BLUE PERIOD: TOM 4

Egzaminy praktyczne już tuż-tuż, kiedy Oba, instruktorka z kursu przygotowawczego, wskazuje Yatorze, czego mu jeszcze brakuje!
Ale dopiero jeden z jego najlepszych kumpli, Koi, pomaga mu przełamać ten impas! Nadchodzi dzień pierwszego egzaminu z rysunku!
Oto pasjonująca historia o aspirujących artystach, która zainteresuje nawet osoby niezajmujące się sztuką!

Informacje dodatkowe o BLUE PERIOD: TOM 4:

BLUE PERIOD: TOM 4 - opinie o książce

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2022-06-23, Ocena: 5, Przeczytałem,

W czwartym tomie widzimy jak Yaguchi Yatoro zbliża się do swojego wielkiego dnia, czyli egzaminu na upragnione studia. Jego technika i styl znacząco się poprawiły, nadal jednak ma on swoje pewne słabości, które musi szybko poprawić. Jego niedociągnięcia prezentuje mu jego nauczycielka plastyki, która stara się w ten sposób jeszcze lepiej przygotować go do egzaminów. Odnosi to jednak odwrotny skutek do zamierzonego i zbyt mocno przytłacza nastolatka. Zaczyna go zjadać coraz większy stres, który przekłada się na kolejne popełniane przez niego błędy. Nadal drzemie jednak w nim ogromna determinacja, która nieustannie pcha go do przodu.

Tomik bardzo mocno naznaczony jest napięciem i szeregiem różnorakich emocji. Kolejne kadry to bardzo sugestywnie zaprezentowany stres, który odczuwają studenci przed zbliżającym się dla nich ważnym okresem w życiu. Autor nie zapomina jednocześnie o prezentacji szeregu innych problemów przedstawionych postaci. Tematyka ta odpowiednio łagodzona jest przez obraz rozwijającej się przyjaźni oraz kolejną dawkę „dydaktycznej” treści, która pozwala czytelnikowi jeszcze lepiej poznać i zrozumieć świat sztuki.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2022-03-15, Ocena: 4, Przeczytałem,

ZOSTAĆ ARTYSTĄ

,,Blue Period" nadal bardziej niż jakikolwiek wytwór fikcji, przypomina przewodnik tudzież poradnik. Co nie zmienia faktu, że dla tych interesujących się rysunkiem i sztuką jako taką, a ja zdecydowanie do nich należę, seria ta to rzecz warta poznania. Bo nie tylko daje wgląd w świat sztuki, ale - może przede wszystkim - w codzienność i życie ludzi ową sztuką żyjących.

Gdy egzaminy praktyczne zbliżają się wielkimi krokami, Yatora będzie musiał zmierzyć się z własnymi brakami i niedostatkami. Bez pomocy jednak może sobie nie poradzić. Jak zatem zakończy się dla niego podejście do pierwszego egzaminu z rysunku?

Avatar użytkownika - isil
isil
Ocena: 4, Przeczytałem,
BLUE PERIOD: TOM 5
Tsubasa Yamaguchi0
Okładka ksiązki - BLUE PERIOD: TOM 5

Po wielu przejściach Yatorze udaje się ukończyć obraz na egzamin. Nie może jednak skupić się na przygotowaniach do kolejnego, odkąd usłyszał, że Ryuji...

BLUE PERIOD: TOM 2
Tsubasa Yamaguchi0
Okładka ksiązki - BLUE PERIOD: TOM 2

Yaguchi Yatora jest uczniem liceum. Pewnego dnia wciąga się w świat sztuki i postanawia, że to właśnie chce studiować. Ten zwyczajny chłopak, dotychczas...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;