Bakłażan, cukinia, patison

Ocena: 0 (0 głosów)
Jedni zwą go z rosyjska bakłażanem, inni z francuska - oberżyną. Do Europy trafił w XIV wieku najpierw do Włoch, gdzie hodowano go jako roślinę ozdobną kulinarne eksperymenty z bakłażanami Włosi zaczęli w XV wieku. Pięknym kwiatem może też pochwalić się cukinia. Oprócz wrażeń estetycznych, znane są w całej Europie jej właściwości smakowe. Znakomita jest z niej zupa a z kwiatów cukinii przygotowuje się wiele pysznych potraw, zarówno w kuchni włoskiej, francuskiej jak i greckiej - smaży się je w cieście, faszeruje, przygotowuje sałatki. Z bakłażanem i cukinią może konkurować pod względem piękna patison, ponadto zaskakuje wszystkich walorami zdrowotnymi.

Informacje dodatkowe o Bakłażan, cukinia, patison:

Wydawnictwo: inne
Data wydania: b.d
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 83-7404-272-9
Liczba stron: 188

więcej

Kup książkę Bakłażan, cukinia, patison

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Bakłażan, cukinia, patison - opinie o książce

Inne książki autora
Kuchnia pachnąca przyprawami
Szymanderska Hanna0
Okładka ksiązki - Kuchnia pachnąca przyprawami

Książka zawiera przepisy na dania z mięsa, ryb, drobiu i warzyw. Ponadto znajduje się w niej dokładny opis najczęściej używanych w Polsce ziół i przypraw...

Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej
Szymanderska Hanna0
Okładka ksiązki - Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej

Książka jest napisana barwnym językiem, niezwykle obrazowo. Każdy z rozdziałów poprzedza wstęp wyjaśniający omawianą dziedzinę, zawierający informacje...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Reklamy