Recenzja książki: Toksyczna pozytywność

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Wsparcie, przynajmniej słowne, ma ogromne znaczenie dla człowieka. Jest ono potrzebne każdemu bez wyjątku. Rad dotyczących umiejętności wspierania samego siebie i innych udziela Toksyczna pozytywność – publikacja przydatna podczas poruszania się po skomplikowanym układzie związków i ludzkiej psychiki.

Postrzegając pozytywność jako integralną część naszej kultury (mnóstwo miejsca w lekturze zajmuje historia rozpowszechniania się pozytywnego myślenia, począwszy od początków XIX wieku do czasów współczesnych), Whitney Goodman uzasadnia brak sensowności w nadawaniu wszystkiemu pozytywnego wydźwięku: ponieważ obok dobra istnieje zło, zawsze należy uwzględniać realne sytuacje i nadzieje. Autorka z wprawą omawia mechanizmy tłumienia uczuć, podkreśla potrzebę autentyczności oraz wyczucia czasu w zachęcaniu do poszukiwania pozytywów niechcianych zdarzeń, przestrzega przed nachalnością, a także wylicza krzywdzące przykłady toksycznej pozytywności. Swoje rozważania koncentruje na środowisku pracy, systemie opieki zdrowotnej, gruncie wiary i nauki. Analizuje jedenaście sytuacji, w których pozytywność została niewłaściwie użyta, przygląda się kwestii pozytywnych afirmacji, wcielania do swojego życia wdzięczności, przetwarzania emocji, efektywnego narzekania (ważne, by nie utknąć w jego spirali), skutecznego wspierania innych, szeroko pojętej dyskryminacji oraz życia zgodnego z wartościami.

Publikacja Wydawnictwa FILIA należy do literatury specjalistycznej. Ucząc czytelnika wyrażania własnych potrzeb oraz rozwijania związków opartych na trwałych wartościach, poszerza pole jego widzenia, pozwalając równocześnie na zrewidowanie dotychczasowego postrzegania rzeczywistości. W przekazywanych treściach Whitney Goodman łączy swoje wieloletnie doświadczenie terapeutyczne z wynikami badań psychologów, pedagogów, socjologów i terapeutów. Obok refleksji teoretycznych znalazły się przykłady konkretnych osób i opisy przypadków. Są daty, nazwiska, teorie, ruchy, wyjaśnienia specjalistycznych pojęć, wyliczenia, wypunktowania, zestawienia, polecenia, ramki oraz tabelki. Niektóre słowa zapisano kursywą. Na początku rozdziałów znalazły się cytaty inspirujące, na końcu – podsumowujące refleksje. W polecanych lekturach ujęto tylko pozycje angielskojęzyczne, natomiast końcowe przypisy bibliograficzne (tradycyjne i internetowe, z podziałem na rozdziały) zawierają cztery propozycje w języku polskim.

Choć przemyślenia Whitney Goodman dotyczą środowiska amerykańskiego, również polski czytelnik odnajdzie w Toksycznej pozytywności rady gotowe do natychmiastowego zastosowania w praktyce, co pozwoli mu zachować zdrowy rozsądek w świecie ogarniętym obsesją bycia szczęśliwym.

Tagi: Biografie i literatura faktu

Kup książkę Toksyczna pozytywność

Zobacz opinie o książce Toksyczna pozytywność
Książka
Toksyczna pozytywność