Wszystko o miesiączce. Poradnik pozytywnego przeżywania okresu

Może i miesiączka nie jest już takim tematem tabu jak kiedyś, jednak nadal niektórzy wiedzą o niej niewiele i wciąż bywa wstydliwym tematem, a przecież to coś zupełnie naturalnego.

Miesiączka, menstruacja czy też okres, to ten wyjątkowy czas, który towarzyszy dojrzewaniu u dziewcząt i wiąże się z wieloma zmianami, dlatego warto wiedzieć czego może się spodziewać każda dziewczynka, a później dojrzała kobieta. Informacji na ten temat można szukać u różnych źródeł, a dziś podsuwam Wam jedno z nich, które zawiera zbiór najważniejszych informacji.

Książka, której autorką jest Chella Quint to przydatny zbiór wiedzy na temat menstruacji. Od opisania procesów jakie zachodzą w organizmie młodej kobiety, po praktyczne porady i zachętę do szerzenia okresopozytywności, czyli odrzucenia wstydu i świadome podejście do przeżywania okresu. Młode czytelniczki znajdą tu wsparcie i zrozumienie, jakiego potrzebują. Poznają różne środki higieniczne, zarówno te jednorazowe i wielorazowe, budowę ciała, czy fazy cyklu menstruacyjnego.

Książka ma bardzo pozytywny wydźwięk i dąży do odczarowania menstruacji łącznie z mitami jakie wokół niej krążą, by nie był to czas wstydu, a celebracji kobiecości.

To pozycja, która edukuje nie tylko dziewczęta, bo sięgnąć po nią mogą również chłopcy, by zrozumieć przez co przechodzą ich koleżanki, siostry i mamy.

Warto zaznaczyć, że w tej książce nie ma tematów tabu, dlatego zawarte są tu informacje dotyczące m.in. płciowości - co może być kontrowersyjne dla niektórych.

W tej książce przeczytacie też wspomnienia autorki z okresu dojrzewania - od razu przypomniały mi się moje pierwsze wspomnienia związane z miesiączką, czyli edukacja z Bravo Girl😅

Informacje dodatkowe o Wszystko o miesiączce. Poradnik pozytywnego przeżywania okresu:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2023-08-23
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Own Your Period. A Fact-filled Guide to Period Positivity
Dodał/a opinię: malipasjonaci

Zobacz opinie o książce Wszystko o miesiączce. Poradnik pozytywnego przeżywania okresu

Kup książkę Wszystko o miesiączce. Poradnik pozytywnego przeżywania okresu

Elfie, mamy problem!