Recenzja książki: Kim jesteś Mikołaju?

Recenzuje: monikaswiatek

Anna Szczęsna w swojej powieści "Kim jesteś, Mikołaju?" prezentuje ciepłą, pełną humoru i wzruszeń historię, która idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Książka ukazuje losy młodego małżeństwa – Magdy i Witka – które mierzy się z przeciwnościami losu, starając się jednocześnie zachować pogodę ducha i realizować swoje marzenia.

Fabuła rozwija się wokół nagłego wypadku Witka, który zmusza go do rezygnacji z dodatkowego zajęcia jako święty Mikołaj – pracy, na którą oboje liczyli, aby zbliżyć się do spełnienia swojego marzenia o podróży do Ameryki Południowej. Magda, pełna determinacji, postanawia potajemnie zastąpić męża w tej roli, co staje się punktem wyjścia dla szeregu zabawnych, a zarazem wzruszających przygód.

Autorka znakomicie oddaje ducha świąt, łącząc codzienne zmagania z atmosferą pełną ciepła i empatii. Magda, wcielając się w Mikołaja, staje przed nieoczekiwanymi wyzwaniami – od wizyt w domu spokojnej starości, przez spotkania z dziećmi w świetlicy, aż po nieprzewidziane perypetie na firmowym przyjęciu.

"Kim jesteś, Mikołaju?" to książka, która idealnie nadaje się na zimowe wieczory. Jest to nie tylko opowieść o świętach i duchu Mikołaja, ale także o relacjach międzyludzkich, sile charakteru i małych gestach, które potrafią zmienić czyjś dzień. To ciepła i podnosząca na duchu lektura, która przypomina, że magia świąt tkwi przede wszystkim w nas samych.

Anna Szczęsna stworzyła uroczą historię, która łączy humor, emocje i świąteczną atmosferę w idealnych proporcjach. "Kim jesteś, Mikołaju?" z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom świątecznych opowieści oraz wszystkim tym, którzy szukają książki pełnej serca i nadziei. Gorąco polecam!

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Kim jesteś Mikołaju?

Zobacz opinie o książce Kim jesteś Mikołaju?
Książka
Kim jesteś Mikołaju?
Anna Szczęsna
Dom nad srebrną wodą
Anna Szczęsna0
Okładka ksiązki - Dom nad srebrną wodą

Natalia jest nauczycielką i jak co roku zaprasza swoje przyjaciółki do domku nad jeziorem. Kobiety zamierzają skorzystać z bliskości natury, odpocząć i...

Iskierka nadziei
Anna Szczęsna0
Okładka ksiązki - Iskierka nadziei

Świąteczna opowieść, która przywraca wiarę w dobro Tomek to wrażliwy chłopiec, bardzo dojrzały jak na swój wiek. Mieszka z mamą, która...

Kyle
T.M. Piro