Recenzja książki: Niepełnosprawność – w zwierciadle dorosłości

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Ludzkie życie w każdym z jego aspektów cechuje określona aktywność. Codzienność przejawiająca się w konkretnych działaniach wymaga nakładu sił, odpowiedniego poziomu rozumowania oraz świadomego współdziałania z innymi. W przypadku człowieka zdrowego, w pełni odpowiedzialnego za swoje słowa i czyny, sytuacja wydaje się prosta. Komplikacje następują wtedy, gdy stan fizyczny lub psychiczny danej osoby utrudnia albo uniemożliwia spełnianie przez nią określonych ról społecznych. Książka Niepełnosprawność – w zwierciadle dorosłości wylicza różne aspekty ludzkiego życia oraz pokazuje, w jaki sposób osoby dorosłe z problemami psycho-fizycznymi funkcjonują w każdej z wymienionych dziedzin.

W publikacji znalazły się przemyślenia autorów poszczególnych rozdziałów, które zostały oparte o bogatą literaturę przedmiotu. Część pierwsza obejmuje zagadnienia skoncentrowane wokół problemu dorosłości osób o różnych stopniach i rodzajach niepełnosprawności, a także analizę jej prawnych aspektów (ochrona i promocja praw ogólnych i szczególnych: zatrudnianie w zakładach pracy, mieszkalnictwo chronione, zawieranie związków małżeńskich, rehabilitacja i system świadczeń społecznych oraz problem ubezwłasnowolnienia). W drugiej części zanalizowano wartości kształtujące się w dorosłym życiu oraz zmierzono się ze wszystkim, co składa się na końcowy etap ludzkiego życia (starość, cierpienie i śmierć).

Publikacja zawiera konkretne przykłady osób, które na różne sposoby poradziły sobie (lub nie) z wejściem w dorosłość i dalszym funkcjonowaniem. Podano strategię dużych kroków, polegającą na radykalnej zmianie w sposobie udzielania pomocy osobom z trwałym uszkodzeniem organizmu. Wyliczono akty i dokumenty prawne, jasno określające sytuację osób niepełnosprawnych. Poruszono aspekt kształtowania autonomii oraz rozwijania kompetencji społecznych i indywidualnych. Zajęto się kryterium wartościowania, a także podmiotowością osób niepełnosprawnych. Wiele uwagi poświęcono również jednemu z najważniejszych aspektów życia człowieka, jakim jest seksualność, a także związanemu z nim problemowi małżeństwa i rodzicielstwa.

Niepełnosprawność...  omawia poruszone kwestie w sposób wyczerpujący. Pomimo tego, że należy do literatury specjalistycznej, język przekazu jest przystępny. Na końcu każdego rozdziału zamieszczono bibliografię, zawierającą wykaz literatury polsko- i obcojęzycznej. Dodatek stanowią liczne tabele i schematy, obrazujące omawiane zagadnienia w sposób przejrzysty. Lektura przeznaczona jest dla psychologów, pedagogów oraz dla wszystkich, którzy mają kontakt z dotkniętymi niepełnosprawnością. Dzięki niej funkcjonowanie tych ostatnich może stać się znacznie łatwiejsze.

Kup książkę Niepełnosprawność – w zwierciadle dorosłości

Zobacz opinie o książce Niepełnosprawność – w zwierciadle dorosłości