Marek to szanowany i znany wszystkim w okolicy lekarz, ale także samotny ojciec. Córka jest jego oczkiem w głowie aż do momentu... w którym dzięki aplikacji do randkowania poznaje intrygującą nieznajomą. Czy to zauroczenie? Miłość? A może największy w życiu błąd?
Oliwia jest bezwzględna w swojej pracy, która polega na uwodzeniu mężczyzn na zlecenie. Zdobyte podstępem materiały do szantażowania traktuje jako przedmiot w walce o pieniądze i uznanie w kręgu ludzi związanych z podziemnymi zleceniami. Jest pewna siebie, ponieważ do tej pory udawało jej się zakończyć pomyślnie każdą akcję. Jednak jedno potknięcie sprawia, że jej świat rozpada się na kawałki. Nagle okazuje się, że ta przebojowa dziewczyna zostaje sama. Bez nikogo, bez pomocy i aby przetrwać, musi uciekać.
Data wydania: 2021-10-21
Kiedy potrzebuję dobrej książki, takiej która mnie pochłonie, to bez wahania mogę sięgać po książki Karoliny Wójciak. Na żadnej się jeszcze nie zawiodłam, wiem czego mogę się spodziewać, nie to, że te książki są przewidywalne, po prostu wiem jaki autorka ma styl. Tutaj już miałam wszystko w głowie ułożone, klarował się pewien plan, jednych bohaterów zaczęłam uwielbiać, inne to już były typowo czarne charaktery i tak Karolina pozwoliła mi się w tym utwierdzać. Nagle jakbym dostała obuchem w głowę, wszystko poszło nie w tym kierunku, cała moja miłość i nienawiść do bohaterów rozsypała się w drobny mak. Ja naiwna, dałam się zwieść autorce, przecież wiem, że to potrafi, ale tutaj zrobiła to w tak zaskakującym stylu, że nie mogłam w to uwierzyć.
Opowiem Wam trochę o fabule.
Oliwia pracuje w firmie swojej matki, uwodzi polityków, celebrytów na zlecenie, a później szantażują ich zdjęciami. Nagle matka postanawia pozbyć się firmy i Oliwii, przy okazji wyznając jej bolesną prawdę. Dziewczyna jest załamana, nie potrafi znaleźć sobie miejsca, za wszelką cenę próbuje dowiedzieć się prawdy.
Marek to szanowany dentysta, właściciel dobrze prosperującej kliniki. Żona zostawiła go z córeczką bo sama chciała robić karierę, a on robi wszystko, żeby wynagrodzić dziecku nieobecność matki. Nie chce się z nikim wiązać ale kiedy poznaje Lidię, jego plan legnie w gruzach, tym bardziej że córka akceptuje nową partnerkę ojca.
Mogę Wam powiedzieć jedno, jakie to było dobre, uczta czytelnicza. Nie miałam pojęcia jak to się wszystko połączy w jedną całość, ale długo nie musiałam czekać, nie że książka jest krótka, po prostu ja nie potrafiłam jej odłożyć.
Jeśli czytaliście to czekam na Wasze wrażenia, jeśli nie to bardzo Wam polecam.
Autorka sprawnie zwodzi czytelnika, by na końcu zafundować mu opadnięcie szczęki z wrażenia?Zakończenia nie sposób się domyślić. Mamy dwoje głównych bohaterów - Oliwię i Marka, którzy żyją w dwóch różnych światach. Ich losy połączy jednak jedna osoba, która w życiu obojga odegra ogromną rolę. Oliwia zajmuje się kompromitowaniem znanych i ważnych osób, używa do tego głównie swojego ciała i zarabia krocie. Marek to ceniony lekarz, samotnie wychowujący córkę, po ucieczce żony do innego kraju. Mamy też kilka drugoplanowych postaci, które są świetnie wykreowane i każda z nich wnosi wiele do tej historii. Pewnego dnia Oliwia traci swoją ,,pracę" i jest zmuszona do ucieczki, Marek natomiast poznaje na portalu randkowym kobietę, która wywraca jego spokojne życie do góry nogami. Pewnego dnia jego córka znika i od tej pory już nic nie będzie jak wcześniej. Co połączy Oliwię i Marka? Czy dziecko się odnajdzie? Czy cele, które przyświecają obojgu są słuszne? Zachęcam do lektury! ,,Cel" częściowo czytałam i słuchałam (@czytamzlegimi). Na samym początku dwuwątkowość historii sprawiała, że miałam wrażenie czytania dwóch odrębnych książek. Ale kiedy poszczególne elementy zaczęły się łączyć- przepadłam od razu. Mnóstwo zwrotów akcji, tyleż samo intryg nie pozwoliło się oderwać. Autorka poruszyła tu również problem braku rodzicielskiej miłości i pokazała jak bardzo wpływa on na emocjonalność i decyzje dorosłego człowieka.
NAMIĘTNOŚĆ. KONTROWERSJA. ZBRODNIA.To będzie nasza tajemnica to historie Ady i Tymka, które pokazują, jak żądza staje się silniejsza niż zdrowy...
Majką wszyscy pomiatają. Gdy wygrywa miliony na loterii, ma szansę odmienić swój los. Naiwna, ściąga jednak na siebie szereg kłopotów. Darek...
Przeczytane:2024-03-22, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
,,Człowiek to takie stworzenie, które potrafi samo sobie stanąć na drodze, blokując szczęście".
Marek jest samotnym ojcem uroczej dziewczynki. Znanym i szanowanym lekarzem. Zamożnym i poukładanym facetem przedkładającym dobro dziecka nad swoje własne szczęście. Po wielu namowach ze strony rodziny, dzięki aplikacji randkowej, w końcu poznaje intrygującą kobietę. Ich relacja szybko z płaszczyzny online przenosi się na realne życie. Wszystko wskazuje na to, że przed Markiem otworzył się zupełnie nowy, ekstremalny rozdział w jego życiu.. Czas, który zmieni wszystko.
Oliwia od dziecka pracuje w ,,rodzinnej firmie". W lepkim biznesie okalającym sieć polityków, celebrytów i mafii, gdzie sekrety, skandale i przekręty mają piekielnie wysoką cenę. Oliwia jednak bardzo lubi swoją pracę, ekskluzywną rzeczywistość, adrenalinę działającą na nią jak narkotyk. Pewnego dnia okazuje się jednak, że jej wytrenowana pewność siebie może zaprowadzić ją nie tylko na salony, ale także w ślepy zaułek..
Te dwie zupełnie niezależne historie znajdą na chwilę wspólny mianownik. Tylko, że wynik działań każdej z tych osób będzie zupełnie inny.. bo każdy ma tu inny cel, ten bardziej lub mniej uświadomiony.
,,Cel" to kolejny kompletnie nieprzewidywalny, pełen skrajnych emocji i wybuchowych zwrotów akcji thriller w autorskim stylu Karoliny Wójciak. Tym razem Autorka bierze na tapetę sposób postrzegania ludzi w społeczeństwie poprzez ich powierzchowność, pozycję, wygląd. Bez mydła udowadnia, jak bardzo pozory mylą. Ja dałam się nabrać i to nie raz.
Polecam.