Recenzja książki: Przygody kota detektywa

Recenzuje: Sabinka

"Przygody Kota Detektywa" to idealna propozycja na Dzień Dziecka! Mój syn jest nią zachwycony - dlaczego? Najbardziej spodobały mu się w książeczce, poza bohaterami, zagadki oraz ilustracje.

"Przygody Kota Detektywa" to zbiór krótkich opowiadań - zagadek, których rozwiązania podejmuje się wspaniały kot Mruczysław Pazur. Główny bohater jest prywatnym detektywem. Dzięki temu, że jest dobry w tym, co robi, ma wiele zagadek do wyjaśnienia.
Znalazł już złodzieja mleka, podkowy, wytropił ducha, który straszył psa, odnalazł męża Melanii i rozwiązał wiele innych zagadek. Mruczysław jest lubiany i bardzo pomocny dla swoich przyjaciół i znajomych zwierząt.
Książeczkę polecam zarówno starszym, jak i młodszym dzieciom. Najmłodsze podczas lektury skupić powinny się głównie na poznawaniu nowych zwierzątek. Starsze dzieci będą czerpać radość z rozwiązywania zagadek razem z Mruczysławem - tak właśnie było z moim synem. "Przygody Kota Detektywa" Piotra Rowickiego sprawiły mu wiele radości. Dodatkowym atutem z pewnością jest okładka, kolorowa, sztywna i zachęcająca do zapoznania się z książką!

Ilustracje wykonane przez Mariolę Budek są świetnie dopasowane do treści, wyraźne, kolorowe i bardzo szczegółowe - z przyjemnością się je ogląda. Widać zainteresowanie dziecka obrazkami, chęć powtórnego ich oglądania i stwarzania na ich podstawie własnych opowiadań, bardzo zbliżonych do oryginalnego.
Mariola Budek i Piotr Rowicki wraz z Pawłem Rosołkiem stworzyli rewelacyjną książkę, która zainteresuje z pewnością młodsze dzieci, starsze i te, które zaczynają samodzielnie czytać. Duże litery ułatwiają to zadanie, a piękne ilustracje umilają czas.
Książeczka z pewnością spodoba się dzieciom. Polecam!

Kup książkę Przygody kota detektywa

Zobacz opinie o książce Przygody kota detektywa
Książka
Śmierć w królestwie bożym
Piotr Rowicki0
Okładka ksiązki - Śmierć w królestwie bożym

Paryż. Panowanie Jaśnie Oświeconego Ludwika XIV. Kobiety padają ofiarą zwyrodnialca. Z rozkazu namiestnika policji Gabriela Mikołaja de la Reynie śledztwo...

Fatum
Piotr Rowicki 0
Okładka ksiązki - Fatum

Fatum to zbiór dziesięciu gdańskich pereł kryminalnych Najczarniejsze z czarnych, humor, makabra, groteska prosto z barokowej „Wenecji Północy”...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk