Młoda kobieta zrekrutowana z zespołu maszynistek, by zostać tajnym szpiegiem w okupowanej przez Niemców Francji. Odważnie stawia czoła przydzielonym misjom, ryzykując wszystko dla kraju, i mężczyzny którego kocha! Londyn, 1941 rok. Pod budynkiem Westminsteru, w gabinecie Winstona Churchilla, kobiety tłoczą się przy biurkach, pisząc poufne dokumenty i raporty. Rose Teasdale pracuje na dwie zmiany, odkąd jej rodzice zginęli w zamachu bombowym. Liczy się dla niej tylko zwycięstwo w wojnie. Kiedy sam Churchill zwraca uwagę na jej biegłość w języku francuskim, pojawia się rzadka, ale niebezpieczna okazja. Kobieta zostaje zrekrutowana do tajnej brytyjskiej organizacji zajmującej się szpiegostwem w okupowanej przez nazistów Europie.
Ile będzie w stanie poświęcić w imię wolności i miłości, nie tylko do swojego kraju?
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-08-14
Tytuł oryginału: Churchill's Secret Messenger
@violet.and.dog
Jeśli czytaliście poprzednią książkę Alana Hlada pt. Agentka, to najnowsza propozycja od autora niczym was nie zaskoczy. To tak samo dobra, wciągająca i emocjonująca historia jak ostatnio. To też niezły grubasek, co nieco mnie na początku przeraziło, jednak ostatecznie tak bardzo polubiłam się z główną bohaterkę, że nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby książka miała i tysiąc stron.
Tytułowa agentka to młoda dziewczyna po przejściach, dla której biegła znajomość języka francuskiego staje się przepustką do pracy w tajnym oddziale. Dzięki sprytowi i niespotykanej determinacji udaje jej się przejść wyczerpujące szkolenie i dołączyć do grona najlepszych agentów elitarnej jednostki SOE. Rose Teasdale wyrusza na niebezpieczną misję, w której może liczyć tylko na siebie i swoje umiejętności. Równolegle do niej do tajnej akcji zwerbowany zostaje młody Żyd. Niestety on nie ma tyle szczęścia co Rose i bardzo drogo zapłaci za swoje poświęcenie i miłość do ojczyzny. Co ciekawe ich drogi w pewnie momencie się przetną, co zaowocuje niespodziewanymi wydarzeniami. Jakimi? Musicie dowiedzieć się tego sami, sięgając po książkę. Warto.
Bohaterowie są wyraziści, pełni sprzeczności, dopracowani a cała historia powoli i niespiesznie zmierza do zaskakującego końca. Książka bardzo mi się podobała. Ta historia na długo pozostanie w mojej pamięci. Z przyjemnością obejrzałabym film inspirowany tą książką. No i oczywiście czekam z niecierpliwością na kolejne literackie propozycje autora. Czytaliście? Dajcie znać w komentarzu.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję @skarpawarszawska
Ostatnio na swojej drodze czytelniczej spotykam książki o niezwykłych kobietach. Właśnie jestem po lekturze najnowszej książki Alana Hlad pod tytułem "Agentka Churchilla". Rose Teasdale pracuje jako jedna z maszynistek w londyńskiej kwaterze Winstona Churchilla. W wyniku niemieckiego bombardowania traci swoich rodziców. To wydarzenie sprawia, że kobieta postanawia aktywnie włączyć się w walkę z niemieckim okupantem. Dzięki swojej biegłej znajomości języka francuskiego zostaje oddelegowana na front w roli szpiega, ryzykując w ten sposób swoje życie dla ojczyzny. Czy jej odwaga zostanie doceniona? Czy w tak trudnych czasach jest wogóle szansa na jakiekolwiek inne uczucie niż złość? Ależ to się fajnie czytało. Wciągnęła mnie od pierwszej strony i im szłam dalej tym bardziej byłam ciekawa losów tej dziewczyny. Ważka, bo taki miała pseudonim to silna kobieta, której życie w żadnym momencie nie oszczędzało i przez to odcisnęło swoje piętno. Ciekawa fabuła a zarazem trudna, niepokojąca i wywołująca szereg emocji. I do tego miłość, która czai się tuż za rogiem.
Tylko niewiele rzeczy na świecie liczy się tak bardzo, jak przyjaźń czy miłość, są one jednak niestety niezwykle kruche.
(...) na tym świecie, wbrew naukom głoszonym przez chrześcijaństwo, jest mnóstwo nienawiści. Ufam, że miłość zdoła ją przezwyciężyć. Jeśli mamy przetrwać, musi tego dokonać.
Rodzice Rose Teasdale zginęli w zamachu bombowym w 1941 roku.
To wydarzenie stało się przełomem w życiu młodej kobiety, która postanawia aktywnie włączyć się w walkę z niemieckim okupantem.
Jest młoda, zdeterminowana i odważna, choć patrząc na nią nikt nie podejrzewałby, iż ma do czynienia z kimś wyjątkowym.
Wkrótce trafia do zespołu maszynistek , gdzie zostaje dostrzeżona przez jednego z najbardziej znanych światowych polityków , premiera Wielkiej Brytanii Winstona Churchilla , a wszystko z racji tego, że biegle posługuje się francuskim.
Panna Teasdale zostaje oddelegowana na front w roli szpiega , ryzykując dla ojczyzny własne życie.
Czy jej poświęcenie zostanie docenione i zapisze się na kartach historii?
I czy wśród wojennych zawirowań jest miejsce na to by się zakochać?
Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością autora , lecz z pewnością mogę powiedzieć, że bardzo udane.
Alan Hlad oferuje brawurową obfitującą w liczne zwroty akcji fabułę w świecie w którym nikomu nie można ufać i nic nie jest pewne.
Historia bardzo szybko wciąga I choć książka zalicza się raczej do cegiełek naprawdę warto ją poznać z racji nietuzinkowości i pięknego przekazu.
Polecam z całego serca. ?
Co powiesz na połączenie fikcji literackiej z rzeczywistymi wydarzeniami i postaciami, które na zawsze zapisały się na kartach historii? ?
Ja takiej mieszance mówię zdecydowanie TAK! Ale gdzie to wszystko znaleźć? Oczywiście w najnowszej książce Alana Hlanda pod tytułem ,,Agentka Churchilla".
,,Agentka Churchilla" to książka, w której autor poświęca najwięcej uwagi Special Operations Executive (SOE), czyli agencji zwanej tajną armią Churchilla. To tam, podczas II wojny światowej, w okupowanej Francji pracowało 39 kobiet w rolach łączniczek i radiotelegrafistek, a do nich dołącza Rose Teasdale -- główna bohaterka powieści.
Rose to przykład niezwykłej odwagi, waleczności, ale i determinacji. Jej chęć zemsty na nazistach jest mocno wyczuwalna, ale trudno się dziwić, skoro w wyniku bombardowania straciła całą rodzinę. W imię wolności, a także dla poznanego we Francji mężczyzny, jest w stanie poświęcić naprawdę wiele. Wszystkie emocje, które się w niej kotłowały, zostały znakomicie odwzorowane. W wielu momentach kibicowałam Rose w jej poczynaniach, a w innych wstrzymywałam dech, bo bałam się o jej życie.
Na kartach powieści możemy spotkać rzeczywiste postacie, takie jak Winston Churchill, Charles de Gaulle, major Gavin Maxwell czy Josef Kieffer. Sprawia to, że opisywane wydarzenia nabierają jeszcze bardziej realistycznego wydźwięku, tym bardziej że część z nich naprawdę miała miejsce. Dlatego też śmiało mogę stwierdzić, że ,,Agentka Churchilla" to solidna dawka lekcji historii -- jednak nie nużącej, a pełnej ekscytacji i zobrazowanej w taki sposób, że strony przerzuca się z prędkością światła.
