Recenzja książki: Polubić ortografię

Recenzuje: Justyna Gul

Uczniowie na 5

Szkoła podstawowa to, oprócz zabawy, wspólnych wypraw z kolegami i wielogodzinnych pogaduszek także długa podróż po wiedzę i umiejętności . Nie sposób tego osiągnąć bez praktyki, ćwiczenia są bowiem najlepszym sposobem na utrwalenie zdobytych wiadomości i  osiągnięcie mistrzostwa w każdej dziedzinie. Nawet, jeśli tą „dyscypliną sportu” jest ortografia, a my nie przejawiamy talentu w tej materii, dzięki systematyczności i samozaparciu mamy szansę, aby pokonać tego potworka.

Najlepszym trenerem będzie Grażyna Jańczyk, a „Polubić ortografię… Zeszyt ćwiczeń dla uczniów klas IV do VI szkoły podstawowej” odsłoni przed nami świat reguł ortograficznych, dając szansę na sprawdzenie się.

Dowiemy się, jak pisać nazwy geograficzne, imiona i nazwiska, poznamy pisownię zakończeń rzeczowników i czasowników „-ą, -ę; -e; -uje” oraz problematyczną pisownię „nie” z rzeczownikami, przymiotnikami i przysłówkami w stopniu równym oraz czasownikami. Jańczyk wyjaśnia również zasady interpunkcji w zapisie daty, adresu oraz zapisie mowy zależnej i niezależnej.

Zdobyte wiadomości będziemy mogli przećwiczyć w trakcie licznych zadań, pozwalających na sprawdzenie samego siebie. Będziemy zatem projektować naklejki na zeszyty (stosując, oczywiście, odpowiednie reguły ortograficzne) i spróbujemy wyjaśnić pisownię określonych wyrazów, opiszemy też swój kącik do nauki. Odwiedzimy Kasię w jej mieszkaniu, dowiadując się, czy krzesło stoi między meblościanką a biurkiem, czy na środku werandy lub pod stołem. Wraz z Krzysią natomiast przemierzymy usłaną niebezpieczeństwem drogę, a w klasie wygłosimy mowę na temat przykrości, żalu czy przedrzeźniania.

Cofniemy się również o kilka wieków, by poznać pisownię liczebników prostych i złożonych, dowiadując się przy tym, kiedy miało miejsce zwycięstwo Polaków pod Grunwaldem, kiedy Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę i ile lat żył Mieszko I. Powędrujemy także w stronę Słońca i znajdujących się w naszej galaktyce planet, rozpoznając gwiazdozbiory, wskazując Drogę Mleczną czy słuchając o ataku Marsjan na Ziemię.

W ten sposób zgłębimy tajniki sekretnej sztuki ortografii, zadziwiając samych siebie. Dodatkowo, zastosowana przez autorkę legenda zwróci naszą uwagę na definicję i wnioski, bądź też wskaże nietypowe zadanie czy konkurs, który stanowić ma dla nas wyzwanie.

„Polubić ortografię…” to zeszyt ćwiczeń dla uczniów od  IV do VI klasy szkoły podstawowej, stanowiący pomoc w trakcie samodzielnej nauki, jak i będący bronią w rękach nauczycieli. Pozwoli wprowadzić klasę w świat ortografii, zaciekawić i zadziwić oraz zwalczyć niewiedzę. Zatem - do broni, czyli do ćwiczeń z zeszytem „Polubić ortografię…”Grażyny Jańczyk w dłoni.

Kup książkę Polubić ortografię

Zobacz opinie o książce Polubić ortografię
Książka
Polubić ortografię
Grażyna Jańczyk
Z ortografią na ty
Grażyna Jańczyk0
Okładka ksiązki - Z ortografią na ty

Z ortografią na ty, czyli przewodnik nie tylko dla mistrzów poprawnego pisania to publikacja skierowana do nauczycieli języka polskiego, realizujących...