¯y³y w epoce najwiêkszej potêgi Rzeczpospolitej. Op³ywa³y w niewyobra¿alne luksusy, na swoje zawo³anie mia³y setki dworzan i s³u¿±cych. „Z³oty wiek” by³ jednak tylko fasad± dla najbardziej bezwzglêdnego okresu dziejów Polski. Otacza³a je sieæ intryg i spisków.
Oczekiwano od nich, ¿e bêd± tylko statystkami w ¶wiecie zdominowanym przez mê¿czyzn. Ale „Damy z³otego wieku” nie pozwoli³y uwiêziæ siê w z³otych klatkach. Wziê³y sprawy we w³asne rêce.
Ksiê¿niczka z podrzêdnego w³oskiego rodu ma zasi±¶æ na tronie najpotê¿niejszego pañstwa Europy. Czy jej najwiêkszym wrogiem oka¿e siê ukochany syn?
Magnatka nosi w ³onie nie¶lubne dziecko m³odego w³adcy. Czy dziêki tej ci±¿y jej ród zostanie wywy¿szony? A mo¿e spadnie na ni± hañba i powszechne potêpienie? Królowa walczy z przeklêtym dziedzictwem matki i spiskuje przeciw swojemu mê¿owi. Czy koniec jej dynastii bêdzie tak¿e koñcem polskiego imperium?
Autor bestsellerowych „Pierwszych Dam II Rzeczpospolitej” i „Upad³ych Dam II Rzeczpospolitej” prezentuje ¶wiat dworskich intryg, politycznych rozgrywek, nieograniczonych ambicji i niepohamowanych namiêtno¶ci. W takim ¶wiecie ¿y³y Bona Sforza, Barbara Radziwi³³ówna i Anna Jagiellonka.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2014-11-06
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Jêzyk orygina³u: polski
Bohaterki Kamila Janickiego, postacie autentyczne, to kobiety, które zdecydowanie wyró¿nia³y siê w¶ród niewie¶ciego rodu swoich czasów. Oczywi¶cie, nie zawsze pozytywnie. O ile ,,Pierwsze damy II Rzeczpospolitej" stanowi³y pewien wzór do na¶ladowania, to ,,Upad³e damy II Rzeczpospolitej" z pewno¶ci± nie. Najbardziej niejednoznaczne w ocenie s± bohaterki trzeciej ksi±¿ki Janickiego a zarazem ósmej czê¶ci serii ,,Prawdziwe historie" - ,,Dam z³otego wieku".
Tytu³owe damy to Bona Sforza, El¿bieta Habsbur¿anka, Barbara Radziwi³³ówna i Anna Jagiellonka Najwa¿niejsza jest Bona, która jest wiod±c± postaci± dwóch rozdzia³ów, oraz co najmniej wa¿n± wszystkich pozosta³ych. Jej wybór na najistotniejsz± postaæ tej ksi±¿ki nie jest przypadkowy - Bona mia³a wyczucie polityczne, by³a sprytna i przebieg³a, gdyby napotka³a w Polsce na nieco bardziej przychylne ,,bia³og³owim rz±dom" otoczenie, mog³aby przej¶æ do historii jako w³adczyni równie utalentowana co Izabela Kastylijska czy El¿bieta Tudor. Z dwóch jej znienawidzonych synowych, Habsbur¿anki i Radziwi³³ówny, Janicki upodoba³ sobie tê drug±, bardziej wyrazist±. Potulna El¿bieta nawet na kartach tej ksi±¿ki nie zosta³a obdarzona jakimkolwiek temperamentem. Dziwi nieco kreacja Barbary Radziwi³³ówny, szczwanej jak ca³y jej ród. Jej postaæ zosta³a w tej ksi±¿ce niemal¿e wyidealizowana; win± za wszelkie przypisywane jej przywary autor obwinia Miko³aja Czarnego, któremu rzeczywi¶cie przez ca³e ¿ycie daleko by³o od ¶wiêto¶ci, zreszt± najprawdopodobniej tak jak jego kuzynce. Anna Jagiellonka, od dziecka uwa¿ana za niewart± zainteresowania, dopiero pod koniec ¿ycia da³a wyraz swojemu silnemu charakterowi i determinacji. To dziêki niej w Polsce w³adzê przejê³a dynastia Wazów - potomkowie Jagiellonów.
