Jak smakują ciasteczka razowe z czekoladą, czy można upiec ciasto agrestowe z różaną bezą, przygotować mus owocowy z owsianą kruszonką albo babkę jagodową z sosem kiwi,
co to są tartaletki figowe... na te i inne pytania odpowiada Damian Kordas w swojej najnowszej książce "Ale ciacho".
Jego propozycje, między innymi oryginalne ciasta czy orzeźwiające koktajle owocowe, nie tylko pieszczą podniebienie, ale także są zdrowe dla organizmu.
Młody kucharz z ogromną pasją i pełnym zaangażowaniem komponuje nowe przepisy, często łącząc produkty, których inni nie mieliby odwagi ze sobą zestawić.
Tworzy dzieła kulinarne i chętnie zaprasza do swojego świata, udostępniając liczne przepisy. Ma nadzieję, że grono lubiących gotować i piec powiększy się przy jego wsparciu.
Informacje dodatkowe o Ale Ciacho!:
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2016-09-28
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
9788377787373
Liczba stron: 216
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2016-12-16, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,
Ciasta, torty, ciasteczka, desery... - czyż nie kochamy ich wszyscy? Ten smak, ten zapach i ten przepiękny wygląd, który już od najmłodszych lat naszego dzieciństwa, kusi nas ku słodkiej chwili zapomnienia...:) Wszyscy miłośnicy słodkości wiedzą także o tym, iż równie wielką radość i przyjemność, jak smakowanie słodyczy, może nieść w sobie także ich przyrządzanie w naszej kuchni, które to może zamienić się w najprawdziwszą kulinarną magię... I właśnie z myślą o tych kulinarnych czarodziejach, powstała wspaniała książka pt. "Ale ciacho", autorstwa młodego, zdolnego i niezwykle popularnego w naszym kraju mistrza wypieków - Damiana Kordasa!
Książka "Ale ciacho", to właściwie przepięknie wydany album kulinarny, w którym znajdziemy mnóstwo wspaniałych słodkich przepisów, cenne wskazówki i porady Damiana Kordasa, jak i również niezwykle efektowne fotografie, ilustrujące proces tworzenia i gotowy produkt końcowy, czyli cudowne słodkie dania:) W książce tej znajdziemy zarówno przepisy na tradycyjne ciasta, torty i desery, jak i również na eksperymentalne i bardzo zaskakujące połączenia smaków i produktów, które wniosą do naszej kuchni niezwykły powiew świeżości i kulinarnej odwagi, Nie zabrakło tu także i czegoś dla łasuchów dbających o linię, którzy poznają tu wspaniałe przepisy na niskokaloryczne słodycze:) Innymi słowy rzecz ujmując - to literacka cukiernia smaków i zapachów, do której trzeba zajrzeć!
Całość lektury została podzielona na kilka głównych rozdziałów, poprzedzonych bardzo miłym, intrygującym i pełnym sympatii wstępem Damiana Kordasa, w którym to autor dzieli się z nami opowieścią o swojej miłości do słodyczy. jak i również krótką charakterystyką tego, co znajdziemy w tej publikacji. Po tych przemiłych sowa autora, przechodzimy już do meritum, czyli kulinarnych, cukierniczych podstaw w rozdziale pierwszym - "Na dobry początek". Poznamy tu podstawowe techniki przyrządzania różnych rodzajów ciast, od biszkoptowego, poprzez francuskie, a na parzonym skończywszy, jak i również wielu niezbędnych dodatków, m.in. karmelu, marcepanu, rozpuszczonej czekolady. Po opanowaniu tych podstawowych wiadomości, przechodzimy do prawdziwego pieczenia, czyli rozdziału pt. "Czekoladowa uczta"! Jak sam tytuł wskazuje, wraz z tymi stronami wkraczamy do czekoladowego królestwa słodkości, gdzie to poznamy receptury na czekoladowe torty, ciasteczka, babeczki, likiery, kremy, musy i wiele, wiele innych smakołyków:) Rozdział kolejny - "Owocowy raj", należy oczywiście do owoców najróżniejszych odmian i pochodzeń, od tradycyjnych polskich jabłek, gruszek, truskawek i jeżyn począwszy, a na południowych cytrusach, skończywszy. Smakowite ciasta owocowe, galaretki, musy, lody, pianki - wszystko to czeka na nas w tym rozdziale, kusząc opisem i widokiem za sprawą cudownych