Postępowanie człowieka w dużej mierze zależy od zasad wpojonych mu w dzieciństwie. Nie da się zaprzeczyć, że osiągnięcia wieku dorosłego to między innymi owoce wkładu włożonego przez rodziców, wychowawców, nauczycieli, instruktorów i terapeutów. Praca własna każdego z nas w połączeniu z tym, co otrzymaliśmy w dzieciństwie, przynosi konkretne efekty. Doskonały przewodnik Dyscyplina na całe życie odnosi się do praktycznej strony życia dzieci i młodzieży, którym – jak pokazują badania i obserwacje – brakuje przede wszystkim zdyscyplinowania, przejawiającego się posłuszeństwem oraz odpowiedzialnymi zachowaniami.
Specjalizujący się w problematyce rodzinnej Ray Guarendi podaje rodzicom – wprost na dłoni – trafny pomysł na najlepszy prezent, jaki warto podarować swoim dzieciom. Uczy czytelników skutecznych metod zwalczania młodzieńczego kryzysu, charakteryzującego się szeroko pojętymi przejawami buntu oraz przekonania o zawsze posiadanej racji. Wiedza zawarta w publikacji jest bogata, specjalistyczna, poparta wynikami wieloletnich spostrzeżeń i doświadczeń autora. Pomysły praktyczne stanowią fachowe uzupełnienie rozważań teoretycznych.
Książka Dyscyplina na całe życie jest przewodnikiem przeznaczonym dla wszystkich – bez wyjątku – rodziców. Ray Guarendi, w trosce o nich samych oraz o przyszłość młodego pokolenia definiuje dyscyplinę jako miłość wyrażoną w działaniu. Stanowiąc podstawę dla moralności i charakteru człowieka, dyscyplina rozumiana jest jako sposób postępowania, w którym nałożone ograniczenia bezwzględnie muszą być poparte konsekwencjami. Bez nich mało prawdopodobne jest, by dziecko zostało odpowiednio przystosowane do życia w społeczeństwie. Stanowiąc największy problem matek i ojców, zagadnienie to należy do zadań priorytetowych.
W każdym z dziesięciu rozdziałów zostały zamieszczone pytania postawione przez rodziców. Wszystkie dotyczą osobowości dziecka, jego zachowań, relacji z otoczeniem, sposobu reagowania w poszczególnych sytuacjach, komunikacji, autorytetu, problemów szkolnych i wielu jeszcze innych, ważnych zagadnień. Każde z rodzicielskich pytań doczekało się wyczerpującej odpowiedzi. Autor w całkowicie przystępny sposób wyjaśnia powody takich czy innych zachowań, proponuje konkretne metody postępowania w różnych sytuacjach, zachęca do systematyczności w wyciąganiu konsekwencji, a także zaleca dalekowzroczność związaną z przyszłością synów i córek.
Książka napisana jest w sposób bardzo ciekawy. Myśli szczególnie warte zapamiętania zostały zapisane pogrubionym drukiem, natomiast fragmenty rodzicielskich listów – kursywą. Podstawowe prawdy o dobrej dyscyplinie wypunktowano w zakończeniu. Lektura jest obowiązkową dla każdego rodzica. Może przynieść tylko i wyłącznie pozytywne efekty. Wystarczy rzut oka na okładkę, by przekonać się, jak potężne pokłady dyscypliny tkwią w uśmiechniętej dziewczynce w kimonie – symbolu bezwzględnego posłuszeństwa, samozaparcia, wyrzeczenia oraz poświęcenia aż do granic wytrzymałości. Przykład ten niech będzie zachętą dla rodziców, starających się wychować swoje dzieci na mądrych i szczęśliwych ludzi.