W przeciwieñstwie do pozosta³ych czê¶ci wspomnianej serii, w ,,Damach z³otego wieku" nie zastosowano podzia³u jeden rozdzia³-jedna postaæ. Ich nazwy na to wskazuj±, ale ich tytu³y s± jedynie koniecznym zabiegiem porz±dkuj±cym spis tre¶ci. Losy tytu³owych dam s± tak ze sob± spl±tane, ¿e rozdzielenie ich, nawet blisko piêæset lat po ¶mierci wszystkich heroin, by³oby niepowa¿ne i przede wszystkim niepotrzebne.
Z lektury wynika, ¿e Janickiemu najbardziej zale¿a³o na ukazaniu portretu psychologicznego swoich bohaterek. Nie da³oby siê ich stworzyæ, nie opieraj±c siê na faktach historycznych i ¼ród³ach z epoki, których w tej ksi±¿ce nie brakuje, jednak zabawa w odtwarzanie charakteru osoby, z któr± nie mia³o siê do czynienia, zawsze nosi znamiona wybitnie niehistorycznego gdybania. Janicki sam przyznaje, ¿e ,,Damy z³otego wieku'' nie s± ksi±¿k± naukow±. Nietrudno to zauwa¿yæ i bez wzmianki Janickiego, ale pisarz sam najlepiej wyja¶ni³, jaki mia³ pomys³ na swój najnowszy tekst:
,, ,,Damy z³otego wieku" to ksi±¿ka przygotowana na podstawie literatury i ¼róde³ historycznych, nie jest to jednak praca naukowa. Oceny zachowañ i charakteru bohaterów, a tak¿e fabularyzowane sceny wzbogacaj±ce poszczególne rozdzia³y stanowi± wizjê autora - jedn± z mo¿liwych, ale na pewno nie jedyn±. Zarazem ,,Damy z³otego wieku" nie s± w ¿adnym razie powie¶ci±. Wszystkie wypowiedzi i cytaty wyszczególnione w ksi±¿ce w cudzys³owach pochodz± ze ¼róde³ historycznych...*"
Pomimo tego, ¿e publikacja ta nie jest powie¶ci±, tak w³a¶nie siê j± czyta. G³ównym tego powodem s± liczne fabularyzowane wstawki oraz styl autora. Janicki lubi fantazjowaæ na temat swoich bohaterek, ale nie waha siê pochwaliæ swoim warsztatem profesjonalnego historyka, polemizuj±c z przywo³anymi kolegami po fachu. Czasami te¿ ujawnia siê i przenosi akcjê (ksi±¿ka jest na tyle zbeletryzowana, ¿e nie waham siê u¿yæ tego s³owa) do wspó³czesno¶ci, opowiadaj±c o tym, jak obecnie wygl±da grobowiec Bony czy jak dojechaæ do Neapolu. Nie jest to zbyt udany zabieg - niepotrzebnie odrywa czytelnika od zg³êbiania siê w staropolsk± rzeczywisto¶æ. Za tym, ¿e ,,Damy z³otego wieku" nie s± ksi±¿k± stricte naukow± ¶wiadczy równie¿ to, ¿e brak w niej przypisów. Na szczê¶cie tê wadê nadrabia rozbudowana bibliografia zawieraj±ca a¿ dwie¶cie dwana¶cie pozycji.
,,Damy z³otego wieku" to ksi±¿ka o najs³ynniejszych kobietach bêd±cej u szczytu potêgi Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Kamil Janicki, oprócz wizerunku Boby Sforzy, El¿biety Habsbur¿anki, Barbary Radziwi³³ówny i Anny Jagiellonki, nakre¶la te¿ obraz kraju, który w³a¶nie prze¿ywa lata swojej ¶wietno¶ci jednocze¶nie tworz±c podwaliny pod swój przysz³y upadek. Piêknie wydana, ozdobiona licznymi ilustracjami ksi±¿ka jest lekcj± historii, któr±, jak to mia³a w zwyczaju, podporz±dkowa³a sobie w³adcza pani spod znaku po¿eraj±cego dziecko smoka. Zachêcam do lektury.
*Janicki Kamil, ,,Damy z³otego wieku", Kraków 2014, s. 471.
Nigdy nie siêgnê³abym po tê ksi±¿kê gdyby nie fakt , ¿e zosta³a ona wybrana w Klubie Dyskusyjnym naszej jastrzêbskiej biblioteki.
Nie by³am pozytywnie nastawiona , bo nie do¶æ, ¿e ksi±¿ka zwi±zana z histori± ( najmniej ulubiony przedmiot w szkole:) ) to jeszcze taaaaaaka gruba.Zaczê³am na si³ê ale skoñczy³am ju¿ z zupe³nie innym nastawieniem.
Wciag³a mnie tak bardzo, ¿e przeczyta³am b³yskawicznie.
Autor zadziwi³ mnie sposobem w jaki opisuje wydarzenia, charakteryzuje postacie i jak sprawia, ¿e chcia³abym czytaæ i czytaæ.To wspania³y sposób by utrwaliæ sobie wiedzê dlatego by³abym przeszczê¶liwa gdyby autor w ten sposób przedstawi³ mi ca³a historiê naszego piêknego kraju.
Gdyby¶my miêli w szko³ach takich historyków, lekcje nie by³by takie nudne.
Jestem zachwycona!
Czy polscy ch³opi byli niewolnikami? Odpowied¼ jest wiêcej ni¿ oczywista. O niewolnictwie wspominali nie tylko obroñcy ludno¶ci wiejskiej, ale i obcokrajowcy...
Poznaj epokê, w której o wiele czê¶ciej potrafiono liczyæ ni¿ pisaæ. Ile kosztowa³o zbudowanie zamku? Jak szybko podró¿owa³o siê po Europie tysi±c lat...
Przeczytane:2021-11-14,
Historia niezmiennie od lat kojarzy mi siê z nudnymi lekcjami w szkole. Wydaje mi siê, ¿e nigdy nie uda mi siê pozbyæ tego skojarzenia. Mimo, ¿e ju¿ jako doros³a osoba uda³o mi siê niektóre fragmenty historii polubiæ. Znalaz³am swoje ulubione serie wydawnicze, z których czerpiê swoj± wiedzê i to w przyjemny sposób. Z jednej takiej serii pozna³am twórczo¶æ pana Kamila Janickiego. Kilkakrotne spotkanie z jego ksi±¿kami pokaza³o mi, ¿e da siê przedstawiæ historiê w ciekawy sposób, co spowodowa³o, ¿e z wielk± chêci± wracam do ksi±¿ek napisanych przez niego. Ostatnio, uda³o mi siê przeczytaæ ksi±¿kê pod tytu³em „Damy z³otego wieku”.
Siêgaj±c po ksi±¿kê pana Janickiego od pocz±tku wiedzia³am, ¿e bêdzie mi siê j± dobrze czytaæ. Pozna³am ju¿ styl autora i polubi³am go. „Damy z³otego wieku” nie ró¿ni siê zbytnio od poprzedniczek. Czuæ, ¿e ta historia wysz³a spod rêki pana Janickiego. Ksi±¿ka opowiada o losie Bony Sforzy, Barbary Radziwi³³ówny i Anny Jagiellonki. Do tej pory praktycznie nic nie wiedzia³am o tych paniach, wiêc wszystko, co czyta³am to by³a dla mnie nowo¶æ. Niektóre wydarzenia z udzia³em bohaterek ksi±¿ki mnie zaskoczy³y i na pewno zapamiêtam je sobie na d³u¿ej.
„Damy z³otego wieku” to kolejna dobra lektura od pana Janickiego, który z ka¿d± kolejn± ksi±¿k± udowadnia mi, ¿e historiê da siê lubiæ. My¶lê, ¿e to czego siê dowiedzia³am podczas czytania tej pozycji zostanie w mojej g³owie na d³u¿ej.