101 dalmatyńczyków

Nie tak dawno temu mieszkało w Londynie młode małżeństwo dalmatyńczyków.

On nazywał się Pongo, a ona Mimi Pongo (...). Szczęśliwym trafem stali się właścicielami młodego małżeństwa -- państwa Poczciwińskich. Byli to ludzie łagodni, posłuszni, a nade wszystko inteligentni... czasami prawie tak inteligentni jak psy!

W całej Anglii zaczynają ginąć małe dalmatyńczyki. Dzieci traci też urocza psia para żyjąca spokojnie w Londynie. Kto stoi za porwaniami i jaki ma niecny plan? Pongo i Mimi wyruszą w pełną niebezpieczeństw podróż, by się tego dowiedzieć i ocalić szczenięta. Na szczęście w drodze będą mogli liczyć na pomoc wielu sprzymierzeńców - zarówno ludzi, jak i zwierząt.

Zilustrowana przez Magdalenę Kozieł-Nowak pełna wersja klasycznej powieści dla dzieci rozsławionej przez film animowany.

Dodie Smith (1896-1990) - brytyjska pisarka i dramaturżka. Ukończyła Królewską Akademię Sztuki Dramatycznej. Bez większych sukcesów próbowała sił w aktorstwie; uznanie przyniosły jej sztuki teatralne, a później powieści. Smith i jej mąż uwielbiali zwierzęta i mieli wiele dalmatyńczyków. Ukochany pies Dodie nazywał się Pongo - bohater 101 dalmatyńczyków nosi więc jego imię. Pomysł na swoją najsłynniejszą książkę dla dzieci autorka zaczerpnęła z rozmowy ze znajomą aktorką, która zobaczywszy Pongo jako szczenię, niefortunnie palnęła: ,,Ależ by z niego było ładne futro!".

Informacje dodatkowe o 101 dalmatyńczyków:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2022-03-23
Tytuł oryginału: The hundred and one dalmatians

Tagi: bóg

Kup książkę 101 dalmatyńczyków

101 dalmatyńczyków - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2022-03-26, Ocena: 4, Przeczytałem,

RATOWAĆ DALMATYŃCZYKI

,,101 dalmatyńczyków" zna każdy. I każdy też z pewnością kojarzy tę opowieść przede wszystkim z disnejowskim filmem - a raczej filmami, jakich przez lata się namnożyło. Zanim jednak powstały wszystkie z nich, była ta powieść. Klasyczna książka dla dzieci i dorosłych, którą warto poznać, kto wie czy nie bardziej, niż disnejowską klasykę.

Pongo i Mimi to para dalmatyńczyków, którzy żyją spokojnie w rodzinie państwa Poczciwińskich. Do czasu jednak. Gdy w Anglii zaczynają ginąć dalmatyńczyki, a wkrótce potem ktoś porywa potomstwo naszych bohaterów, Pongo i Mimi wyruszają im na ratunek. Nie wiedzą jeszcze, co na nich czeka, ani jakich sojuszników spotkają, ale jedno jest pewne: to będzie przygoda, jakiej jeszcze nie przeżyli!

101 Dalmatyńczyków
Dodie Smith0
Okładka ksiązki - 101 Dalmatyńczyków

Niezwykła opowieść o przygodach ludzi i psów, przygodach, które posłużyły za kanwę największego przeboju filmowego wytwórni Walta Disneya, znanego dzieciom...

Zdobywam zamek
Dodie Smith0
Okładka ksiązki - Zdobywam zamek

,,Zdobywam zamek ma jedną z najbardziej charyzmatycznych narratorek, z jaką kiedykolwiek się spotkałam".  J.K. Rowling, autorka serii o Harrym Potterze   ...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk