Recenzja książki: Planety

Recenzuje: Natalia Miszczak

W układzie słonecznym, wirują planety, wszystkie w innym tempie okrążają słońce...

Tytuł powyższej książki od razu skojarzył się mi z piosenką dla dzieci, która towarzyszy nam od najmłodszych lat. W życiu każdego dziecka przychodzi etap poznawania Układu Słonecznego i można im w tym pomóc poprzez książki, filmy edukacyjne czy też piosenki. Dzisiaj z pomocą przychodzi książka "Planety" autorstwa Johna Devolle, która w przystępny sposób wprowadza czytelnika w fascynujący świat kosmosu. Dzięki niej dzieci mogą poznać poszczególne planety, ich charakterystykę, ciekawostki na ich temat oraz położenie w przestrzeni kosmicznej. Książka może być świetnym narzędziem edukacyjnym, szczególnie dla młodszych miłośników astronomii, którzy zaczynają odkrywać tajemnice wszechświata.
Jednakże, książka może stanowić wyzwanie dla dzieci, które nie są jeszcze w pełni świadome upływu czasu oraz przestrzeni, ponieważ niektóre fragmenty odnoszą się do długich cykli planetarnych czy odległości pomiędzy dwiema planetami, które mogą być trudne do zrozumienia dla najmłodszych. W takich momentach odbiór książki może być nieco utrudniony. Osobiście miałam problem z wyjaśnieniem córce, ile to jest np. 164,8 lat czy jak dużą odległością jest 940 milionów kilometrów.

Ilustracje w książce mają specyficzny charakter – są stylizowane w taki sposób, aby nawiązywały do treści i oddały atmosferę kosmicznego odkrywania, natomiast estetyka jest kwestią indywidualnej oceny. To, czy przypadną one do gustu, zależy od upodobań czytelnika. Nie każdemu muszą odpowiadać, ale z pewnością są ciekawą próbą przedstawienia tematu w artystyczny sposób, który wyróżnia się na tle innych książek dla dzieci. Z całą pewnością zapadają w pamięć odbiorcy.

"Planety” to ciekawa i wartościowa lektura edukacyjna, choć nie sprawdzi się dla każdego. Przede wszystkim może sprawić trudności dzieciaczkom, które dopiero zaczynają pojmować pojęcie czasu czy odległości. Ilustracje stanowią interesujący element, którego odbiór jest kwestią osobistych preferencji. W środku znajduje się wiele ciekawostek, nawet takich, o których jako dorosła osoba nie miałam pojęcia. Finalnie całość całkiem nieźle wypada i pozwala poznać wszechświat, momentami w humorystyczny sposób. Dzieci dzięki niej mogą przyswoić wiele szczegółów i interesujących informacji, takich jak: dlaczego tylko na Ziemi funkcjonuje życie, czym właściwe jest grawitacja i dlaczego nie można odbyć podróży kosmicznej na niektóre planetach. Osobiście uważam, że jest to pozycja warta poznania, ponieważ pozwala poznać trochę szczegółów dotyczących kosmosu.

Tagi: Układ słoneczny - Słońce i planety Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 5 lat

Kup książkę Planety

John Devolle
Atomy
John Devolle0
Okładka ksiązki - Atomy

Wielkie idee dla ciekawskich umysłów Czym są atomy? Skąd się wzięły? Czy dinozaury też były zbudowane z atomów? Książka Atomy to połączenie zabawnych...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk