Recenzja książki: Muminki Mała księga Liczby

Recenzuje: Justyna Gul

Muminkowe cyferki

Świat Muminków to fascynująca rzeczywistość i codzienność pełna przygód, zagadkowych wydarzeń, refleksji i zabawy. Wuj Truj, Too-Tiki, Emma, Ryjek, Panna Migotka  czy Włóczykij to tylko niektórzy ze znajomych głównych bohaterów opowieści, czyli Muminków.

Tym razem te sympatyczne stworki opuszczają swoich towarzyszy, by wkroczyć w świat dzieci, ucząc i bawiąc jednocześnie. „Muminki. Mała księga Liczby” to kolorowa podróż poprzez matematykę, która w tak doborowym towarzystwie wydaje się „lekka, łatwa i przyjemna”.

Z tą prześlicznie wydaną, przyciągającą wzrok książeczką, dzieci zobaczą jednego Muminka (1) pomiędzy dwoma drzewami (2), a od deszczu ochronią rodzinę Muminków trzy (3) parasole, które muszą poradzić sobie aż z czterema (4) chmurami.

Zdecydowanie lepiej niż w deszczu można bawić się na łące, gdzie można gonić pięć (5) wielobarwnych motylków, albo zrobić pachnący bukiet z sześciu (6) kwiatków.

Mimo, że nadchodzi zima, warto przypomnieć sobie wakacyjny wypoczynek nad jeziorem, po którym dryfowało siedem (7) łódek. Z pewnością o powrocie na plażę marzy Mama Muminka, która znalazła tam aż osiem (8) muszelek, albo tata, który jako wędkarz-amator złowił dziewięć (9) rybek. Muminek zdecydowanie woli obserwować dziesięć (10) ptaków, lecących, hen, daleko niż moczyć nogi w wodzie, ale najbardziej lubi przytulać się wśród dużej ilości błyszczących gwiazd na niebie.

„Muminki. Mała księga Liczby” to przepiękna książeczka, umilająca dzieciom pierwszy kontakt z liczbami, a Muminki tanecznym krokiem przeprowadzą je przez liczby od 1 do 10. To znakomity sposób na zafascynowanie naszych milusińskich światem cyferek i rozbudzenie żądzy poznawania. Po raz kolejny Muminki wciągają dzieci w fascynującą krainę nauki, znacząco wspomagając je przy tym w procesie edukacji.

Kup książkę Muminki Mała księga Liczby

Zobacz opinie o książce Muminki Mała księga Liczby
Książka
Bańska Bystrzyca. Miniprzewodnik
Praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Bańska Bystrzyca. Miniprzewodnik

Miniprzewodnik Wydawnictwa Bezdroża opisujący najważniejsze atrakcje turystyczne miasta bądź regionu. Poznasz historię miejsca, przeczytasz opisy atrakcji...

Geni@l A1. Ćwiczenia. Język niemiecki dla młodzieży
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Geni@l A1. Ćwiczenia. Język  niemiecki dla młodzieży

Zestaw zadań dodatkowych. Polecany do samodzielnej pracy ucznia. zawiera dodatkowe ćwiczenia do każdego rozdziału podręcznika, pozwala na samodzielne powtarzanie...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;