Być albo nie być, oto jest pytanie
Większość uczniów zadaje sobie pytanie dość podobne: czytać, nie czytać, oto trudny wybór. A odpowiedź powinna być zasadniczo jedna: czytać. Bo po prostu warto. Warto znać te dzieła, które stanowią podstawę naszej kultury, do których wszędzie pełno jest odniesień. Warto, jeśli chcemy uważać się za ludzi wykształconych.
Kolejnym dramatem Williama Szekspira omawianym w liceum jest Hamlet, słynna pięcioaktówka. Dramat bez dwóch zdań należący do kanonu dzieł scenicznych. Sztuka niezwykła pod względem mocy oddziaływania, emocji, przekazu. To nie znaczy, że jest ona łatwa i przyjemna w odbiorze. Barierami, jak zawsze, są: użyty w dramacie język, zależne od czasu jego powstania odmienne od dzisiejszego tło kulturowo-społeczne i związane z nim wrażliwość, sposób myślenia, wyrażania emocji. W lepszym zrozumieniu utworu może pomóc jego rzeczowe opracowanie, a z takim właśnie mamy do czynienia w przypadku książki, która ukazała się nakładem wydawnictwa Skrzat.
Pozycja składa się z następujących trzech zasadniczych części:
Na bliższe przedstawienie postaci dramatopisarza i jego twórczości składają się dwa rozdziały, podobne jak w przypadku Makbeta:
Opracowanie lektury zaś to następujące rozdziały:
Oczywiście, czytanie tekstu sztuki to nie oglądanie jej na scenie. Sceny nie zastąpi nic, ale z kolei samo oglądanie nie zapewni nam wiedzy o powstaniu utworu, o jego treści, przesłaniu, zasadach rządzących teatrem w okresie elżbietańskim, czy nawet w niektórych przypadkach możemy nie poznać imion bohaterów. Najlepsze byłoby zatem obejrzenie wpierw przedstawienia teatralnego, a dopiero potem lektura. Najpierw emocje, a potem refleksja podbudowana dodatkowymi informacjami.
Także ten tom cyklu Lektura Dobrze Opracowana jest wydany w podręcznej formie i niskiej cenie. Tekst dramatu uzupełniają przypisy tłumaczące trudniejsze słowa czy zwroty. Na marginesach książki zawarte są krótkie opisy ważniejszych fragmentów ułatwiające późniejsze szybkie poruszanie się po tekście i wyszukiwanie przy pomocy zamieszczonego z tyłu książki spisu fragmentów.
Mamy tu zawarte wszystko to, co jest najczęściej wykorzystywane przy omawianiu lektury. Opisane zrozumiałym językiem, w takim zakresie, jaki jest niezbędny. To wydanie przeznaczone dla ludzi młodych, dostosowane do ich poziomu i zasobu wiedzy. Zaletą książki, obok dobrej merytorycznie zawartości, jest jej niska cena. To także się liczy w przypadku nie zawsze majętnych rodzin czy dysponujących niewielkimi środkami bibliotek.
Wydanie z opracowaniem, notatki na marginesie, cytaty, które warto znać, streszczenie....
The bitter, deformed brother of the King is secretly plotting to seize the throne of England. Charming and duplicitous, powerfully eloquent and viciously...
''Nie wierz w bieg słońca przez firmament;
Nie wierz w żar gwiazd, co w niebie stoją;