Garnet (#3). Garnet 3. Wybór

Montana, 1898 rok.

Isabelle staje przed wyborem, który może odmienić jej życie. Aby nabyć ziemię pod wymarzony dom, musi wyjść za mąż. Ten drobny szczegół zmusza ją do wystąpienia z prośbą o pomoc do Williama. Jest pewna, że on jako jedyny jest w stanie zrozumieć jej sytuację.

Czy aranżowane małżeństwo to dobry pomysł, czy też najgorsza decyzja, jaką podjęła?

Informacje dodatkowe o Garnet (#3). Garnet 3. Wybór:

Data wydania: 2024-11-04

Tagi: Literatura historyczna Proza literacka romans

Kup książkę Garnet (#3). Garnet 3. Wybór

Garnet (#3). Garnet 3. Wybór - opinie o książce

,,Czasami to, co wydaje się największym błędem w życiu, staje się błogosławieństwem".

,,Wybór" to trzeci, tuż po ,,Drodze" i ,,Celu", tom serii ,,Garnet".

Rok 1898. Montana, a właściwie mieszkańcy miasteczka Garnet zdają się już być naszymi dobrymi znajomymi.
Było już i przygodowo i historycznie. Teraz zatem pora na romans. Piękną, porywającą, chwytający za serce miłość na Dzikim Zachodzie.

Isabelle wraz z siostrą, przetrwawszy trudną i burzliwą drogę, postanawiają zacząć żyć tu i teraz. I choć w kraju spełnionych marzeń, sukcesu i dobrobytu, w kraju wolności odmienianej przez wszystkie przypadki - w Ameryce, w teorii wydaje się to dość łatwe, w praktyce okazuje się, że słowo ,,wolność" definiuje się tu odmiennie, w zależności od płci.. Kobieta, by kupić tu ziemie i postawić wymarzony dom, musi wyjść za mąż. Pomysł umowy małżeńskiej, pomimo że jest się jej podmiotem, a nie przedmiotem, choć wydaje się racjonalny, budzi w młodziutkiej Isabelle wiele wątpliwości.. Kobieta decyduje się jednak na aranżowane małżeństwo z Williamem, jedynym mężczyzną w okolicy, któremu minimalnie ufa.. Choć ,,życzliwi" sugerują, że wiąże się z przeklętym i jej życie zamieni się w taniec z diabłem - odważna Isabelle, podejmuje ryzyko wierząc w szczęśliwe zakończenie, choć jest ono domeną bajek, nie życia.. Wybór Isabelle jest dla niej kolejną lekcją. Kobieta uświadamia sobie, że bezpowrotnie straciła szansę na wysoko urodzonego absztyfikanta i korzystne zamążpójście, ale być może zyskała, coś o wiele cenniejszego.. Nauczyła się pracy, wrażliwości na potrzeby innych, uważności na drugiego człowieka. Zrozumiała jak smakuje tęsknota pomieszana ze szczęściem i jak cenna jest nadzieja na bycie spełnionym jednocześnie niestawiając siebie na pierwszym miejscu..

Polubiłam Garnet. Zżyłam się z jego mieszkańcami i bardzo kibicuję Isabelle i Williamowi, by ich miłość przetrwała nie jedną próbę.
Autora wplata w fabułę wiele ciekawostek i mądrości, które przez swoją uniwersalność łatwo przyłożyć do własnego życia.
Przede mną ,,Rozstanie" i mam ogromną nadzieję, że ten tytuł to tylko przewrotna metafora szczęśliwego zakończenia.

Nie mów nikomu
Karolina Wójciak 0
Okładka ksiązki - Nie mów nikomu

Mroczna przeszłość niszczy każdego, kto próbuje ją zrozumieć… ROK 2022: Po śmierci teścia Margo postanawia towarzyszyć mężowi w powrocie do rodzinnego...

Apka
Karolina Wójciak0
Okładka ksiązki - Apka

Historie Leona, Sandry i Maksa pokazują, jak złudne jest bezpieczeństwo online, jak nauczeni życia w internecie przestają dostrzegać ryzyko, które niesie...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk