Recenzja książki: Nie rób dramy! Jak wyleczyć z uzależnienia od kryzysu i chaosu siebie oraz innych

Recenzuje: Diana Wiszniewska

Znasz kogoś kto zawsze robi dramę? Nawet najmniejsza rzecz urasta do rangi ogromnego konfliktu, mnóstwa emocji i ciągłego stresu? A może sam czasami czujesz że jesteś uzależniony od silnych emocji?
To książka autorstwa dr. Scotta Lyonsa, psychologa klinicznego. Okazuje się, że możliwe jest uzależnienie od dramatyzowania i ciągłego poszukiwania emocjonalnych rollercoasterów w życiu codziennym.
Z punktu widzenia psychologii, książka porusza bardzo istotne zagadnienie uzależnienia od stresu i silnych emocji, które często są efektem głęboko zakorzenionych wzorców z dzieciństwa.
Autor wskazuje, że dramat w życiu niektórych osób staje się nawykiem, formą radzenia sobie ze stresem lub wręcz mechanizmem obronnym przed pustką emocjonalną.
W książce tej znajdziesz między innymi test, czy znasz osoby dążące do dramy oraz ten w którym będziesz mógł stwierdzić czy sam taką osobą jesteś. To co najważniejsze z mojego punktu widzenia to wyjaśnienie jak rozpoznać wzorce uzależnienia od dramatu u siebie i innych oraz jak przezwyciężać skłonność do nakręcania się i nieustannej gotowości na stres.

Tagi: poradnik psychologia

Kup książkę Nie rób dramy! Jak wyleczyć z uzależnienia od kryzysu i chaosu siebie oraz innych

Zobacz opinie o książce Nie rób dramy! Jak wyleczyć z uzależnienia od kryzysu i chaosu siebie oraz innych