Miłość i jej oblicza
Różne oblicza miłości – najpiękniejszego uczucia na świecie – zostały przedstawione w III tomie serii książek wydawnictwa Good Books. Kochaj mnie mocniej… zawiera opowiadania reprezentantów czeskiej literatury takich, jak: Michal Viewegh, Jiři Kratochvil, Daniela Fischerová, Petr Šabach, Véra Nosková, Eva Hauserová, Jaroslav Rudiš, Alice Nellis i Boris Dočekal.
Historie zebrane i opublikowane w formie dziewięciu opowiadań skupiają się wokół głównego motywu - miłości. Jednakże, jak wiadomo, miłość niejedno ma imię. Maksyma ta stała się zapewne podstawą do napisania książki. Dzięki takiemu zabiegowi czytelnik ma niepowtarzalną okazję przeczytać opowieści, które ukazują różne oblicza miłości, zarówno szczęśliwej, jak i nieszczęśliwej, przedstawione zarówno z damskiej, jak i męskiej perspektywy. Ponadto, w każdym opowiadaniu dostrzec można emocje nierozerwalnie powiązane z miłością: szczęście, nadzieję, zaufanie, zazdrość, niepewność a nawet wstyd.
Czeskie opowiadania bawią, wzruszają i zaskakują. Poruszają tematy bliskie każdemu człowiekowi, nie tracąc przy tym na oryginalności i pomysłowości. Niewinne spotkanie studentki z wykładowcą przyniesie niespodziewane zakończenie, a konsekwencje popełnionych w przeszłości błędów powrócą w nieoczekiwanym momencie. Nieśmiały maszynista Hruszka odkryje, czym tak naprawdę jest miłość, żona biznesmena nawiąże romans z bioenergoterapeutą, natomiast dorastający uczeń pozna smak niespełnionego uczucia.
Wszystkie historie łączy ze sobą chęć ukazania przez autorów ludzkich emocji i reakcji na rodzące się, często w zupełnie niespodziewanym czasie i miejscu, wewnętrzne przeżycia. Większość opowiadań nie jest pozbawiona typowego czeskiego humoru, dystansu, rozrywki i dowcipu, a ich fabuła zostaje wzbogacona o elementy komiczne. Jednakże, wśród dziewięciu historii, znajduje się jedna, która najbardziej zapada czytelnikowi w pamięć. Opowiadanie Alice Nellis Chcesz herbatę? zaskakuje wnikliwymi obserwacjami zachowań kobiety i mężczyzny, zmuszając przy tym do refleksji nad własnym postępowaniem. Na szczególne wyróżnienie zasługuje także zamieszczenie przez wydawców na końcu zbioru notek biograficznych, dotyczących każdego z autorów, dzięki czemu można poznać nie tylko ich utwory, ale też ich samych.
Czytając opowiadania czeskich autorów, polski czytelnik może porównywać swoje doświadczenia z tymi przedstawionymi w tomiku. Co więcej, dzięki ukazaniu emocji przeżywanych przez naszych południowych sąsiadów, Polacy mogą się przekonać, co nas łączy, a co dzieli. Czy mając szansę na miłość, postąpilibyśmy jak Czesi i Czeszki? Czy zdecydowalibyśmy się na podjęcie radykalnych decyzji i podjęli walkę o prawdziwe uczucie?