Kto jest mężem stanu, a kto tylko mężem swojej żony? O jakich politycznych hakach nie przeczytacie w gazetach? Czym się różnią lemingi od mohengów? Jak bardzo media zepsuły Polskę? Po co premierom obiady czwartkowe? Kogo warto podsłuchiwać? Dlaczego nie chodzę na filmy polskie? Gdzie jest palarnia u prezydenta? Dlaczego pijaków szanują w Brukseli? Co wiewiórki mówią o ministrach? Kto ma dostęp do ucha prezesa? O co chodzi, kiedy nie wiadomo, o co chodzi?
Piotr Gociek, współautor satyrycznej rubryki ,,Dwaj Panowie G" z tygodnika ,,Do Rzeczy". opisuje sekrety III RP w subiektywnym, przezabawnym i złośliwym leksykonie, który otworzy wam oczy.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2017-12-04
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Platforma Obywatelska rządziła III RP przez jedną trzecią jej historii. Być może będzie nią rządzić w przyszłości. Można nawet powiedzieć, że porwała...
Matrix pisany cyrylica Gociek odwazył sie poprowadzic ,,Demokratora" w oryginalnej stylizacji na rosyjska skazke wykrecona w narzedzie totalitarnej propagandy...
Ocena: 6, Przeczytałam,
Subiektywna, lecz przekomiczna analiza życia politycznego w naszym kraju. Poznamy odpowiedzi na takie pytania jak: czym się różnią lemingi od moherów? Kto ma dostęp do ucha prezesa? Jak bardzo media zepsuły Polskę.
Piotr Gociek w typowy dla siebie sposób szkicuje prawdziwy (i czasami też poważny) portret polityków.
Książka zawiera celne sądy, przemyślenia, z zachowaniem powagi. Otrzymujemy inteligentny, ironiczny opis rzeczywistości, barwne i zaskakujące spostrzeżenia.
Dziennikarz formuje zabawne hasło, które poprawia humor: ''poezje zebrane Bronisława Komorowskiego".