Recenzja książki: Opowieści na dobranoc

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Czynnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania i przebiegu procesów psychicznych jest sen. Ponieważ w czasie całego swojego życia człowiek przesypia około dwudziestu lat, ważnym jest, by proces regeneracji organizmu przebiegał bez zakłóceń. Nakładem Wydawnictwa Jedność ukazał się zbiór bajek (wielu autorów oraz ilustratorów), opatrzony wspólnym tytułem Opowieści na dobranoc, dzięki którym nasi milusińscy z pewnością pozbędą się wszelkich kłopotów z zasypianiem.

W Opowieściach na dobranoc znalazło się sześć najmilszych dla ucha zasypianek. Każda z nich bez wątpienia sprawi, że udziałem śpiących dzieci staną się tylko i wyłącznie piękne sny. Za sprawą bohaterów bajeczek słuchające dziecko w wyobraźni zawędruje do pełnego zabawek pokoju małego chłopca, który całym swym serduszkiem pokochał aksamitnego króliczka. Pomaluje wraz z Piotrusiem kamienie, nadając im fantastyczny wygląd. Stanie do wyścigu z surykatkami. Odwiedzi niedźwiadka, który nauczył się dzielić z przyjaciółmi. Z Romkiem i Białym Rumakiem pocwałuje do jaskini smoka. Wreszcie przemierzy wzdłuż i wszerz całe królestwo w poszukiwaniu rodziny smutnego olbrzyma. Z każdej bajki wynika morał.

Wszystkie opowieści zostały napisane prostym językiem, który bez wątpienia przypadnie do gustu dzieciom. Wprawdzie zamieszczone w lekturze bajeczki nie posiadają statusu najbardziej znanych i powtarzanych z pokolenia na pokolenie, jednak ich prostota oraz sympatyczni bohaterowie wywołują pozytywne emocje oraz chęć powracania do lektury każdego wieczoru.

Piękna książeczka Opowieści na dobranoc przeznaczona jest dla dzieci młodszych. Oprócz tekstu pisanego, na każdej stronie zamieszczono kolorowe i zabawne ilustracje, których proporcja (mniej słów a więcej obrazów) odpowiada wymaganiom dzieci w wieku przedszkolnym. Twarda i dodatkowo wzmocniona (miękka w dotyku) okładka to dodatkowy atut publikacji. Z zaproponowanej pozycji skorzystają również nauczyciele najmłodszych grup przedszkolnych, którzy na co dzień towarzyszą leżakującym maluchom.

Książeczka jest godna polecenia. Gdy tylko słuchające dziecko poczuje się śpiące, będzie to znak, że wspaniała propozycja Wydawnictwa Jedność doskonale spełniła swoje zadanie.

Tagi: bóg

Kup książkę Opowieści na dobranoc

Zobacz opinie o książce Opowieści na dobranoc
Książka
Opowieści na dobranoc
Praca zbiorowa
Studenckie zapiski historyczne zeszyt 1
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Studenckie zapiski historyczne zeszyt 1

W ostatnich trzech latach można dostrzec, przynajmniej w środowisku toruńskim, wzrost zainteresowania studentów problemami nauki historycznej. Pojmując...

Zapis drogi
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Zapis drogi

Prezentowana publikacja jest swoistego rodzaju pamiętnikiem. Różni ludzie opisali w niej historię, a czasem tylko przygodę, którą przeżyli z księdzem,...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;