Wielka Księga Opowieści Kryminalnych. Zbrodnie pozornie niemożliwe

„Wielka Księga Opowieści Kryminalnych: Zbrodnie Pozornie Niemożliwe” to wielki zbiór opowiadań kryminalnych, w której znajdziemy dzieła takich autorów jak: Agatha Christie, Stephen King czy Edgar Allan Poe. Książkę otrzymałam dzięki Wydawnictwu Familium, jako egzemplarz recenzencki. Lubię czytać kryminały, dzięki nim mogę oderwać się        od codzienności, dlatego ta książka idealnie spełniła moje oczekiwania. Kilka opowiadań było mi już znanych, pozostałe miałam okazję przeczytać po raz pierwszy. Myślę ,że często będę do nich powracać         w wolnych chwilach.

Książka posiada twardą, stylową oprawę, 504 strony oraz duży format,  z tego powodu może być idealna również dla starszych czytelników. Jej największym atutem jest różnorodność przedstawionych historii. Koncentruje się na zbrodniach, dochodzeniach detektywistycznych oraz psychologicznych aspektach przestępczości. Publikacja jest podzielona  na pięć działów: najwymyślniejsze sposoby na zabójstwo, mordercze ostrza, tajemnicze zniknięcia, jak wykryć morderstwo, oraz skradzione owoce smakują najlepiej. Każdy z nich zawiera od 3 do 5 różnych opowiadań     o określonej tematyce. Niektóre opowiadania są krótsze, inne zaś dłuższe  i bardziej rozbudowane. Autorzy zastosowali różne style narracji, dlatego każda historia ma swój niepowtarzalny klimat i urok. Wiele zaskakuje nieoczekiwanymi zwrotami akcji oraz nietypowymi rozwiązaniami, co jest dużym plusem dla fanów kryminałów, ale również pobudza do myślenia. Czytelnicy mają szansę na samodzielne rozwiązywanie zagadek, co dodaje książce atrakcyjności i emocji,             z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Zbrodnie, które wydają się niemożliwe do wyjaśnienia, zmuszają do zastanowienia się nad tym, jak często rzeczywistość potrafi zaskoczyć, i do czego zdolny jest człowiek w obliczu różnych sytuacji życiowych. Dodatkowo, ilustracje        i grafiki wzbogacają całość i dodają jej charakteru.

Szczególnie zaskoczyło mnie opowiadanie „Zabójstwo przy Rue Morgue autorstwa Edgara Allana Poe’a, gdyż nie spodziewałam się, że potencjalnym zabójcą okaże się zwierze. Najmniej podobała mi się historia pt” Lepszy wróbel w garści” Erle’a Gardnera, gdyż miała zbyt długą i zawiłą fabułę, Jedynym minusem książki może być jej waga, jest dosyć ciężka ( z ciekawości zważyłam ją, i waży 2 kg..), przez co trudno ją utrzymać przez dłuższy czas w dłoniach. Dlatego zazwyczaj czytałam ją wspartą o jakiś przedmiot.

Podsumowując, "Wielka Księga Opowieści Kryminalnych: Zbrodnie Pozornie Niemożliwe" to pozycja, która z pewnością przypadnie do gustu fanom kryminałów i zagadek. To nie tylko zbiór opowiadań, ale także wyzwanie dla umysłu, pobudzające wyobraźnię i zmuszające                  do myślenia. Serdecznie polecam ją każdemu, kto ceni sobie dobrze skonstruowane historie i chce przeżyć emocjonującą przygodę w świecie kryminalnych zagadek. Książka z powodzeniem może być idealnym prezentem gwiazdkowym, dla każdego członka rodziny. Dziękuję Wydawnictwu Familium, za możliwość poznania dwudziestu niezwykłych historii. Mam nadzieję na kontynuowanie dalszej owocnej współpracy      na przyszłość.

Informacje dodatkowe o Wielka Księga Opowieści Kryminalnych. Zbrodnie pozornie niemożliwe:

Wydawnictwo: Studio Wydawnicze Familia
Data wydania: 2024 (data przybliżona)
Dodał/a opinię: nika00

Zobacz opinie o książce Wielka Księga Opowieści Kryminalnych. Zbrodnie pozornie niemożliwe

Kup książkę Wielka Księga Opowieści Kryminalnych. Zbrodnie pozornie niemożliwe

Świąteczne tajemnice. Tom II
Otto Penzler0
Okładka ksiązki - Świąteczne tajemnice. Tom II

Drugi tom unikalnej antologii najlepszych świątecznych opowieści kryminalnych Ten wyjątkowy zbiór zawiera rozmaite opowiadania kryminalne, które łączy...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska