±æ i polubiæ historiê. Przyznam siê, ¿e siêgaj±c po ,,Damy Z³otego Wieku" nieco obawia³am siê bana³u. Historia Bony zosta³a przez literaturê i film do¶æ mocno wyeksploatowana. Co dopiero mówiæ o Barbarze Radziwi³³ównie. A jednak autorowi uda³o siê zgromadziæ mnóstwo faktów i ciekawostek, które nie s± powszechnie znane. G³ówn± opowie¶æ uatrakcyjniaj± liczne, czasami wielopiêtrowe dygresje. Aczkolwiek te ostatnie pocz±tkowo nieco zak³óca³y mi p³ynno¶æ lektury. Z czasem jednak nie tylko do nich przywyk³am, lecz wrêcz polubi³am. Podsumowuj±c. ,,Damy Z³otego Wieku" to pozycja warta polecenia wszystkim mi³o¶nikom historii Polski. I to zarówno tym pocz±tkuj±cym, jak i zaawansowanym
Kamil Janicki jest absolwentem Uniwersytetu Jagielloñskiego, historykiem, pisarzem i publicyst±. Z jego twórczo¶ci± po raz pierwszy zetknê³am siê podczas lektury Upad³ych Dam II Rzeczpospolitej. Szybko przekona³am siê, ¿e autor ma czytelnikowi do zaoferowania nie tylko dobre i przystêpne pióro, ale równie¿ rozleg³y zasób wiedzy. O tym drugim mo¿e ¶wiadczyæ chocia¿by rozleg³o¶æ tematyki, jak± decyduje siê poruszaæ Kamil Janicki. Po Pierwszych damach II Rzeczpospolitej i Upad³ych damach II Rzeczpospolitej przychodzi pora na Damy Z³otego Wieku: kobiety, które wyra¼n± i mocn± kresk± zapisa³y siê na kartach historii XVI wiecznej Polski. Nie bez kozery XVI wiek zwie siê z³otym stuleciem dla Polski. By³ to okres, kiedy nasza ojczyzna na mapach Europy i ¶wiata znaczy³a bardzo wiele, jej w³adcy cieszyli siê powszechnym szacunkiem, a kraj z sukcesem rozwija³ siê gospodarczo. W swojej fascynuj±cej ksi±¿ce Kamil Janicki przedstawia trzy kobiety, których rola w tamtym okresie by³a niewymownie wa¿na. Bona Sforza, Barbara Radziwi³³ówna oraz Anna Jagiellonka. Trzy kobiety, trzy ró¿ne osobowo¶ci i trzy ró¿ne historie. Ka¿da fascynuj±ca i kluczowa dla dziejów Polski. Bona Sforza, przez wielu Polaków uto¿samiania z w³oszczyzn± i telewizyjnym serialem, w istocie by³a kobiet± ambitn± i przedsiêbiorcz±. Przyby³a do Krakowa z dalekich W³och, jednak prêdko obdarzy³a przywi±zaniem now± ojczyznê i zdecydowa³a powiêkszyæ jej wp³ywy i potêgê. Pragnê³a w³adzy i nie waha³a siê posun±æ do intryg i manipulacji. Barbara Radziwi³³ówna zdoby³a serce polskiego króla i sprawi³a, ¿e ten zaryzykowa³ dla niej swój presti¿ i szacunek poddanych. Ich mi³o¶æ sta³a siê tematem przewodnim obrazów i filmowych ekranizacji. W³adczyni, która niezwykle krótko cieszy³a siê królewsk± koron± i pok³onem poddanych. Anna Jagiellonka by³a jedn± z czterech córek Bony i Zygmunta Starego, cich±, spokojn± i skromn±. Nikt nie docenia³ podstarza³ej królewny i nie liczy³ siê z jej zdaniem, a jednak to w³a¶nie ona zrzek³a siê tronu, który zajê³a jako król i doprowadzi³a do tego, ¿e zasiad³ na nim Zygmunt III Waza. Ksi±¿ki Kamila Janickiego powie¶ci± nazwaæ nie sposób, jednak z ca³± pewno¶ci± nie jest to równie¿ publikacja stricte naukowa. Damy z³otego wieku plasuj± siê gdzie¶ pomiêdzy tymi dwoma pozycjami. Dziêki temu, czytelnik, który zdecyduje siê siêgn±æ po tê ksi±¿kê, otrzyma solidn± dawkê wiedzy historycznej, jednak bêdzie to dawka przyjemna w odbiorze i ³atwo przyswajalna. Nie ma tutaj miejsca na suche fakty i daty, autor snuje swoje opowie¶ci z wielkim rozmachem, interesuj±co, podpiera je ¼ród³ami, anegdotami i cytatami. Fascynuj±cego obrazu dope³niaj± liczne reprodukcje obrazów, rycin, a nawet wspó³czesnych zdjêæ. To idealny sposób, by rozpaliæ w czytelniku iskierkê zainteresowania, a nastêpnie podsyciæ buzuj±cy p³omieñ. Od Dam z³otego wieku trudno siê bowiem oderwaæ, szczególnie i¿ autor przedstawia minione wydarzenia tak sugestywnie, i¿ czytelnik ma wra¿enie, ¿e sam w nich uczestniczy. Trzy wybitne damy z³otego wieku osadzone w piêciu rozdzia³ach zajmuj±cej publikacji. Dworskie kuluary, intrygi i namiêtno¶ci. Ka¿dej z opisywanych przez siebie postaci Kamil Janicki po¶wiêci³ wiele uwagi, ale bezsprzecznie na pierwszy plan wysunê³a siê królowa Bona. Nie bez powodu, gdy¿ w³a¶nie ona odegra³a kluczow± rolê w historii szesnastowiecznej Polski. Przyznajê, ¿e przed lektur± Dam z³otego wieku o pozycji pochodz±cej z W³och królowej nie mia³am pojêcia. Nie mog³am go mieæ, gdy¿ takim kwestiom jak cechy charakteru, pochodzenie czy ambicje w³adców nie po¶wiêca siê miejsca w szkolnych podrêcznikach. Janicki to zmienia, jego publikacja ods³ania ludzk± twarz w³adzy, do g³osu dopuszczane s± emocje, s³abostki i namiêtno¶ci, chwalebne i nieetyczne postêpki. Bo choæ Damy z³otego wieku po¶wiêcone s± g³ównie ¿yciu trzech wspomnianych w³adczyñ, to jednak ods³aniaj± równie¿ obraz spo³eczeñstwa, szlachty, urzêdników dworskich i innych osób skupionych wokó³ tronu. Tym samym przez pryzmat trzech niezwyk³ych kobiet czytelnik spogl±da na Polskê. Damy z³otego wieku s± pozycj± zdecydowanie wart± polecenia. Nie tylko osobom, które historia fascynuje, ale przede wszystkim tym, którzy publikacji historycznych unikaj±, poniewa¿ obawiaj± siê ich suchej, trudnej formy. Ksi±¿ka Kamila Janickiego zdecydowanie sucha ani trudna nie jest, na to miejsce wzbudza gor±ce emocje, pobudza do my¶lenia, pokazuje "inny" kawa³ek historii, zachwyca form± i tre¶ci±.
Avatar u¿ytkownika - TakiGosc
TakiGosc
Przeczytane:2014-11-21, Ocena: 6, Przeczyta³em,
W „Damach z³otego wieku” wielka polityka ³±czy z ¿yciem prywatnym, je¶li mo¿emy o takim mówiæ w wypadku monarchów, którzy nawet nie mieli chwili intymno¶ci. Janicki przybli¿a w swojej ksi±¿ce ¿ycie dworskie, które pozostawa³o zawsze w cieniu wielkiej polityki. To co¶ jak podzia³ tych dwóch sfer na miejsce dominacji odpowiednio kobiet i mê¿czyzn. Ale nie wszystkie kobiety tak ³atwo siê temu podporz±dkowywa³y, czego przyk³adem niech bêdzie Bona Sforzówna, która, gdyby tylko mia³a wiêksze uprawnienia i szacunek, pewnie lepiej radzi³aby sobie od nieudolnego politycznie mê¿a z Jagiellonów.

Nigdy nie siêgnê³abym po tê ksi±¿kê gdyby nie fakt , ¿e zosta³a ona wybrana w Klubie Dyskusyjnym naszej jastrzêbskiej biblioteki.

Nie by³am pozytywnie nastawiona , bo nie do¶æ, ¿e ksi±¿ka zwi±zana z histori± ( najmniej ulubiony przedmiot w szkole:) ) to jeszcze taaaaaaka gruba.Zaczê³am na si³ê ale skoñczy³am ju¿ z zupe³nie innym nastawieniem.

Wciag³a mnie tak bardzo, ¿e przeczyta³am b³yskawicznie.

Autor zadziwi³ mnie sposobem w jaki opisuje wydarzenia, charakteryzuje postacie i jak sprawia, ¿e chcia³abym czytaæ i czytaæ.To wspania³y sposób by utrwaliæ sobie wiedzê dlatego by³abym przeszczê¶liwa gdyby autor w ten sposób przedstawi³ mi ca³a historiê naszego piêknego kraju.

Gdyby¶my miêli w szko³ach takich historyków, lekcje nie by³by takie nudne.

Jestem zachwycona!

Inne ksi±¿ki autora
Pañszczyzna. Prawdziwa historia polskiego niewolnictwa
Kamil Janicki 0
Ok³adka ksi±zki - Pañszczyzna. Prawdziwa historia polskiego niewolnictwa

Czy polscy ch³opi byli niewolnikami? Odpowied¼ jest wiêcej ni¿ oczywista. O niewolnictwie wspominali nie tylko obroñcy ludno¶ci wiejskiej, ale i obcokrajowcy...

¦redniowiecze w liczbach
Kamil Janicki0
Ok³adka ksi±zki - ¦redniowiecze w liczbach

Poznaj epokê, w której o wiele czê¶ciej potrafiono liczyæ ni¿ pisaæ. Ile kosztowa³o zbudowanie zamku? Jak szybko podró¿owa³o siê po Europie tysi±c lat...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora