Recenzja książki: Savoir vivre na co dzień i od święta

Recenzuje: Justyna Gul

Salonowy bon-ton

Savoir vivre czyli ogłada, bon-ton, kindersztuba to znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzecznościowych. Savoir vivre można przetłumaczyć, ujmując termin ten słowami: „sztuka życia” i to określenie najlepiej pokazuje, jak przydatna jest ta umiejętność. Z tego powodu nauki nigdy za wiele, bowiem popełnić faux-pas jest bardzo łatwo, a ryzyko dalszych (niemiłych) konsekwencji jest stosunkowo duże.

Jak uniknąć błędów na co dzień i od święta, tłumaczy nam Elżbieta Młynarczyk w swoistego rodzaju przewodniku po tym co wypada, a co nie - w książce „Savoir vivre....”. Autorka w przystępny sposób tłumaczy, jak - zachowując się serdecznie i naturalnie - żyć w taki sposób, by postępować zgodnie z regułami obowiązującymi w społeczeństwie, nie urażając nikogo oraz nie uchybiając zasadom dobrego wychowania.

W kolejnych rozdziałach Elżbieta Młynarczyk przypomina o właściwym postępowaniu w stosunku do gości (również tych niezapowiedzianych), wyjaśnia tajniki zawsze problematycznej kwestii przedstawiania się, prowadzi nas także przez organizację przyjęcia weselnego od A do Z.

Dzięki książce Elżbiety Młynarczyk przebrniemy przez horror spacerów po ulicach miast i poruszania się środkami lokomocji, gdzie większa swoboda obyczajów może niekiedy wywołać drastyczne spięcia. Jest sporo uwag do kierowców i o zasadzie ograniczonego zaufania wobec nich, chociaż autorka nie oszczędza również pieszych, przywykłych do demonstrowania własnej wyższości na pasach czy podczas wędrowania poboczem.

Niezmiernie przydatny jest rozdział poświęcony zachowaniu w pracy, ze szczególnym naciskiem na nasz sposób zaprezentowania się w pierwszych dniach w nowej firmie. Autorka przypomina o szacunku w relacjach ze współpracownikami i przełożonymi oraz o właściwej prezentacji i zachowaniu się w stosunku do klientów. Podpowiada, jak ustosunkować się do rozmów telefonicznych (zarówno tych służbowych, jak i prywatnych) oraz - jak mądrze korzystać z  automatycznej sekretarki. A że nie samą pracą człowiek żyje, z książki dowiemy się również, jak nawiązać i utrzymać przyjazne stosunki z sąsiadami. Elżbieta Młynarczyk podpowiada również właściwe sposoby postępowania w problematycznym zwykle temacie okazywania wdzięczności.

„Savoir vivre. Na co dzień i od święta” to poradnik, który nie tylko odpowiada na wiele pytań czy rozjaśnia wątpliwości. To także swoisty przewodnik po zasadach życia społecznego, napisany z lekkością i humorem, poparty przykładami z życia wziętymi. Elżbieta Młynarczyk zaciekawia, prowokuje do nauki, zachęca do podnoszenia jakości życia przez odpowiednie gesty i słowa.  „Savoir vivre…” uczy po prostu życia - i to z dobrym smakiem.

Kup książkę Savoir vivre na co dzień i od święta

Zobacz opinie o książce Savoir vivre na co dzień i od święta
Książka
Serce do wynajęcia
Elżbieta Młynarczyk0
Okładka ksiązki - Serce do wynajęcia

(…..) W tym momencie Anna, co sił w nogach, wybiegła z bramy. Prawą ręką włożyła telefon do bocznej kieszeni kurtki (a zakamarków w niej...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk