Jak upiec miodowe pierniczki?
Dzieci nie zawsze słuchają rodziców. Niektóre od małego próbują się buntować i robić pewne rzeczy na przekór, po swojemu. Z jednej strony to dobrze – od najmłodszych lat uczą się bowiem na własnych błędach, co zdecydowanie wzbogaca ich doświadczenie. Z drugiej strony naukę tę powinno się kontrolować, podając dziecku wartościowe źródła wiedzy. Znakomitymi przewodnikami po świecie, w który pociechy wchodzą, będą dla niech „Poradniczki Gabrysi i Kajtka”.
Joanna Krzyżanek stworzyła serię poradników, w których niezwykle ciekawych wskazówek udzielają dzieciom Gabrysia i Kajtek, ich rówieśnicy. W pierwszym tomie „Jedzenie i podróże” autorka przede wszystkim przedstawia najmłodszym zasady zdrowego odżywiania oraz przybliża im podstawowe informacje na temat składników pokarmowych. Przechodząc natomiast do tematyki świąt, Krzyżanek opowiada historię wybranych tradycji oraz tworzy kalendarz, w którym zaznacza mniej lub bardziej znane uroczystości (na przykład Dzień Przyjaciela czy Święto Lotnictwa Polskiego). Poza częścią, która ma przekazać dzieciom wiedzę teoretyczną, najważniejsza w „Poradniczku” wydaje się jednak część praktyczna.
Dobrze, kiedy dzieci spędzają dużo czasu z rodzicami. Jeszcze lepiej, jeśli wykorzystują go w pełni, zarówno bawiąc się, jak i nabywając nowych umiejętności. Dzięki „Poradniczkowi” i jego praktycznej części, wzrośnie nie tylko kreatywność najmłodszych, ale również i ich opiekunów. Co więcej, niektóre z projektów są możliwe do wykonania wyłącznie pod okiem dorosłych, jak na przykład dość wymagające przepisy kulinarne – trzeba wykorzystać w nich albo piekarnik, albo patelnię. Siłą rzeczy zmusza to rodziców do pomocy, a tym samym do współpracy z dzieckiem, tak ważnej w procesie wychowania. Rozwiązania zaproponowane w „Poradniczku” zachwycają różnorodnością i pomysłowością. Wiadomości teoretyczne nie ustępują im, podając dzieciom rzetelne informacje, które w całości będą mogły one wykorzystywać w życiu codziennym. Jako całokształt jest więc pozycja stworzona przez Krzyżanek godnym uwagi, znakomitym kompendium wiedzy.
Wydaje się jednak, że „Poradniczek Gabrysi i Kajtka” spodoba się bardziej dziewczynkom niż chłopcom. Zdecydowanie więcej miejsca poświęcono w nim na prezentację przepisów kucharskich czy prac manualnych preferowanych raczej przez młode przedstawicielki płci pięknej („zabawy” z igłą i nitką), niewiele zaś takich, które określić można by mianem wskazówek dla „złotej rączki”. Jeśli więc polecać książeczkę, to przede wszystkim dziewczynkom oraz… ich rodzicom jako źródło doskonałych pomysłów na wspólne spędzenie czasu.
Anna Szczepanek
Kulinarna książka świąteczna! Znajdziesz w niej opowiastki o babci Antoninie, dziadku Antonim, adwentowej choince, panu Anatolu, Świętym Mikołaju, zielonym...
Książka kucharska dla dzieci. Ta wspaniała książka dla małych kucharzy opowiada o mieszkających w pomarańczowym domu przy ulicy Naleśnikowej 5 w Starym...