Recenzja książki: Maja i jej świat. Wyobraźnia

Recenzuje: Damian Kopeć

Wyobraź sobie

Wyobraźnia jest zdolnością człowieka do tworzenia obrazów w myślach; dzięki niej możemy wciąż wymyślać nowe wersje świata. To taka mocno brzmiąca, poważna definicja wyobraźni, wzięta z książki Maja i jej świat. Wyobraźnia. Wyobraźnia każdego dnia pomaga na żyć, tworzyć, uczyć się. Jest - a przynajmniej powinna być - niezbędna przy wymyślaniu rzeczy nowych, we wszelkiego rodzaju aktywności twórczej. Jest w zasadzie czymś bardzo osobistym, czym jednak możemy się dzielić z innymi. U każdego wyobraźnia potrafi być bowiem trochę inna.

Maja ma siedem lat i kręcone, czarne włosy. Lubi się wysypiać i przeżywać przygody. Wstaje rano, je śniadanie i wyrusza do szkoły - jeśli tylko może, jedzie tam na rowerze. Lubi lekcje rysunków i zabawę po zajęciach szkolnych. Czasami pomaga rodzicom, czasami ma dużo wolnego czasu i równie wiele fascynujących pomysłów. Każdy dzień to dla niej świetna okazja do ćwiczenia wyobraźni. Już od rana wyobraża sobie niezwykłe krajobrazy, sytuacje, przygody. Na przykład to, że na jej łóżku i w pokoju rozciągają się pustynne wydmy. Albo to, że kawałek słodkiego arbuza jest plastrem księżyca, a jego pestki to gwiazdy. Kiedy bawi się na huśtawce, wyobraża sobie, że czubkami palców u stóp dotyka nieba, a kiedy czyta ulubioną książkę, wyobraża sobie, że kiedyś poleci czerwonym balonem razem z pewnym słoniem, bohaterem tej książki. Każdy moment dnia jest dla niej okazją dla popuszczenia wodzy fantazji.

Wyobraźnia jest jedną z serii książek Maja i jej świat. Są one charakterystyczne na kilka różnych sposobów. Autorzy oszczędnie operują w nich kolorem. Dominujący jako tło jest kolor przypominający szarą tekturę. Na tym jednolitym tle naszkicowane zostały scenki z życia Mai. Naszkicowane węglem, bez pełnego dopracowania szczegółów, trochę jakby niedopowiedziane, pozostawiające sporo miejsca na grę wyobraźni dziecka. W książeczce Wyobraźnia dodatkowym kolorem charakterystycznym została wybrana czerwień, pastelowa, trochę wchodząca w róż. To ona ożywia większość ilustracji i jednolite tło. Drugą charakterystyczną cechą książeczek o Mai są słowa. Nie stoją one zawsze równo w rzędach, jedno za drugim zapisane podobną czcionką. Miejscami wiją się, skręcają, kołyszą, rozbiegają jak obłoki na niebie gnane wiatrem. Tekst jest prosty, oszczędny, z delikatną nutką naturalnej, niewymuszonej poetyckości. Jest skierowany do dzieci w wieku bohaterki książki - siedmiolatków. Powinien trafić również do tych trochę młodszych lub trochę starszych.

Każda książeczka w serii Maja i jej świat składa się z trzech części: opowieści o Mai z jakimś motywem przewodnim; z propozycji ćwiczeń dla dziecka oraz z przewodnika dla rodziców, opiekunów. Wyobraźnia i pozostałe książki o Mai są dobrze przemyślaną pomocą służącą rozwijaniu wrażliwości dziecka. Omawiają konkretny temat, ale w sposób jak najbardziej obrazowy, zrozumiały i ciekawy dla małego czytelnika. Naświetlają go też z punktu widzenia dorosłych, ukazując znaczenie i formy rozwijania wrażliwości dziecka na piękno, sztukę, ćwiczenia jego wyobraźni, naturalnej ciekawości. Poruszają temat uczuć, wspomnień, emocji.

Książeczka Wyobraźnia to średni format i solidna, twarda oprawa. Ilustracje są duże, zajmują więcej miejsca niż tekst. Ta i inne książki z serii Maja i jej świat mogą być dobrą pomocą dla poszukujących inspiracji rodziców. Są starannie przygotowane, nieszablonowe, przykuwające wzrok. Starają się oddziaływać na ów zmysł i na wyobraźnię dziecka, wykorzystywać jego naturalną ciekawość świata. Bohaterką tych książeczek jest dziewczynka, a jej przygody i wrażliwość prawdopodobnie szybciej i łatwiej trafią do rówieśniczek bystrej Mai niż do chłopców. Wartościowa, niebanalna publikacja.

Kup książkę Maja i jej świat. Wyobraźnia

Zobacz opinie o książce Maja i jej świat. Wyobraźnia
Autor
Książka
Indie
Anna Obiols0
Okładka ksiązki - Indie

Ramdżed ma siedem lat i mieszka w Indiach. Każdego dnia wstaje o szóstej rano, zjada śniadanie, po czym zarzuca torbę na plecy i wraz ze swoją małpką...

Maja i jej świat. Uczucia
Anna Obiols0
Okładka ksiązki - Maja i jej świat. Uczucia

Wycieczka. Byłam szczęśliwa, widząc pole słoneczników. Byłam wolna, kiedy wiatr muskał mi Było mi błogo, kiedy odpoczywałam w gościnnym cieniu drzew...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk