Recenzja książki: Sudety

Recenzuje: szczepanik

Przewodniki publikowane każdego roku przez wydawnictwo Pascal cieszą się w naszym kraju niesłabnącą popularnością. Czy dotyczą krain odległych, czy też tych zlokalizowanych na terenie Polski, ich cechą charakterystyczną – wbrew pozorom nie całkiem typową dla wszystkich wydawanych przewodników – jest ogrom przekazywanej w nich wiedzy, rzetelność informacji oraz ich kompetentne opracowanie. Czy Sudety autorstwa Cypriana Skały, wydane w ramach serii praktycznych przewodników, wpisują się w ten godny pochwały schemat?

Bez dwóch zdań: tak. Niemal siedmiusetstronicowe opracowanie Sudetów jest pracą zasługującą na uwagę. Przede wszystkim to źródło merytoryczne, wypełnione zróżnicowanymi, obejmującymi całość zagadnień związanych z tym łańcuchem górskim informacjami. Jednocześnie napisane zostało „dla ludzi”, co oznacza, że korzystać będą z niego nie tylko wykwalifikowani przewodnicy czy pasjonaci, spędzający prawie całe swoje życie w górach, ale również zwyczajni turyści, którzy od czasu do czasu chętnie wybierają się na piesze wycieczki.

Znajdziemy w tym przewodniku tak zwane wiadomości „ogólne” na temat Sudetów, czyli zagadnienia geograficzne i geologiczne, historyczne, kulturowe, jak i związane z przyrodą oraz klimatem. Potem natomiast zgłębimy wiedzę dotyczącą poszczególnych pasm górskich i zapoznamy się z propozycjami wycieczek – zarówno spacerowych, jak i dłuższych, przeznaczonych dla osób o lepszej kondycji. Całości dopełniają informacje praktyczne, czyli to, gdzie spać, co zjeść i o czym absolutnie nie zapomnieć podczas swojej wyprawy w Sudety. Jak widać, praca ma konstrukcję spójną, przejrzystą i zarazem pełną.

Zwolennicy kompendiów, dzięki którym wszystko, co najpotrzebniejsze, można mieć pod ręką w jednym tomie, na pewno przekonają się do Sudetów bardzo szybko. Poza niezbędnymi wiadomościami z każdej z górami związanej dziedziny książka wyposażona została bowiem również w odpowiednie mapy (a bez tych przecież w górach trudno). Znalazła się w niej mapa skorowidzowa, prezentująca najważniejsze atrakcje turystyczne oraz zabytki Sudetów, a także mapa kolejnych pasm, dokładnie przedstawiająca ukształtowanie opisywanego terenu. Uzupełnieniem są zdjęcia, unaoczniające czytelnikowi, o jakich miejscach mówi przewodnik.

Sudety to publikacja interesująca i wartościowa. Forma, w jakiej została zaprezentowana szerokiemu gronu odbiorców, wymagała ogromnego wkładu pracy – przede wszystkim ze strony autora, ale też i redaktorów, którzy dbali o jej wiarygodność i o kompetencję wywodu. Jeśli więc ktoś planuje wybrać się w południowo-zachodnie górzyste rejony kraju, koniecznie powinien ze sobą wziąć ten praktyczny przewodnik.

Kup książkę Sudety

Zobacz opinie o książce Sudety
Książka
Sudety
Skała Cyprian
Jura Krakowsko-Częstochowska
Skała Cyprian0
Okładka ksiązki - Jura Krakowsko-Częstochowska

Przewodnik Pascala to przystępnie podana wiedza o naturze, kulturze, pomnikach przyrody i cywlizacji, historii, sztuce, zabytkach oraz informacje do natychmiastowego...

Dookoła świata: Sudety
Skała Cyprian0
Okładka ksiązki - Dookoła świata: Sudety

Sudety-królestwo Liczyrzepy, który zazdrośnie broni swoich bogactw-to wymarzony teren dla wędrowców, wyróżniający się przede...