Recenzja książki: Dekalog z dzieckiem. Poradnik dla rodziców

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Darowany człowiekowi przez Boga zbiór podstawowych zakazów i nakazów moralnych, stał się obowiązującym dla każdego chrześcijanina. Taki stan rzeczy został podyktowany troską o człowieka, którego powołaniem jest dążenie do nieprzemijającego szczęścia. Pomocą w realizacji owego zadania służą „drogowskazy” składające się na powszechnie znany Dekalog.

Znajomość przykazań nie musi jednak oznaczać postępowania zgodnego z nimi. Dlatego bardzo ważne jest, by uświadamianie konieczności życia w prawdzie i miłości rozpoczęło się w wieku, gdy dziecięca wrażliwość znajduje się jeszcze na wysokim poziomie. Książka „Dekalog z dzieckiem” skierowana jest do dzieci i rodziców oraz wszystkich tych, którzy w edukacji młodego pokolenia pragną uwzględnić główne zasady chrześcijańskiego postępowania.

Przy omawianiu kolejnych przykazań Piotr Krzyżewski zastosował jednolitą konstrukcję. W odniesieniu do każdego z nich znalazły się więc takie elementy jak: dosłowna treść, sigla biblijne, cytaty zaczerpnięte z innych ksiąg Starego i Nowego Testamentu, wzbogacające rozważaną myśl przewodnią, rysunki, zdjęcia, objaśniające refleksje, a także zmuszające do zastanowienia pytania dotyczące poszczególnych przykazań. Przy ich omawianiu nie zabrakło również przemyśleń wyjaśniających sens stosowania się do zaleceń Pana Boga. Są także propozycje praktycznej realizacji każdego z nich.

W przyswojeniu treści Dekalogu oraz zrozumieniu znaczenia Bożych przykazań, młodemu czytelnikowi pomaga niezwykle sympatyczny Benek – gość w czerwonej czapeczce, żółtej koszulce i niebieskich spodenkach – który apelując do uczuć czytającego/słuchającego dziecka, swoim uśmiechem i celnymi spostrzeżeniami trafia do głębi umysłów i serc czytelników. Trafność rozważań uśmiechniętego Benka zostaje potwierdzona wypowiedzianymi przez niego krótkimi zdaniami lub pytaniami, wyrażającymi głębokie przemyślenia, bezpośrednio związane z omawianym przykazaniem. Dodatkowym elementem ułatwiającym dziecku zagłębienie się w istotę Bożych nakazów i zakazów są stwierdzenia: „…przykazanie jest przeciwko”, „…przykazanie obejmuje”, „…przykazanie zakazuje”, „…przykazanie dotyczy również”, a także „…przykazanie ostrzega nas przed”.

Książka napisana jest w sposób przystępny, prostym językiem zrozumiałym dla wszystkich. Każdemu przykazaniu przyporządkowany jest inny kolor, co sprawia, że podane treści są bardziej przejrzyste i jednoznaczne. Kolorowe ilustracje pomagają utożsamiać się z przedstawionymi bohaterami, co sprzyja chęci sprostania chrześcijańskim obowiązkom, do jakich zostali powołani wszyscy wierzący. Atutem jest również twarda okładka, co pozwala na częste korzystanie z proponowanej pozycji, bez obawy szybkiego jej zniszczenia. Lektura książki z pewnością przypadnie do gustu tym, dla których sprawy zbawienia mają ogromne znaczenie.

Kup książkę Dekalog z dzieckiem. Poradnik dla rodziców

Zobacz opinie o książce Dekalog z dzieckiem. Poradnik dla rodziców
Wierzę, bo chcę!
Piotr Krzyżewski0
Okładka ksiązki - Wierzę, bo chcę!

Książka dla przygotowujących się do bierzmowania i tych, którzy za przygotowanie są odpowiedzialni. "To ważna książka. Ważna dla katechetów i duszpasterzy...

Moja pierwsza Biblia
Piotr Krzyżewski0
Okładka ksiązki - Moja pierwsza Biblia

Moja pierwsza Biblia to barwna opowieść o najważniejszych wydarzeniach ze Starego i Nowego Testamentu. 26 krótkich tekstów zilustrowanych...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk