Bycie pięknym, zdrowym i szczęśliwym to marzenia każdego z nas. By mogły stać się rzeczywistością, potrzebne jest odpowiedzialne podejście do rozpoczętych działań, osobiste zaangażowanie oraz wytrwałość w dążeniu do celu. Sztuka bycia szczęśliwym tylko na pozór jest trudna do opanowania. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się niezwykle trudne, a czasami wręcz nudne, z lekturą książki Joanny Krzyżanek bez wątpienia okaże się łatwe, proste i przyjemne. Powód jest oczywisty: bowiem Księga spraw ważnych Lamelii Szczęśliwej daje czytelnikowi nie tylko mnóstwo radości, ale – przede wszystkim – wskazówek praktycznych.
Przebywająca od dziesięciu lat na emeryturze tytułowa Lamelia Szczęśliwa czyni z Gabrysi Gałki i Kajtka Kurka mistrzów życia. Każdemu z dwudziestu rozdziałów autorka przyporządkowała jedną lekcję, podczas której Gabrysia i Kajtek poznają podstawowe zasady regulujące współżycie międzyludzkie, ułatwiające relacje międzypokoleniowe, a także podkreślające konieczność poszanowania godności osobistej każdego człowieka. Wszystkie lekcje zostały poprzedzone interesującymi opowiadaniami, ściśle związanymi z tematem.
Po przeanalizowaniu podanych treści, czytelnik (wraz z dziećmi oddanymi pod opiekę Lamelii Szczęśliwej) z pewnością nie popełni rażących błędów. Dowie się, że bez wypracowanej samodzielności trudno jest decydować o sobie; zrozumie, dlaczego brak cierpliwości nie jest gwarancją powodzenia; zapamięta, że obietnice niosą z sobą konieczność ich spełnienia; nauczy się unikać kłamstwa i gadulstwa, pamiętając równocześnie, że są to cechy oddalające od przyjaciół. Postanowi również stosować na co dzień zasadę tolerancji, uczciwości oraz gościnności, bowiem właśnie to skutkuje pogłębianiem atmosfery wzajemnego zrozumienia i radości.
Księga spraw ważnych Lamelii Szczęśliwej nie tylko bawi, ale - przede wszystkim - uczy: w treść zostały sprawnie wplecione rozważania znanych poetów, satyryków i filozofów; wiele do myślenia daje dekret o szacunku do wszystkich istot i rzeczy oraz instrukcja obsługi czworonogów; godny uwagi jest również fakt, że każdy ma prawo do tego, by jego prawa były przestrzegane – te i wiele jeszcze innych zagadnień dokładnie omawia książka Joanny Krzyżanek. Elementem ułatwiającym przyswojenie koniecznych do zapamiętania treści są piękne ilustracje autorstwa Zenona Wiewiurki. Duże, zabawne i sympatyczne, natychmiast wpadają w uważne oko czytelnika. Treści szczególnie warte zapamiętania zostały zapisane kolorową czcionką. Gruba okładka jest odporna na zabrudzenie i zniszczenie. Format książki, większy od przeciętnego, pozwala na zastosowanie dużych liter.
Opublikowaną nakładem Wydawnictwa Święty Wojciech Księgę spraw ważnych Lamelii Szczęśliwej z powodzeniem można nazwać poradnikiem przez życie. Przeznaczona dla dzieci, młodzieży i dorosłych książka uczy postępowania w codziennych sytuacjach. Korzystający z niej szybko zrozumieją, że to od nas samych zależy, jak będzie wyglądał każdy następny dzień.
Ta książka jest dla wszystkich dzieci, które choć raz w życiu miały ochotę wylizać miseczkę po lodach malinowych lub uczyniły to. Dobrych manier nie można...
Maniutka to rezolutna dziewczynka, która mieszka Knedelkowie. Kocha swoje miasteczko, okolicę i kocha przyrodę. Martwi ją to, że nie wszyscy dbają...