zdjęć:) Kolejny rozdział nosi tytuł "Przede wszystkim bakalie" i jak nie trudno się domyślić, królują w nim orzechy, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe, pestki warzyw i owoców, czyli samo naturalne i smakowite zdrowie. I znów czekają nas tutaj pomysły, przepisy i obrazy wybornych tortów, ciast, ciasteczek, deserów, którym nie sposób się oprzeć:) Ostatni rozdział - "Słodycze? Na zdrowie", kontynuuje ten zdrowotny trend, oferując nam intrygujące receptury na smaczne, naturalne i nietuczące słodycze, które zachwycą wszystkich dbających o linię:) I jak się okazuje, nie tylko owoce i bakalie mogą stanowić o słodkim zdrowiu, ale także i warzywa, nabiał, a nawet kasze:)
Sercem każdej książki kulinarnej są zawarte w niej przepisy. I nie inaczej jest także i w przypadku albumu "Ale ciacho", który oferuje nam bardzo różnorodne, pomysłowe, atrakcyjne receptury, ale także i przystępne dla każdego polskiego kucharskiego amatora. Otóż przepisy te po pierwsze nie są bardzo skomplikowane, a po drugie opierają się na składnikach, dostępnych powszechnie w polskich sklepach, co dla każdego miłośnika kulinariów jest bardzo ważne. Naturalnie, każdy czytelnik ma inne gusta, również te cukiernicze..., ale na mojej osobie największe wrażenie wywarły następujące przepisy: "Tort chałwowo czekoladowy", zaspokajający moją miłość do aromatycznej chałwy, słodkiej czekolady i puszystego biszkoptu; następnie "Ciasteczka z ananasem karmelizowanym", które smakują wybornie, a samo ich wykonanie jest dziecinnie proste; kolejno chrupkie i obłędnie pachnące ciasteczka "Kokosanki"; czy też wreszcie zapiekane w filiżankach "Babeczki dyniowe", ze świeżym imbirem, jogurtem naturalnym, skórką z pomarańczy i dyniowym puree:) Oczywiście, moje przygoda z praktycznym wcielaniem w życie tych wspaniałych przepisów dopiero się zaczyna, jednak już mogę stwierdzić z pełnym przekonaniem, że są one po prostu genialne!
Nawet najlepsze, najbardziej pomysłowe i intrygujące przepisy nigdy same nie wypadną tak dobrze, jak w towarzystwie barwnych fotografii, ilustrujących końcowy efekt owych receptur. I tak też jest w przypadku książki Damiana Kordasa, która wręcz emanuje barwami, kształtami, błyskiem zaklętym w czasie na zawartych tu zdjęciach autorstwa Moniki i Łukasza Gizów. To niezwykle efektowne, smakowite, piękne zdjęcia, które przykuwają wzrok wszystkich łasuchów, jak i również zachęcają do samodzielnego wykonania tych słodkości:) Ponadto zdjęcia te zaskakują i imponują także swoją stylizacją, ukazującą za każdym razem kolejny smakołyk w zupełnie innej pozie, odsłonie, charakterze, m.in. w drewnianej formie do ciasta, na talerzu ułożonym w wysokiej trawie, czy też w postaci ilustracji ekranu telefonu komórkowego. Świetne pomysły i genialne wykonanie!
Imponująco przedstawia się także wydanie tej książki, co jest zasługą Wydawnictwa Burda Książki. Twarda okładka ozdobiona świetnym zdjęciem uśmiechniętego autora przystrajającego jeden ze swych wypieków, doskonałej jakości papier, wyraźny druk, żywe kolory, przejrzysty układ.. - wszystko to czyni tę pozycję jedną z najlepszych książek kulinarnych ostatnich lat, jakie zostały wydane w Polsce. Tym samym album "Ale ciacho" może stanowić nie tylko pięknie prezentującą się pozycję na naszej domowej książkowej półeczce, ale także świetny prezent na zbliżające się Święta. Z pewnością niejedna "pani domu" będzie zachwycona takim literackim upominkiem:)
Książka "Ale ciacho" Damiana Kordasa, pozwala raz jeszcze poczuć się jak małe dziecko w pięknej cukierni, w której to każdy ze słodkich smakołyków woła do nas - "Skosztuj mnie!". I także też wołają do nas zawarte tu wszystkie torty, ciasta, desery, tak przystępnie i prosto opisane przez autora, oraz opatrzona efektywnymi fotografiami. Ten album to skarbnica wiedzy i pomysłów dla każdego miłośnika słodkich wypieków, po którą to po prostu sięgnąć trzeba!