Recenzja książki: Raj. Żyć pełnią życia

Recenzuje:

Raj jest stanem, w którym dusze cieszą się z życia w niekończącej się szczęśliwości. Wieczne szczęście polega na wolności od jakichkolwiek cierpień oraz na oglądaniu Pana Boga „twarzą w twarz”. Przebywający w niebie nie muszą obawiać się utraty tego, co z trudem osiągnęli. Zyskane szczęście całkowicie wypełni pragnienie ludzkiej duszy. Książka Raj. Żyć pełnią życia jest próbą przekonania czytelnika o autentyczności nauki, która przez Kościół katolicki została podana do wierzenia.

Prawda o wiecznej szczęśliwości zbawionych do dnia dzisiejszego spotyka się z wieloma wątpliwościami i niedowierzaniem (choć w mniejszym stopniu niż doktryna o czyśćcu). By uwiarygodnić to, czego uczy Kościół w sprawie omawianej kwestii, Jean-Marc Bot w swoich rozważaniach przytacza podłoże biblijne, stanowisko Tradycji oraz Magisterium Kościoła. Dopiero po owym teologicznym wprowadzeniu przechodzi do omówienia szczegółów, dotyczących bardziej lub mniej uświadamianej chrześcijańskiej tęsknoty za niebiańską przyszłością. Dokładnie analizuje symboliczne pojęcia raju: „Ogród rozkoszy”, „Wyborna uczta”, „Zapach świętości” oraz „Niebiańska muzyka”. Przestrzega jednak przed zbyt powierzchownym traktowaniem obrazów.

Jedynym sposobem pozwalającym przekroczyć granicę wieczności jest Jezus Chrystus. Oznacza to, że dzięki Jego śmierci i zmartwychwstaniu niebo przeznaczone jest dla wszystkich. Autor ustosunkowuje się do kwestii śmierci dzieci, którym nie został udzielony sakrament chrztu świętego. Wskazuje na obecność aniołów, cieszących się wraz z Bogiem z nawrócenia grzeszników. Wspomina o radości spotkania z bliskimi, którzy pokonali wszelkie trudy ziemskiego życia. Wreszcie potwierdza naukę Kościoła o obecności w niebie Najświętszej Maryi Panny. Przy tej okazji przypomina również tajemnicę obcowania świętych, polegającą na wzajemnym oddziaływaniu chrześcijan przebywających na ziemi (Kościół pielgrzymujący), w czyśćcu (Kościół pokutujący) oraz w niebie (Kościół triumfujący). Dokładne zrozumienie tego wszystkiego, co zależy od nas samych, a co zawdzięczamy tylko i wyłącznie Panu Bogu, pomoże docenić otrzymany dar życia w wiecznej szczęśliwości.

Rozważania Bota poparto odpowiednimi dokumentami. Tak więc wiedza czytelnika zostaje wzbogacona o fragmenty encyklik, artykuły pochodzące z Katechizmu Kościoła Katolickiego, osobiste przemyślenia Jana Pawła II, wspomnienia wielu świętych, wypowiedzi Ojców Kościoła, a także inne dokumenty Magisterium Kościoła na temat życia wiecznego.

Książka Raj. Żyć pełnią życia napisana jest językiem teologicznym, co wyraźnie zawęża ilość odbiorców. Dla tych jednak, którzy sięgną po publikację, stanie się w pełni zrozumiała. Przyczynią się do tego również suplementy, w których znalazły się fragmenty Raju Dantego, Księgi nauk i objawień błogosławionej Anieli z Filogno, Dialogu świętej Katarzyny ze Sieny, Księgi życia świętej Teresy z Ávila, a także Hymnu na Zesłanie Ducha Świętego, którego autorem jest Paul Claudel. Wszystko to ma na celu wzbudzenie w czytelniku autentycznej żarliwości, związanej z dążeniem na spotkanie z Bogiem w niebie.

Kup książkę Raj. Żyć pełnią życia

Zobacz opinie o książce Raj. Żyć pełnią życia
Książka
Koniec świata. Duch czasów ostatecznych
Jean-Marc Bot0
Okładka ksiązki - Koniec świata. Duch czasów ostatecznych

Czy koniec świata jest bliski? Zagubiony w labiryncie współczesności człowiek nie wie, dokąd zmierza… Autor, kapłan i teolog, zagłębiając się...

Czyściec. Brama do pełni życia
Jean-Marc Bot0
Okładka ksiązki - Czyściec. Brama do pełni życia

Wydaje się, że na początku drugiego tysiąclecia kwestia czyśćca nie zajmuje umysłów chrześcijan tak samo jak na końcu XIX wieku. Wielu woli zapomnieć o...