Recenzja książki: Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D

Recenzuje: Edyta Staniec

Podejrzewasz, że Twoje dziecko to mały geniusz, który interesuje się astronomią? A może nie możesz zapędzić go do nauki? Mam dla Ciebie propozycję. Sprezentuj mu książkę Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D, który w obu przypadkach będzie strzałem w dziesiątkę. Jeśli dziecko nie lubi się uczyć, to dzięki tak podanej wiedzy na pewno pomyśli cieplej o swoich szkolnych obowiązkach. Jeśli jest małym prymusem, pochłonie wiedzę z tej książki w kilka chwil z olbrzymim entuzjazmem. Myślisz, że opowiadam bajki? Przekonaj się sam.

Kosmos... to jedna z wielu dostępnych na rynku wydawniczym propozycji, promujących wśród młodych czytelników wiedzę o wszechświecie. Wyróżnia się jednak na tle innych starannością wydania, znakomitą szatą graficzną i wiedzą, która nie została potraktowana pobieżnie. Dzięki książce młody czytelnik pozna wiele ciekawostek o naszym układzie słonecznym, o galaktykach i planetach, o przyrządach służących do badania kosmosu czy o jego eksploratorach. Nudy? W żadnym wypadku! Informacje, przekazywane w zwięzły i przystępny sposób, dokumentowane są za pomocą zdjęć i ilustracji, w tym obrazków wykonanymi przy pomocy techniki trójwymiarowej. Brzmi ciekawie? To jeszcze nie wszystko. Zalet jest zdecydowanie więcej. Dziecko może je odkrywać niczym astronauta eksplorujący tajniki wszechświata. Ale dzięki tej książce i dorosły czytelnik pozna wiele ciekawych informacji, które wcześniej stanowiły dla niego zagadkę równą tajemnicy zawartości czarnej dziury.

Przekazywane w tak atrakcyjny i przystępny sposób informacje na temat kosmosu zainteresują każdego, nawet najbardziej "odpornego" na wiedzę. Nie sposób nie spojrzeć z zachwytem na Kosmos... i nie pochylić się z dużym zaciekawieniem nad kartami książki. Taki sposób "podglądania" kosmosu może wywołać głód informacji, prowadzący do zgłębiania coraz bardziej szczegółowej wiedzy z tej dziedziny. A jeśli nie, i tak da on podstawy wiedzy, by nie być ignorantem w tak fantastycznej i fascynującej dziedzinie. Pomoże również nabrać ochoty na wycieczkę w kosmos na statku SpaceShip Two, co możliwe stanie się dzięki portowi kosmicznemu w stanie Nowy Meksyk.

Jakie jeszcze niespodzianki kryje kosmos? Oto zagadka godna zgłębienia przez prawdziwego młodego naukowca. Ta książka po pierwsze zaciekawi, po drugie - pobudzi wyobraźnię, a po trzecie - nauczy w ciekawy i niepretensjonalny sposób. Publikacja cieszy rozum i oko, lub - jak kto woli - rozum i serce. Zdecydowanie - to godna polecenia pozycja, obowiązkowa na półce każdego poszukiwacza wiedzy.

Kup książkę Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D

Zobacz opinie o książce Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D