Gotowanie krok po kroku
Lubisz gotować? Lubisz kosztować nowe potrawy, poznawać nowe smaki? Szukasz inspiracji kulinarnych? Książka Sushi, paella, guacamole. 120 klasycznych potraw z całego świata może Ci się spodobać i pomóc w urozmaiceniu nie tylko domowego menu.
Jest to elegancko, bardzo estetycznie i w przemyślany sposób wydany poradnik, po który sięga się z dużą przyjemnością. Dobrej jakości papier, przejrzysty układ graficzny i konkretne, ukazujące przygotowanie potrawy zdjęcia nie są może same w sobie niezbędne w nauce gotowania, ale z pewnością ją umilą i uproszczą. Celem zdjęć jest nie tyle pokazanie, jak może czy powinna wyglądać gotowa potrawa, ale zwrócenie uwagi na ważne etapy jej przygotowywania.
Najważniejsze w poradniku kulinarnym są, oczywiście, przepisy. Trudno jednoznacznie ocenić ich jakość, wszak trzeba by każdy z nich skonfrontować z życiem, wiedzą, doświadczeniem i praktyką. Są tu zaproponowane dania charakterystyczne dla poszczególnych kuchni świata. Próbując je przygotować, wybieramy się w swoistą wędrówkę po potrawach z różnych kontynentów. Na podróż w krainę różnorodnych doznań smakowych, które czasami mogą nas nieźle zaskoczyć.
Wydaje się, że zamieszczone w książce Sushi, paella, guacamole. 120 klasycznych potraw z całego świata przepisy obejmują najlepsze potrawy z najpopularniejszych tradycyjnych kuchni świata. Potrawy niekoniecznie złożone, za to smaczne, pożywne i możliwe do przygotowania praktycznie przez każdego. Oczywiście pod warunkiem, że dysponuje on odpowiednimi składnikami. To często jest problemem, bowiem zastępowanie świeżych, dojrzałych warzyw czy owoców ich przetworzonymi odpowiednikami nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Tak jak korzystanie z mrożonek zamiast świeżych produktów. Cóż, trzeba samemu ocenić, co w danym przypadku liczy się najbardziej, trzeba mieć świadomość, że jakość i świeżość składników mogą mocno wpłynąć na smak potrawy.
Przepisy zawarte w książce przygotowali młodzi szefowie kuchni, pochodzący z różnych krajów. Prezentują oni proces przygotowania potrawy szczegółowo, krok po kroku, udzielając niezbędnych wyjaśnień i przydatnych rad. Zapraszają czytelników w podróż po Europie, Amerykach, Azji, Afryce i Bliskim Wschodzie. Po tym, co w tych kuchniach charakterystyczne.
Większą część poradnika zajmuje szkoła gotowania, w której każdej potrawie poświęcone są co najmniej dwie strony pełne sfotografowanych kolejnych etapów przygotowań. Tu możemy dowiedzieć się, jak na przykład przygotować tauitos z wołowiną, chapati, sajgonki wegetariańskie, hummus czy crema catalana. Potrawy są omawiane w grupach według kontynentów. Kolejną częścią książki są przepisy, w których sam proces przygotowania dań nie został zilustrowany, tylko opisany na jednej, dwóch stronach. Przepisy zawierają zdjęcie gotowej potrawy. Poradnik kończy słowniczek omawiający niektóre składniki potraw oraz spis potraw z podziałem na kontynenty, umożliwiający szybkie odnalezienie konkretnego przepisu.
Książka Sushi, paella, guacamole. 120 klasycznych potraw z całego świata robi bardzo dobre wrażenie. Jej celem jest urozmaicenie kuchni i poszukiwanie nowych smaków, osiągane poprzez sięgnięcie po odmienne tradycje kulinarne, a nie nowatorskie przepisy. Większość potraw - zwłaszcza tych, których składniki są dostępne na naszym rynku - wydaje się być w zasięgu ręki przeciętnego domowego kucharza. I o to chodzi, by każdy mógł spróbować ciekawych, znanych często tylko ze słyszenia dań. Wydaje się, że nie zastąpi to żywego kontaktu z daną kuchnią podczas wojaży po świecie, ale może dać pewne wyobrażenie o potrawach popularnych w danym rejonie świata.
Pozostaje życzyć udanego gotowania i smacznego!
Książka jest zaktualizowanym, rozszerzonym wydaniem pozycji, która ukazała się w 2003 r. Publikacja jest bogatym kompendium wiedzy na temat sporządzania...
Biedna Rani! Niełatwo być w Nibylandii jedynym elfem, który nie ma skrzydeł. Czuje się taka bezużyteczna wśród innych wodno utalentowanych elfów. Nikomu...