,,Agentka Churchilla" to świetnie napisana powieść o odwadze i poświęceniu z miłości do ojczyzny. Jest to także historia o niespodziewanym, ale jakże silnym uczuciu, w imię którego można zaryzykować własne życie. Cieszę się, że autor powieścią tę złożył hołd kobietom, których działania były niezwykle ważne podczas II wojny światowej, a o których, niestety, zbyt mało się mówi. Serdecznie POLECAM!
Fascynująca i poruszająca powieść inspirowana prawdziwymi wydarzeniami! Polecana przez USA TODAY opowieść o I Wojnie Światowej i pierwszej na świecie...
Zainspirowana prawdziwymi wydarzeniami historia bohaterskich szpiegów! Rok 1942, kiedy wynik wojny wisi na włosku, prezydent Roosevelt wysyła nieprawdopodobną...
Przeczytane:2024-10-17, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2024,
Tematyka związana z czasami II wojny światowej od zawsze wzbudzała moje zainteresowanie. Lubię czytać nie tylko książki typowo historyczne i ściśle naukowe wywody, ale również powieści. Tematyka obozowa jest już na razie za mną, bo ileż można czytać o katorżniczej pracy, życiu codziennym czy miłości w obozach zagłady. Teraz bardziej interesuje mnie społeczeństwo w różnych krajach i problemy, z jakimi musieli się zmagać w wojennej rzeczywistości. Alan Hlad tworzy świetne, historycznie potwierdzone powieści. Polubiłam jego twórczość od czasów zapoznania się z książką Światło nad ciemnościami. Nie mogłam więc przejść obojętnie obok jego najnowszej publikacji, licząc na kolejną rzetelną i chwytającą za gardło historię.
Rose Teasdale pracuje w gabinecie Winstona Churchilla. Wraz z zaufaną grupą maszynistek przepisuje tajne dokumenty i raporty. Zrządzeniem losu lub przez nić przeznaczenia została tłumaczką języka francuskiego podczas bardzo ważnego i tajnego spotkania. Dzięki biegłej znajomość języka została zauważona i uznana za przydatną do operacji szpiegowskich na terenie Francji okupowanej przez hitlerowskie Niemcy. Rose nie ma nic do stracenia, nie ma już brata ani rodziców, którzy zginęli podczas jednego z nalotu Luftwaffe na Londyn. Po przejściu wyczerpujących szkoleń zostaje wraz z grupą innych zwerbowanych agentów, przetransportowana do Francji, by wspomóc ruch oporu. Od tego momentu jej życie zmiana się w koszmar, pasmo udręk, nieszczęść, zgrozy, poświecenia, walki zarówno o życie, jak i o miłość…
„[…] oswobodzenie kraju wymaga znacznie więcej niż tylko pięknych słów”.
Agentka Churchilla to powieść, która wzbudza wiele emocji. Z całego serca kibicowałam Rose, która była zdolna poświęcić własne zdrowie i życie, by walczyć z okupantem, aby przyszłe pokolenia nie musiały żyć pod jarzmem dyktatury tylko w świecie, w którym panuje pokój i tolerancja. Wraz z nią przemykałam ulicami Paryża, udając sprzedawczynię kosmetyków i obserwowałam, czy skrytki łączności nie są zinfiltrowane przez SD i czy można bezpiecznie przekazać zaszyfrowane wiadomości. Wraz z nią cierpiałam niedostatek, głód, chłód, ból łydek po ciągłym pedałowaniu, strach o koleżanki i kolegów z siatki agentów i ruchu oporu. I w końcu współodczuwałam miłość Rose do pewnego Francuza. W tych ciężkich i mrocznych czasach uczucie dodatkowo uskrzydlało, dodawało wiary i pewności, że kiedyś nadejdzie lepsze jutro.
Podoba mi się, że Alan Hlad przy każdej swojej książce przeprowadza bardzo drobiazgowy reaserch i jak najwierniej stara się odtworzyć realia opisywanych czasów. Dzięki temu nie tylko możemy w pełni wczuć się w położenie bohaterów, ale również oddajemy hołd ludziom, którzy stawali zawsze po stronie dobra, sprawiedliwości i lepszego świata.
Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl oraz dzięki uprzejmości Wydawnictwa Skarpa Warszawska