Recenzja książki: Śmiać się i płakać z Janem Pawłem II

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Jan Paweł II należy do tych papieży, których dzieło apostolskiego posłannictwa na zawsze pozostanie w ludzkiej pamięci. Widząc Boga obecnego w każdym człowieku, służył Mu z pokorą i prawdziwym oddaniem. Książka „Śmiać się i płakać z Janem Pawłem II” przeznaczona jest dla każdego, kto w Papieżu Polaku upatruje znaku czasów.

Daniel-Ange – „wędrowny ewangelizator” starając się, by doceniony został wpływ, jaki Jan Paweł II wywarł na świat chrześcijański i niechrześcijański (przyznać trzeba, że nauczanie Papieża kryje w sobie ogromne bogactwo), poświęcił swoją książkę całości papieskiego posługiwania. Omawia w niej wydarzenia, których sam był świadkiem, czerpie z bezpośrednich relacji osób z otoczenia Papieża, a także z wielu sprawozdań. Wymienione źródła są dowodem szeroko otwartego papieskiego serca, wychodzącego naprzeciw wszystkich bez wyjątku.

W przytoczonych „kwiatkach” (większość nie była wcześniej znana) Daniel-Ange ukazuje prostolinijność Papieża, jego pokorę i dobroć. Swoim nauczaniem Ojciec Święty obejmował każdego: w młodzieży dostrzegał potencjał do stawienia czoła z coraz trudniejszymi czasami, dzieciom okazywał przywiązanie, współpracowników traktował jak własną rodzinę, doskonale czuł się z „umiłowanymi rodakami”, wiele uwagi poświęcał „braciom kapłanom”, a na spotkaniach z ludźmi mediów zawsze wprowadzał przyjazną i swobodną atmosferę.

Wypowiedzi Papieża były trafne, zawierały odpowiedzi na trudne pytania, a także stanowiły rozwiązanie zawikłanych sytuacji. Nadawały się do rozładowania napiętej atmosfery. Niektóre były humorystyczne i wywoływały uśmiech na twarzach (czasami nawet gromki śmiech), inne zaś wymawiał z powagą. Wszystkie jednak wskazują na zrozumienie tematu oraz nastawienie na dobro drugiego człowieka. Wypowiadane w odpowiednim momencie powodowały wzruszenie i do dziś zmuszają do głębokiego zastanowienia.

Autor w swoich refleksjach zawarł coś niesamowicie trafnego: ponieważ z cierpieniem prędzej czy później będzie musiał zmierzyć się każdy z nas, warte uwagi jest to, że Papież radził sobie z chorobą w sposób godny pozazdroszczenia (z cierpienia uczynił drogę prowadzącą do Boga). Nigdy nie tracił poczucia humoru, a jego radość jest wzorem do naśladowania. I jeszcze jedno – zachwyca odnajdywanie sił w modlitwie i adoracji Najświętszego Sakramentu, a także aktywny udział w copiątkowej Drodze Krzyżowej.

Hołdem dla Jana Pawła II są świadectwa ludzi wywodzących się ze środowisk dziennikarskich, rosyjskich i prawosławnych, anglosaskich i z Europy Zachodniej oraz przywódców politycznych i religijnych.

Książka została napisana językiem przystępnym i trafiającym do każdego. Pokazuje ona, że nigdy żaden człowiek nie był tak znany i kochany oraz że my, ludzie żyjący w czasach pontyfikatu, możemy uważać się za prawdziwych szczęśliwców. Lektura zachęca do kontynuacji dzieła ewangelizacji, tak silnie rozpoczętego przez Jana Pawła II.

Kup książkę Śmiać się i płakać z Janem Pawłem II

Zobacz opinie o książce Śmiać się i płakać z Janem Pawłem II
Autor
Zraniony pasterz
Daniel Ange0
Okładka ksiązki - Zraniony pasterz

Książka ta, chociaż przedstawia czasami okrutny obraz realnego świata, przeplatany z próbą oddania życia duchowego, jest niezwykle cenna. Otwiera...

Imię kobiety. Maryja - w niej odnajduje się każda Ewa
Daniel Ange 0
Okładka ksiązki - Imię kobiety. Maryja - w niej odnajduje się każda Ewa

W Maryi odnajduje się każda kobieta. Bez względu na to, czy chodzi o służącą czy minister, ubogą czy księżniczkę, zamężną matkę rodziny czy osobę samotną...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;