Bon appétit!
Dieta 1000 kalorii, dieta 5 czynników, dieta 7 dni, dieta Andersona, dieta Atkinsa, dieta Cambridge, dieta Charlesa Clarka, dieta chronometryczna, dieta hiszpańska, dieta hollywoodzka, dieta jogurtowa, dieta kapuściana, dieta kopenhaska – to tylko niewielki procent wszystkich funkcjonujących diet, które obiecują zdumiewające rezultaty w zaskakująco krótkim czasie. 10 kg w tydzień – tego typu hasła reklamowe otaczają nas, przekonując, że nie tylko na rewelacyjnej (rewolucyjnej) diecie można stracić nadwagę, ale wystarczy zastosować cudowne specyfiki, by kilogramy rozpłynęły się z dnia na dzień. Niektórzy katują się dietami, inni korzystają z dobrodziejstwa farmakologii, jeszcze inni stawiają na wysiłek fizyczny, rzeźbiąc ciało na siłowni. Są też zdeterminowane osoby, które równocześnie sięgają po wszystkie te metody walki z nadwagą, odwiedzając na dodatek gabinety kosmetyczne, gdzie ich tłuszcz jest rozbijany laserem czy ultradźwiękami.
Pozostaje zadać pytanie, dlaczego przy tak szerokiej gamie środków i metod ułatwiających pozbycie się nadprogramowych kilogramów społeczeństwo wciąż tyje? Lekarze alarmują, patrząc na rosnącą w zastraszającym tempie liczbę otyłych dzieci, ale nadwaga dotyczy ludzi w każdym wieku. Co zatem leży u podstaw braku możliwości utraty wagi? Dlaczego, jeśli już uda nam się zgubić kilka kilogramów, natychmiast przypuszczają one na nas zmasowany atak? Na te pytania wyczerpująco odpowiada najsłynniejszy francuski dietetyk, dr Jean-Michel Cohen. Opublikowana nakładem wydawnictwa Rebis książka jego autorstwa - Paryska dieta. Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać może stanowić ostatnią deskę ratunku dla tych wszystkich, którzy już stracili nadzieję na schudnięcie. To znakomita pozycja nie tylko dla osób z nadwagą na koncie i wieloma doświadczeniami z przeróżnymi metodami na zmniejszenie wagi ciała, ale też dla tych, na których dopiero to wyzwanie czeka. To również kompendium wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia oraz zbiór mało skomplikowanych przepisów na zdrowe dania i przykładowe menu w poszczególnych fazach odchudzania się.
Książka składa się z czterech części, z których każda zajmuje się innym aspektem utraty wagi. Część pierwsza, Walka z brzuszyskiem, uświadamia nam, że szczupłej sylwetki nie da się uzyskać, katując się dietami, a jeśli już dojdzie do utraty wagi, to zmiana będzie krótkotrwała. Autor prześledził ewolucję sposobów żywienia, zwracając szczególną uwagę na reklamy, które namawiają nas do konsumpcji tego, co niezdrowe. Zauważa też, że zbyt często, pragnąc przygotować dla rodziny zdrowy posiłek, sięgamy po produkty przetworzone i namawia nas, by dokładnie czytać etykiety. Przytaczając autentyczne historie, stara się odpowiedzieć na pytanie: „Dlaczego tak trudno jest schudnąć?” i wyjaśnia mechanizmy wpadania w pułapkę jo-jo.
Część druga, Paryska dieta, zwraca uwagę na rolę, jaką odgrywa w diecie ustalenie „właściwej wagi” - czyli takiej, którą możemy osiągnąć bez lęku, że zaczniemy znów gromadzić zbędne kilogramy po powrocie do normalnego sposobu odżywiania się. Autor dzieli się z nami wskazówkami, będącymi kluczem do sukcesu, czyli piętnastoma zasadami zdrowego odżywiania się, wymienia ponadto grupy produktów, które powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Pisze również o metodach dietetycznego przyrządzania potraw oraz o przyprawach i ziołach, pozwalających uniknąć monotonii w diecie odchudzającej.
Część trzecia, Trzy fazy, stanowi wprowadzenie w świat paryskiej diety, dającej niezbędne narzędzia do wypracowania urozmaiconego i zdrowego sposobu odżywiania się bez konieczności pozbawienia się przyjemności płynącej z jedzenia. Mowa tu o fazie café, czyli rozruchu, podczas którego autor obiecuje utratę wagi w granicach pół kilograma dziennie przez maksimum dziesięć dni. Kolejną fazą jest faza bistro, przewidziana na dwa do trzech tygodni, w trakcie których możemy stracić nawet pięć kilogramów. Ostatni etap, czyli faza gourmet, pozwoli na schudniecie o kolejne trzy do pięciu kilogramów przez pierwszy miesiąc i do czterech kilogramów przez co najmniej trzy miesiące. Na potrzeby każdej z tych faz autor opracował szereg porad, wybór produktów oraz wyśmienite przepisy.
Część czwarta, Właściwa waga na całe życie, zawiera szereg wskazówek, pozwalających utrzymać osiągniętą wagę mimo różnych pokus, obecnych w życiu codziennym. Cohen Omawia sposoby na zachowanie linii pomimo jedzenia w mieście, ujawnia przeszkody stojące na drodze do szczupłej sylwetki oraz sposoby na ich pokonywanie. Uprzedza również, że pojawią się momenty, w których trzymanie się reguł zdrowego żywienia będzie trudne, będą też chwile, kiedy złamiemy zasady. Radzi, aby pozwolić sobie na te odstępstwa bez wyrzutów sumienia, pamiętając jednak o wdrożeniu planu naprawczego.
Pozycję dr Jean-Michela Cohena Paryska dieta. Jak osiągnąć właściwą masę ciała i ją utrzymać można nazwać wyjątkową. Jako jedna z niewielu nie obiecuje cudownych rezultatów bez wysiłku, nie mami nadziejami na utratę wagi z dnia na dzień. Autor traktuje proces odchudzania się holistycznie, zauważając, że musimy zidentyfikować przyczyny nadwagi, a następnie walczyć każdego dnia z pokusami. Opierając się na racjonalnych zasadach i zdrowych produktach, nie zachęca do głodówek czy katorżniczych ćwiczeń, ale namawia do zachowania zdrowego rozsądku i… do czerpania przyjemności z jedzenia. Zatem - bon appétit!