Recenzja książki: Hamlet

Recenzuje: Damian Kopeć

Być albo nie być, oto jest pytanie

Większość uczniów zadaje sobie pytanie dość podobne: czytać, nie czytać, oto trudny wybór. A odpowiedź powinna być zasadniczo jedna: czytać. Bo po prostu warto. Warto znać te dzieła, które stanowią podstawę naszej kultury, do których wszędzie pełno jest odniesień. Warto, jeśli chcemy uważać się za ludzi wykształconych.

Kolejnym dramatem Williama Szekspira omawianym w liceum jest Hamlet, słynna pięcioaktówka. Dramat bez dwóch zdań należący do kanonu dzieł scenicznych. Sztuka niezwykła pod względem mocy oddziaływania, emocji, przekazu. To nie znaczy, że jest ona łatwa i przyjemna w odbiorze. Barierami, jak zawsze, są: użyty w dramacie język, zależne od czasu jego powstania odmienne od dzisiejszego tło kulturowo-społeczne i związane z nim wrażliwość, sposób myślenia, wyrażania emocji. W lepszym zrozumieniu utworu może pomóc jego rzeczowe opracowanie, a z takim właśnie mamy do czynienia w przypadku książki, która ukazała się nakładem wydawnictwa Skrzat.

Pozycja składa się z następujących trzech zasadniczych części:

• Tekst dramatu (uzupełniony o przypisy i krótkie omówienie ważniejszych fragmentów na jego marginesie)
  • William Szekspir - autor Hamleta
  • Opracowanie lektury.

Na bliższe przedstawienie postaci dramatopisarza i jego twórczości składają się dwa rozdziały, podobne jak w przypadku Makbeta:

• Informacje biograficzne
  • Teatr elżbietański.

Opracowanie lektury zaś to następujące rozdziały:

• Plan wydarzeń
  • Streszczenie
  • Geneza utworu
  • Czas i miejsce akcji
  • Wykaz bohaterów
  • Charakterystyka Hamleta
  • Cechy dramatu szekspirowskiego
  • Przeczytaj to z Hamletem! - spis ważnych fragmentów

Oczywiście, czytanie tekstu sztuki to nie oglądanie jej na scenie. Sceny nie zastąpi nic, ale z kolei samo oglądanie nie zapewni nam wiedzy o powstaniu utworu, o jego treści, przesłaniu, zasadach rządzących teatrem w okresie elżbietańskim, czy nawet w niektórych przypadkach możemy nie poznać imion bohaterów. Najlepsze byłoby zatem obejrzenie wpierw przedstawienia teatralnego, a dopiero potem lektura. Najpierw emocje, a potem refleksja podbudowana dodatkowymi informacjami.

Także ten tom cyklu Lektura Dobrze Opracowana jest wydany w podręcznej formie i niskiej cenie. Tekst dramatu uzupełniają przypisy tłumaczące trudniejsze słowa czy zwroty. Na marginesach książki zawarte są krótkie opisy ważniejszych fragmentów ułatwiające późniejsze szybkie poruszanie się po tekście i wyszukiwanie przy pomocy zamieszczonego z tyłu książki spisu fragmentów.

Mamy tu zawarte wszystko to, co jest najczęściej wykorzystywane przy omawianiu lektury. Opisane zrozumiałym językiem, w takim zakresie, jaki jest niezbędny. To wydanie przeznaczone dla ludzi młodych, dostosowane do ich poziomu i zasobu wiedzy. Zaletą książki, obok dobrej merytorycznie zawartości, jest jej niska cena. To także się liczy w przypadku nie zawsze majętnych rodzin czy dysponujących niewielkimi środkami bibliotek.

Kup książkę Hamlet

Zobacz opinie o książce Hamlet
Książka
Hamlet
William Szekspir
Król Lir
William Szekspir0
Okładka ksiązki - Król Lir

Wydanie z opracowaniem, notatki na marginesie, cytaty, które warto znać, streszczenie....

Richard III
William Szekspir0
Okładka ksiązki - Richard III

The bitter, deformed brother of the King is secretly plotting to seize the throne of England. Charming and duplicitous, powerfully eloquent and viciously...

''Nie wierz w bieg słońca przez firmament;

Nie wierz w żar gwiazd, co w niebie stoją;