Dobra gospodyni ma to do siebie, że przygotowane przez nią potrawy są smaczne i zdrowe, a ich zewnętrzny wygląd cieszy oko głodomora. Mianem dobrych gospodyń cieszyły się nasze prababcie i babcie, a i obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, by dołączyć do ich zacnego grona. Książka Przysmaki rodziny Winnych podaje przepisy na Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory, które zostały zebrane i opracowane przez Karolinę Wysokińską. Czytelnik może być pewien, że przetworom w jego wykonaniu niczego nie będzie można zarzucić.
Tytuł kulinarnego poradnika Ałbeny Grabowskiej nawiązuje do Stulecia Winnych, poruszającej opowieści o trudach codziennego życia rodziny z podwarszawskiego Brwinowa. Na początku każdego działu kulinarnych specjałów historię rodziny Winnych przybliżają jej poszczególni członkowie: Małgosia, Ania, Lenka, Bronia, Jerzyk, Ryszard i Urszula. Ich wspomnienia dotyczą historii rodu w dalszej i bliższej przeszłości, ważnych spotkań, śmiesznych zachowań, konstruktywnych rozmów, dziecięcych wybryków oraz wszystkiego, co stanowi bogactwo każdej rodziny. Chociaż wymienione osoby są postaciami fikcyjnymi, czytelnik ma wrażenie, jakby naprawdę żyły i dzieliły się rodzinnymi wspomnieniami.
Stałe miejsce w zaprezentowanych przepisach mają takie elementy, jak: nazwa potrawy, składniki oraz sposób wykonania, natomiast całość przetworów przyporządkowano do następujących rozdziałów: konfitury, dżemy, powidła i wytrawne owoce, soki i kompoty, przetwory warzywne, grzyby, nalewki i likiery oraz przepisy na przetwory różne, które zgromadzono w rozdziale „Inne”. Każda strona posiada gotowy układ graficzny, pozwalający na zachowanie przejrzystości zanotowanych przepisów. Piękna szata graficzna z kwiatowymi i owocowymi motywami oraz dające efekt trójwymiarowości kolorowe zdjęcia i ilustracje sprawiają, że czytelnik natychmiast chciałby skosztować prezentowanych rarytasów.
Opublikowane nakładem Wydawnictwa Zwierciadło Przysmaki rodziny Winnych pozwalają cieszyć się pysznymi przetworami, wykonanymi w łatwy sposób, przy minimalnym nakładzie sił. Dzięki zawartym w książce propozycjom nawet długie zimowe miesiące będzie można zaliczyć do udanych – czyż nie jest warta uwagi nalewka na suszonych śliwkach, jarzębinówka, likier morelowy lub wiśniak na miodzie? Nawet najbardziej wybredne podniebienie będzie usatysfakcjonowane. I to by było na tyle. Pozostaje już tylko życzyć smacznego!
Poznaj początek historii rodu Winnych z podwarszawskiego Brwinowa. W książce Stuleciu Winnych. Początek Ałbena Grabowska ukazuje pierwsze dekady historii...
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu...