Czy Wasze dzieci ciekawi historia Świętego Mikołaja? Skąd wzięła jego moc, elfy i latające renifery? Ta książka odpowie na pytania Waszych dzieci zabierając je do niezwykłego świata pełnego magii oraz odwiecznej walki dobra ze złem.
Mikołaj, chłopiec któremu od urodzenia towarzyszy tajemnica, której jeszcze nie poznał. Pewnego dnia sam doświadcza niezwykłego spotkania, zmieniającego całe jego dotychczasowe życie. Jednak czy Mikołaj jest w stanie podążać ścieżką przeznaczenia i rozpocząć wielkie dzieło?
Droga Świętego Mikołaja od prostego chłopca, do kogoś obdarzonego wiarą i mocą uszczęśliwiania innych była zawiła. Zaczęło się od drobnego gestu, który zmienił jego nastawienie, aż przeobraziło się to w wielkie czyny, z roku na rok obejmujące coraz większy obszar. Na wielu tych etapach Mikołaja nieustannie otaczała bliżej nieznana mu moc, wspomagając go i wspierając w działaniach.
Jednak tak, jak towarzyszyło mu dobro, tak również w różnych zakamarkach czaiło się zło, gotowe niszczyć radość. Mikołaj nie był jednak sam, wtórowały mu zastępy elfów i ukochana kobieta.
W tej pięknie, niemal poetycko napisanej autobiografii poznajemy losy Świętego Mikołaja i jego sekrety, które od lat spędzają sen z powiek dzieciom na całym świecie. Towarzyszą im ilustracje tak bajeczne i baśniowe, że niemal nie potrafię sobie wyobrazić innych w tej książce. Między wierszami tej opowieści Mikołaj opowiada o tym jak jego renifery zaczęły latać, jak zaczął przeciskać się przez kominy, jak jego worek mieści prezenty, skąd wzięły się elfy w jego warsztacie, skarpety nad kominkiem i ubieranie choinki.
Magiczna, tajemnicza, niepowtarzalna, idealna na zimowe i świąteczne czytanie. Opowieść zatrzymująca czas, pozwalająca wierzyć w to co niewiarygodne i niemożliwe. Jeśli tylko chcecie, aby wasze dzieci uwierzyły w magię Świętego Mikołaja to jest to możliwe z tą książką.