Polski intelektualista, po trzydziestu sześciu latach pobytu w Kopenhadze, pisze artykuł o antysemityzmie Sørena Kierkegaarda i traci posadę w duńskim instytucie naukowym. Jedynym zajęciem, jakie ma mu do zaproponowania urząd pracy, jest stanowisko „asystenta śmierci” – opiekuna umierającego starca o niejasnej tożsamości, prawdopodobnie Polaka. „Niechaj idzie swój do swego”, decyduje kierowniczka hospicjum. W miejscu nowej pracy bohater spotyka milczącego Araba i jest świadkiem reakcji Duńczyków na słynne „karykatury Mahometa”, opublikowane przez dziennik „Jyllands-Posten”. Podczas kolejnych nocy asystent śmierci mówi do umierającego, próbuje wczuć się w jego myśli i emocje, a nawet wypowiada się w jego imieniu. Ten dramatyczny monolog-dialog, składający się z historii rodzinnych, wspomnień z młodości spędzonej w Polsce, a także filozoficznych rozważań o tożsamości człowieka i jego miejscu w historii, staje się wielkim oskarżeniem europejskiej demokracji, traktatem o jej śmierci. Pod względem formy Asystent śmierci jest dziełem nowatorskim. Oscylowanie między autobiografią i fikcją literacką, dosłownością i parabolą, prozą, wierszem i dramatem daje znakomite efekty. Wszystko jest tu poświadczone biografią bohatera i narratora, odkrywaną z przejmującą bezwzględnością, wszystko poparte erudycją i siłą wyobraźni pisarza.

Informacje dodatkowe o Asystent śmierci. Powieść o karykaturach Mahometa, o miłości i nienawiści w Europie:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne
ISBN: 978-83-74-14252-6

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Asystent śmierci. Powieść o karykaturach Mahometa, o miłości i nienawiści w Europie

Asystent śmierci. Powieść o karykaturach Mahometa, o miłości i nienawiści w Europie - opinie o książce

Avatar użytkownika - annaart
annaart
Przeczytane:2013-11-05, Ocena: 5, Przeczytałam,

Bardzo głębokie i poruszające wyznanie Autora-bohatera, który przedstawia nie tylko duńską rzeczywistość, ale przede wszystkim, zmuszony sytuacją (konieczność pracy w hospicjum i opieka nad nieprzytomnym pacjentem, uznanym za Polaka) powraca do czasów swojej młodości, wspominając własne życie w Polsce i na obczyźnie, a także okoliczności, jakie zmusiły go do emigracji. Treść wywołująca naprawdę wiele głębokich emocji i skłaniająca do rozważania nad niesprawiedliwością świata. Dotyka także obojętnością Duńczyków wobec śmierci i ludzkiego cierpienia, szczególnie wobec "obcych". Można nazwać Autora cichym bohaterem, który przeżywa swoje życie z dala od tego co było i nadal zdaje się być mu bliskie, bez jawnego sprzeciwu...

Virion. Legenda Miecza. Ona
Andrzej Ziemiański ;