Recenzja książki: Mama Mu na wycieczce i inne komiksy

Recenzuje: Anna Globisz

Mama Mu na wycieczce to zbiór czterech komiksów dla dzieci, w skład którego (poza tytułowym) wchodzą: Sto szczeniaków, Mama Mu na jednej nodze oraz Czy jesteś moim przyjacielem?

Mama Mu na wycieczce to zapis dnia, gdy nasza bohaterka wraz z Panem Wroną postanowiła wybrać się wycieczkę połączoną z piknikiem. W jej wyobraźni plan rysował się wspaniale, niestety, na drodze do spełnienia marzenia stanęła…. pogoda. Jej zmienność tego dnia była wręcz złośliwa – słońce na przemian z burzą, opady deszczu na przemian ze skwarem. W obliczu takich trudności nie sposób wyjść z domu bez obaw. Jak poradzi sobie Mama Mu?

Akcja komiksu Sto szczeniaków ma miejsce tuż po zakończeniu zimy. Podwórko jednak poza typowym przedwiosennym widokiem kałuż zdominowało coś jeszcze… szczeniaki. Mama Mu jest zadowolona z nowych towarzyszy, jednak Pan Wrona widzi w nich wrogów w walce o pożywienie. Czy uda mu się utrzymać sympatię gospodyni i wciąż otrzymywać od niej przysmaki?

Mama Mu na jednej nodze to prawdziwy popis krowiej gracji. Oto Mama mu postanawia trenować utrzymywanie się na jednej nodze bez trzymanki. Pan Wrona, widząc to, prowokuje ją do stania na… nosie. Ich dalsze pomysły to spacery na linie (sic!) i inne szaleństwa. Czy bohaterce uda się osiągnąć mistrzostwo w podwórkowej akrobatyce?

Czy jesteś moim przyjacielem? to opowiadanie o sile przyjaźni i jej odnajdywaniu oraz docenianiu. Czy bowiem krowa może tak naprawdę przyjaźnić się z wroną? Czy tak dwa różne światy da się połączyć? Jak zwierzę trzymające się pastwiska może odwiedzić ptaszka zamieszkującego szczyt drzewa? I jak ptaszek może zrozumieć kilkakrotnie większe od siebie stworzenie? Tego wszystkiego dowiecie się z opowiadania, które zdaje się podkreślać, że przyjaźń nierzadko opiera się właśnie na różnicach.

Choć tom w ogólnej wymowie jest humorystyczny, nie brak w nim scen gorzkich, które jednak każdorazowo dążą do szczęśliwego finału. Spodoba się każdemu dziecku, szczególnie temu, które lubi czytać o zwierzętach i ich przygodach. Książka gwarantuje przyjemny czas spędzony z lekturą, ujętą w nieco inną formę niż sztampowe opowiadanie.

Muuuusicie spróbować!

Kup książkę Mama Mu na wycieczce i inne komiksy

Zobacz opinie o książce Mama Mu na wycieczce i inne komiksy
Książka
Mama Mu na drzewie i inne historie
Jujja Wieslander0
Okładka ksiązki - Mama Mu na drzewie i inne historie

Smakowite dialogi, szybkie zwroty akcji, niebanalny humor i świetna konstrukcja postaci – tak pisze Jujja Wieslander. Bogate w szczegóły, genialne...

Mama Mu czyta
Jujja Wieslander0
Okładka ksiązki - Mama Mu czyta

Kolejna historia o ciekawej świata Mamie Mu i jej gderliwym przyjacielu Panu Wronie. Tym razem Mama Mu doskonali swoją umiejętność czytania, a Pan Wrona...