Recenzja książki: Ukraiński gambit

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Zwany Majdanem (Niezależności) Plac Niepodległości w centrum Kijowa to miejsce nie tylko ważnych uroczystości państwowych oraz imprez kulturalnych, ale i najliczniejszych protestów. Ukraiński gambit, skupiając uwagę czytelnika na majdańskich wydarzeniach, pokazuje siłę ogólnonarodowych manifestacji, dzięki którym zaczęło kształtować się społeczeństwo obywatelskie.

Wiec solidarności, jaki studenci z Kołomyi zorganizowali z kolegami z Kijowa, miał trwać krótko i zakończyć się szybko. Stało się jednak inaczej. Potyczka z berkutowcami (podległa MSW wyspecjalizowana jednostka ukraińskiej milicji) zmusiła protestujących do ukrycia się w monastyrze Michajłowskiego. Dla Stasa Sycza to był dopiero początek: przydział do sotni Nika, służba przy barykadach, forsowanie blokad, wiece ludowe, zwiększająca się ilość ofiar protestów, radykalizacja postaw manifestujących – to tylko niektóre, z wielu kwestii ściśle związanych z wydarzeniami, jakie miały miejsce na kijowskim Majdanie Niezależności podczas prób przeforsowania postulatów usunięcia ówczesnego prezydenta Ukrainy Wiktora Fedorowycza Janukowycza oraz gruntownej zmiany sytuacji w państwie.

Akcja Ukraińskiego gambitu (fikcja literacka oparta na wydarzeniach historycznych) toczy się dwutorowo: z jednej strony Leszek Szerepka pokazuje bohaterską postawę czujących poparcie i sympatię społeczeństwa obrońców Majdanu, z drugiej natomiast przedstawia punkt widzenia służb specjalnych oraz zróżnicowane spojrzenie na Ukrainę. Porusza autor kwestie polityczne, społeczne i religijne, przytacza fakty historyczne, podaje daty, nazwiska, miejsca, okoliczności, pełnione funkcje, stopnie wojskowe, warianty działań oraz plany operacyjne, obrazowo opisuje wydarzenia, rewiduje poglądy, posiłkuje się numerami konkretnych rozporządzeń. Znajdzie czytelnik w lekturze nazwy ukraińskie, rosyjskie i gruzińskie, a nawigację ułatwią mu liczne dane topograficzne wraz z mapką centrum Kijowa na dzień 27.01.2014 roku (zaznaczono źródło). Pomocą służą przypisy wyjaśniające. Prolog i Epilog, niczym klamra spinająca w nierozerwalną całość wszystko to, co rozpoczęło się na Majdanie o świcie 30 listopada 2013 roku i trwało do lutego 2014 roku, pozwalają czytelnikowi dostrzec sens wydarzeń.

Ciekawa publikacja Wydawnictwa MG pełni podwójną rolę: pokazuje prawdziwe oblicze reżimu oraz dowartościowuje protestujących, dla których krwawe wydarzenia na kijowskim Majdanie Niezależności stały się szkołą życia. Jedno jest pewne: egzamin zdali z wynikiem celującym.

Tagi: political fiction

Kup książkę Ukraiński gambit

Zobacz opinie o książce Ukraiński gambit
Książka
Ukraiński gambit