Druga część bestsellerowej trylogii, której akcja toczy się równolegle w dwóch Wenecjach: rzeczywistej i wirtualnej. Trzymająca w napięciu od pierwszej do ostatniej strony opowieść o morderstwach, porwaniach, międzynarodowej przestępczości oraz intrygach sięgających mackami głęboko w przeszłość... i w przyszłość. Arcydzieło literatury sensacyjnej, łączące cechy najlepszych powieści Stiega Larssona i Dana Browna.
Nieznani sprawcy uprowadzają nastoletnią córkę amerykańskiego żołnierza. Wskazówki, gdzie jej szukać, pojawiają się na portalu carnivia.com, ale policja nie potrafi - albo nie chce - ich wykorzystać.
W poszukiwania dziewczyny angażują się kapitan Kat Kapo z włoskiej policji i analityczka amerykańskiego wywiadu Holly Boland. Mroczne sekrety, do których docierają, mogą wstrząsnąć fundamentami ładu politycznego nie tylko Włoch, ale także całej Europy.
Daniele Barbo, genialny twórca carnivia.com, pilnie strzeże tajemnic zapisanych na jego serwerach. Kiedy część z nich wychodzi na światło dzienne, nic już nie będzie tym, czym było do tej pory.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2014-11-19
Tytuł oryginału: The Abduction
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Piotr W. Cholewa
Ilustracje:kid-ethic.com
Trzecia część doskonałej trylogii, która zachwyca miłośników thrillerów na całym świecie. Tym razem piękna i niezależna kapitan włoskiej policji musi rozwiązać...
Prawa sprzedane do 16 krajów na długo przed ukazaniem się oryginalnego wydania. Pierwsze miejsce na włoskich listach bestsellerów. Pierwsza...
Przeczytane:2020-05-20, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2020,
Nie minęło wiele czasu od mojej pierwszej literackiej podróży do Wenecji zarówno tej rzeczywistej jak i tej wirtualnej, stworzonej przez Daniela Barbo. Praktycznie z marszu przeskoczyłem z Bluźnierstwa na Herezję ciekawy kolejnej odsłony literatury Holta. Pomysły autora zaprezentowane w pierwszym tomie Carnivii przypadły mi do gustu, dlatego Herezja wzbudziła we mnie spore oczekiwania. Czy autor zaspokoił mój głód?
Grupa protestujących przeciwko obecności obcych wojsk we Włoszech wdziera się na teren rozbudowywanej bazy Dal Molin. Jeden z bojowników natrafił na znajdujący się w koparce szkielet, o czym jak najszybciej zawiadamia policję. Do sprawy przydzielony zostaje pułkownik Aldo Piola, który powiązuje sprawę z wydarzeniami z okresu wojny. W tym samym czasie znika Mia Elston, córka jednego ze stacjonujących w tej bazie oficerów. Choć pewne ślady wskazują na ucieczkę nastolatki, prowadząca śledztwo Katerina Tapo ujawnia coraz więcej faktów przeczących tej tezie. Czy coś łączy dwie, z pozoru nie powiązane ze sobą sprawy?
Podobnie jak pierwsza część Herezja jest świetnym połączeniem thrillera z kryminałem. Wątek porwania ukazuje nam jak wygląda torturowanie więźniów oskarżonych o terroryzm. Autor przy okazji próbuje uświadomić czytelnika jak wygląda typowa włoska mentalność. Typowe zachowania czy tez przyzwyczajenia kulinarne są tu dość często przytaczane. Jednak tempo akcji zostało przyspieszone w porównaniu do Bluźnierstwa. I ten zabieg oceniam in plus.
Myślę, że nawet jeśli ktoś nie czytał pierwszej części poradzi sobie z fabułą Herezji. Teraz pora na ostatnią część trylogii Holta!