Recenzja książki: Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Dobra gospodyni ma to do siebie, że przygotowane przez nią potrawy są smaczne i zdrowe, a ich zewnętrzny wygląd cieszy oko głodomora. Mianem dobrych gospodyń cieszyły się nasze prababcie i babcie, a i obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, by dołączyć do ich zacnego grona. Książka Przysmaki rodziny Winnych podaje przepisy na Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory, które zostały zebrane i opracowane przez Karolinę Wysokińską. Czytelnik może być pewien, że przetworom w jego wykonaniu niczego nie będzie można zarzucić.

Tytuł kulinarnego poradnika Ałbeny Grabowskiej nawiązuje do Stulecia Winnych, poruszającej opowieści o trudach codziennego życia rodziny z podwarszawskiego Brwinowa. Na początku każdego działu kulinarnych specjałów historię rodziny Winnych przybliżają jej poszczególni członkowie: Małgosia, Ania, Lenka, Bronia, Jerzyk, Ryszard i Urszula. Ich wspomnienia dotyczą historii rodu w dalszej i bliższej przeszłości, ważnych spotkań, śmiesznych zachowań, konstruktywnych rozmów, dziecięcych wybryków oraz wszystkiego, co stanowi bogactwo każdej rodziny. Chociaż wymienione osoby są postaciami fikcyjnymi, czytelnik ma wrażenie, jakby naprawdę żyły i dzieliły się rodzinnymi wspomnieniami.

Stałe miejsce w zaprezentowanych przepisach mają takie elementy, jak: nazwa potrawy, składniki oraz sposób wykonania, natomiast całość przetworów przyporządkowano do następujących rozdziałów: konfitury, dżemy, powidła i wytrawne owoce, soki i kompoty, przetwory warzywne, grzyby, nalewki i likiery oraz przepisy na przetwory różne, które zgromadzono w rozdziale „Inne”. Każda strona posiada gotowy układ graficzny, pozwalający na zachowanie przejrzystości zanotowanych przepisów. Piękna szata graficzna z kwiatowymi i owocowymi motywami oraz dające efekt trójwymiarowości kolorowe zdjęcia i ilustracje sprawiają, że czytelnik natychmiast chciałby skosztować prezentowanych rarytasów.

Opublikowane nakładem Wydawnictwa Zwierciadło Przysmaki rodziny Winnych pozwalają cieszyć się pysznymi przetworami, wykonanymi w łatwy sposób, przy minimalnym nakładzie sił. Dzięki zawartym w książce propozycjom nawet długie zimowe miesiące będzie można zaliczyć do udanych – czyż nie jest warta uwagi nalewka na suszonych śliwkach, jarzębinówka, likier morelowy lub wiśniak na miodzie? Nawet najbardziej wybredne podniebienie będzie usatysfakcjonowane. I to by było na tyle. Pozostaje już tylko życzyć smacznego!

Tagi: bóg Przepisy kulinarne i gotowanie

Kup książkę Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Przysmaki Rodziny Winnych. Konfitury, powidła, nalewki i inne przetwory
Inne książki autora
Uczniowie Hippokratesa. Doktor Bogumił
Ałbena Grabowska0
Okładka ksiązki - Uczniowie Hippokratesa. Doktor Bogumił

Bogumił Korzyński, absolwent Uniwersytetu Medycznego w Wilnie, rozpoczyna pracę na oddziale chorób wewnętrznych warszawskiego Szpitala im. Dzieciątka Jezus...

Stulecie Winnych. Notes kulinarny. 80 przepisów
Ałbena Grabowska0
Okładka ksiązki - Stulecie Winnych. Notes kulinarny. 80 przepisów

Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. W kulinarnym notatniku Winnych znajdziecie przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy