Biedni Romowie, źli Cyganie

Dlaczego Romowie nie wychodzą z biedy w Europie Wschodniej? Czy są biedni, ponieważ są dyskryminowani, czy też są dyskryminowani, ponieważ są biedni? Nie lubią pracować, dopuszczają się przestępstw, a może są głupsi od innych? Takie pytania, choć najczęściej zadawane półgłosem, padają często. Odpowiedź oczywiście jest znana: „Typowi Romowie”. Długoletni korespondent na Bałkanach, Norbert Mappes-Niediek, bada fakty i dochodzi do zaskakujących wniosków. Jednocześnie poddaje zasadniczej krytyce politykę europejską wobec Romów i wspierany przez nią Gypsy industry oraz wskazuje drogi alternatywne.

To, co pozytywnie kojarzy się nam ze słowem „Cygan”: żywiołowa muzyka i taniec, barwne stroje, romantyczne wędrówki taborami po świecie, bez niewolniczego przywiązania do miejsc i rzeczy – zostaje zaraz przyćmione skojarzeniami negatywnymi, które tłumią zainteresowanie Cyganami.

Uprzedzenia te skutecznie utrudniają obiektywną analizę przyczyn, dla których ta grupa znajduje się w tak trudnej sytuacji ekonomicznej. Książka traktuje o Cyganach: w poszczególnych rozdziałach mówi się o ich języku, pochodzeniu, tradycjach, historii, obyczajach, ale wszystko to jest podporządkowane jednemu celowi – próbie odpowiedzi na pytanie, jak można pomóc tym ludziom wyjść z zaklętego kręgu biedy, w którym znaleźli się nie tylko, i jak pokazuje autor, nie przede wszystkim, z własnej winy.

Informacje dodatkowe o Biedni Romowie, źli Cyganie:

gertruda25
Przeczytane:2017-08-05, Przeczytałam, Czytam w 2017,
Avatar użytkownika - edytka222
edytka222
Przeczytane:2015-04-22, Ocena: 4, Przeczytałam, Literatura austryiacka, Mam, Wygrane,