Recenzja książki: Wybrana. Dzień, w którym upadł Kanaan

Recenzuje: Edyta Staniec

Nikt nie zwycięży Tego, który Jest

Wybrana Rafała Kosowskiego, to trzecie spotkanie z bohaterami cyklu Dzień, w którym upadł  Kanaan. Trzecia, a zarazem ostatnia część trylogii Kosowskiego to swobodna interpretacja biblijnej Księgi Jozuego (Jehoszua) i podboju przez Izraelitów Ziemi Obiecanej, Kanaanu. Wydarzenia w powieści rozpoczynają się tuż po zniszczeniu przez naród wybrany Jerycha, do czego przyczyniła się znana czytelnikowi Rachabe, alias Perła (biblijna Rachab). Opowieść jest zatem kontynuowana dokładnie w miejscu i w momencie, w którym zakończona została poprzednia część trylogii, Qedesha.

Choć Jeruzalem zostało zdobyte, zło nie skapitulowało. Słudzy Szatana (Niosącego Światło) zaczynają siać niezadowolenie oraz wątpliwości w sercach Izraelitów. Także w tej powieści, jak i w pozostałych należących do cyklu, mamy do czynienia z walką dobra ze złem, z mocami nadprzyrodzonymi, które mają zdecydowanie największy wpływ na wybory ludzi. Walka toczy się na dwóch płaszczyznach – w wymiarze ludzkim, cielesnym i namacalnym, jak również w wymiarze duchowym, który jest niewidzialny, ale mocno odczuwalny. Piękna Rachabe trafia do obozu Izraelitów. Tu targają nią wątpliwości, zwątpienie i ogromny żal mający związek z tragiczną śmiercią jej małej córeczki. Jednak Jahwe ma przygotowany dla niej plan, odmienny wobec przyszłości, o jakiej myśli kobieta. A w planie tym ukrył ogromną niespodziankę, która sprawi, że Rachabe na nowo zaufa swojemu Bogu i nowej rodzinie, którą stanie się dla niej lud Izraela. W planie tym jest również przewidziane ponowne spotkanie córeczki, która - wbrew temu, co myślała Rachabe - nie zginęła, poświęcona w okrutnym obrzędzie.

Wybrana najwięcej uwagi poświęca Izraelitom, ich wierzeniom, obrzędom, prawom. W przeciwieństwie do poprzednich części, skupia się na jedynej tu religii monoteistycznej (poprzednie części trylogii poświęcone zostały m.in. kultom Aszer czy Baala).

Wybrana to zresztą prawdopodobnie najciekawsza część Dnia, w którym upadł Kanaan. Niestety, do jej zrozumienia i właściwego przyjęcia potrzebna jest znajomość poprzednich części, ewentualnie dość dobra orientacja w zagadnieniu zdobycia przez Izraelitów Kanaanu. Warto więc sięgnąć po poprzednie części trylogii, zanim rozpocznie się lekturę Wybranej.

Wiele tu mistycyzmu, tajemniczości, zjawisk paranormalnych, nadprzyrodzonych. Część ta jest dużo bardziej zaskakująca od poprzednich - choćby dlatego, że kreśli wizję życia… po życiu. Tysiące lat po głównych wydarzeniach książki do życia zostaje ponownie wskrzeszony Hetammu, dowodzący armią potępieńców. Przeszłość różnych epok splata się ze sobą, panują nieopisany chaos i przerażenie. Wizja piekła staje się koszmarna w swojej pustce, obcości i szaleństwie. Trochę przypomina to wizję science-fiction. Jest tu również mnóstwo odwołań do współczesności, do naszej kultury, współczesnej rzeczywistości. Są odwołania i do Matrixa, i do Second Life, do współczesnych kataklizmów i konfliktów, od terroryzmu Al Kaidy poczynając, a na działaniach Mossadu kończąc. Prawdziwe poplątanie z pomieszaniem, nadające specyficznego charakteru książce.

Jedynym, czego zabrakło mi w tej części powieści, są informacje o losach Gemre (byłego męża Rachabe) oraz kapłana Ulisukmi, odpowiedzialnych za rozprzestrzeniające się w Kanaanie zło oraz za krzywdę Rachabe. Odnosi się wrażenie, że to część, w której autor zupełnie zapomniał o tych dwóch postaciach, które w poprzednich tomach były bardzo znaczące. Na plan pierwszy z kolei wysunął się Murtekh, pałający chęcią zemsty, diaboliczny i krwiożerczy.

Książkę polecić warto wszystkim osobom, które lubią powieści nieco oderwane od rzeczywistości, wizjonerskie. Także tym, którzy lubują się w historiach biblijnych. A nade wszystko polecam ją czytelnikom, pragnącym przeczytać dobrą książkę, o niebanalnej tematyce i napisanej w nowatorski sposób.

Kup książkę Wybrana. Dzień, w którym upadł Kanaan

Zobacz opinie o książce Wybrana. Dzień, w którym upadł Kanaan
Qedesha
Rafał Kosowski0
Okładka ksiązki - Qedesha

Los nie oszczędza Aberes niczego. Po nocnej ucieczce z pułapki zastawionej przez męża, bohaterka wraca do rodzinnego miasta i pod przybranym imieniem próbuje...

Perła. Dzień, w którym upadł Kanaan
Rafał Kosowski0
Okładka ksiązki - Perła. Dzień, w którym upadł Kanaan

Tysiąc pięćset lat przed naszą erą zaborczy Egipt znajduje się u szczytu swej potęgi. Jednak książęta podbitego Kanaanu snują plany zrzucenia z siebie...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;