Recenzja książki: Masia Czarownica

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Jednymi z najbardziej wzruszających opowieści są historie dzieci, które zmagają się z przeciwnościami losu. Problemami ze zdrowiem, chorobą w rodzinie, niepełnosprawnością, samotno ścią, odrzuceniem. W historiach takich widzimy jednak ogromną wolę walki tych małych bohaterów. I właśnie o nich opowiada Anna Onichimowska w poruszającej i refleksyjnej książce Masia Czarownica. To obowiązkowa lektura do wspólnego czytania rodzica z dzieckiem.

recenzja Masia Czarownica

Masia Czarownica to zbiór dziesięciu opowiadań o dzieciach, które poznajemy w trudnych momentach ich życia. Tytułowa Masia żyje właściwie tylko z mamą, bo jej tata duchem jest w rodzinie zupełnie nieobecny. Chłopczyk z opowiadania zatytułowanego Przeprowadzka skazany jest na ciągłe zmienianie adresu z uwagi na charakter pracy rodziców – uznanych muzyków. Maluch nigdzie nie potrafi na dłużej zagrzać miejsca ani zawiązać szczerych przyjaźni. Myszka to opowieść o mieszkającym w domu dziecka Franku. Chłopiec cały czas wierzy, że jego mama w końcu zapanuje nad własnym życiem. A gdy to nastąpi, Franek będzie mógł znowu trafić pod jej opiekę. Z kolei Piotruś z wytęskieniem czeka, aż jego mama wróci do zdrowia. Zacznie się uśmiechać i znowu zagra na pianinie.

Książka Anny Onichimowskiej to lektura niesamowicie wzruszająca. Tym bardziej, że podobne historie przemykają nam przed oczami w prawdziwym życiu każdego dnia. Bardzo często słyszymy w radiu, czytamy w portalach internetowych czy social mediach i widzimy w telewizji historie dzieci, które zmagają się z niewyobrażalnymi przeciwnościami. Anna Onichimowska pięknie ubiera w słowa takie historie, okrasza niepojętą ilością empatii i serwuje najdelikatniej, jak to tylko możliwe.

Masia Czarownica to zbiór opowieści, który czyta się powoli, bez niepotrzebnego pośpiechu. Każda z historii musi wybrzmieć. Musimy się nad nią pochylić, zastanowić, doświadczyć wzruszeń i emocji. A tych przy kolejnych historiach zbierze się naprawdę sporo!

Książka Anny Onichimowskiej obowiązkowo powinna być czytana wspólnie z dzieckiem. Trudne doświadczenia, jakie stają się udziałem bohaterów, będą wymagały rozmowy z najmłodszymi, wytłumaczenia, dlaczego bohaterowie muszą radzić sobie z takimi przeciwnościami.

Masia Czarownica została fenomenalnie zilustrowana przez znakomitą Joannę Rusinek. Delikatna kreska i stonowane kolory wydają się towarzyszyć opisywanym historiom. Zupełnie nienachalnie, mimochodem. Równie mocno wzruszają i poruszają do refleksji, co tekst Anny Onichimowskiej.

Tagi: dzieci lęki samotność tęsknota strach choroba Trauma

Kup książkę Masia Czarownica

Zobacz opinie o książce Masia Czarownica
Książka
Masia Czarownica
Anna Onichimowska
Zupa z gwoździa
Anna Onichimowska0
Okładka ksiązki - Zupa z gwoździa

Tę wnikliwą, dowcipną i mądrą książkę powinna przeczytać każda normalna kobieta, która chce zrozumieć przeciętnego współczesnego mężczyznę i każdy współczesny...

Oddam żonę w dobre ręce
Anna Onichimowska0
Okładka ksiązki - Oddam żonę w dobre ręce

Książka dla tych, którzy są przekonani o tym, że metryka nie ma znaczenia, jeśli ma się apetyt na życie, a pesel jest często kłopotliwym stygmatem...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska