Recenzja książki: Szachy. Taktyka i strategia mistrzów

Recenzuje: Damian Kopeć

Szachy. Kolejny krok

Wszystkie gry – byśmy mogli osiągać w nich coraz wyższy poziom – wymagają treningu. Bez ćwiczenia nie ma postępu, rozwoju, mistrzostwa. Dotyczy to nie tylko klasycznego sportu, ale również gier planszowych, takich jak warcaby, szachy czy go.

Książka Szachy. Taktyka i strategia mistrzów to drugi tom serii poświęconej królewskiej grze węgierskich autorów Ferenca Halásza i Zoltána Géczi. Ich wcześniejsza książka Szachy. Mój pierwszy podręcznik stanowiła wprowadzenie do gry, pokazanie elementów rozpoczynania rozgrywki, podstawowych zasad. W szachach jednak najtrudniejsza jest gra „środkowa“, kiedy kombinacje układów na szachownicy rosną i o wiele bardziej niż na początku, w debiucie liczy się nieszablonowość, odwaga, fantazja i umiejętność przewidywania. Książka Szachy. Taktyka i strategia mistrzów to kolejny krok w doskonaleniu się w grze. Jak wskazuje jej tytuł, jest poświęcona dwóm aspektom gry w szachy: taktyce i strategii, czyli działaniom na krótki i na dłuższy dystans. Najłatwiej uczyć się ich na przykładach tych, którzy w szachach osiągnęli sukcesy. Na przykładach mistrzów szachowych i partii, które rozegrali.

Ferenc Halász i Zoltán Géczi zachowali styl wcześniejszego podręcznika. Nadal zatem tekst połączony jest z pełną humoru grafiką. Szata graficzna cieszy oko, ciekawostki i przydatna wiedza cieszą umysł. Analiza wybranych partii szachów pozwala zrozumieć sposób myślenia, który prowadzi do sukcesu. Widać, że autorzy – zawodowo związani z grą w szachy – lubią to, co robią i o czym piszą. Koncentrują się nie na teorii, lecz praktyce. Tej, która czyni mistrza.

Jak zaznacza wydawca książki, warto doskonalić się w królewskiej grze. Dlaczego? Ponieważ uczy ona wielu rzeczy przydatnych również w życiu: chociażby skutecznego działania pod presją, zasad zdrowej rywalizacji i szacunku wobec przeciwnika. Pomaga rozwijać takie cechy, jak odpowiedzialność za podjęte decyzje, opanowanie, koncentracja, determinacja, cierpliwość, wytrwałość, odwaga. A do tego jest – o czym również warto pamiętać – świetną rozrywką, zwłaszcza kiedy gramy z partnerem-człowiekiem.

Tagi: Hobby podręcznik szachy

Kup książkę Szachy. Taktyka i strategia mistrzów

Zobacz opinie o książce Szachy. Taktyka i strategia mistrzów
Książka
Szachy. Taktyka i strategia mistrzów
Ferenc Halász, Zoltán Géczi